Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

5 dakika gözlem yaparak psikiyatrik/ psikolojik/ fiziksel hastalık teşhisi konulamaz

5 dakika gözlem yaparak psikiyatrik/ psikolojik/ fiziksel hastalık teşhisi konulamaz
 

Ben psikiyatrist veya klinik psikolog değilim. Ama yıllar önce yakın çevremde yaşamak zorunda kaldığım birçok olay sebebiyle en az üniversitede psikiyatri veya klinik psikoloji okuyan biri kadar psikiyatri ve klinik psikoloji dallarında kitap, makale ve araştırma okudum ve birçok psikiyatrist ve klinik psikologla muhatap oldum. Yaşadıklarım ve gördüklerim tüylerimi ürpertti. Dürüstçe ve mesleklerinin gerektirdiği bilimsel kurallara uygun davranan psikiyatrist ve psikologları tenzih ederim. Psikiyatri literatüründe yazılanlara ve deneyimlerimde gördüğüm olaylara göre Türkiye dahil birçok ülkede psikiyatrik hastalık teşhislerinin büyük bir kısmı gerektiği gibi konulmuyor. Kişisel Gelişim gurularından Zig Ziglar Over the Top adlı kitabında diyor ki : “eğer bir psikiyatrist / klinik psikolog tecrübesini gerekçe göstererek hiç bir test yapmadan 5 dakika size bakarak teşhis koyarsa oradan yürüyerek çıkmayın, koşarak acilen uzaklaşın oradan. “ Zig Ziglar haklı, ne kadar tecrübeli olursa olsun hiçbir psikiyatrist/ klinik psikolog 5 dakika gözlemle teşhis koyamaz. Teşhis koymanın kuralları psikiyatri el kitaplarında anlatılmıştır. Elbette testleri yorumlamak tecrübe gerektirir. Bazen testler de yetmez değişik ortamlarda birkaç gözlem de gerekebilir. 

Üstelik ekte resmi bulunan Klinik Psikiyatriye Giriş adlı yazarı G. David Elkin olan kitabın yazdığına göre herhangi bir psikiyatrik teşhis konmadan önce acaba psikiyatrik gibi görünen ama aslında fiziksel bir hastalık olabilir mi diye fiziksel testler mutlaka yapılmalı. Çok defa depresyon gibi görünen bir olay vitamin eksikliğinden veya tiroid bezi bozukluğundan veya bir sürü başka fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir. Bu testleri yapmadan depresyon teşhisi koyup anti depresan vermek çok yanlış ama maalesef bunu yapan psikiyatrist hatta dahiliyeci çok. Klinik Psikiyatriye Giriş Kitabında aynen şu cümle yer alıyor : “ şizofreni gibi görünen ama aslında fiziksel olan hastalıklar o kadar çok ki bir psikiyatrist ne kadar tecrübeli olursa olsun belli testleri yapmadan gerçek şizofreni vakalarını benzer semptomlar gösteren fiziksel hastalıklardan ayırt edemez. Psikiyatristlerin ve klinik psikologların bu konuda eğitim almalarına rağmen büyük bir yüzdesinin tecrübelerini öne sürerek bu testleri yapmadan teşhis koymaları hayret vericidir. Ben de diyorum ki :“ Ama benim tecrübem yeterli hiçbir test yapmadan 5 dakika gözlemle teşhis koyabilirim "diyen sözde psikiyatristler / klinik psikologlar sahtekardır.Bu uzmanların dediklerine göre :“ Ama benim tecrübem yeterli hiçbir test yapmadan 5 dakika gözlemle teşhis koyabilirim "diyen sözde psikiyatristler / klinik psikologlar yanılıyolar. Bunu sadece psikiyatri kitaplarından değil kendi deneyimimden de biliyorum Tekrar etmekte fayda var : dürüstçe ve mesleklerinin gerektirdiği bilimsel kurallara uygun davranan psikiyatrist ve klinik psikologları tenzih ederim.


Fiziksel hastalıklarda durum farklı mı? Bilemem ama Amerika’da yaşayan ünlü Türk doktor Mehmet Öz’ün Akıllı Hasta adlı kitabında dediğine göre Amerika’da bile ilk teşhislerin yüzde 20si yanlış bu nedenle mutlaka bağımsız ve aynı konuda uzman başka doktorlardan ikinci hatta üçüncü görüş alınmalı. Buna şaşırmam Doktorlar Nasıl Düşünür ? adlı kitabında Dr. Jerome Groopman doktorların çoğunun hastalarını dinlemediğini sözlerini kestiğini ortalama en faza 18 saniye dinlediklerini yazıyor. Hürriyet Gazetesinde sağlık konusunda sürekli yazılar yazan Dr. Osman Müftüoğlu’da bir yazısında Dr. Jerome Groopman’ın bu dediklerini desteklemişti. Birçoğumuzun hasta olarak deneyimlerimiz de bu söylenenleri doğrulamıyor mu ? Tabi hastalarını çok iyi dinleyen ve doğru teşhis koyan doktorlar da var ama ne yazık ki azınlıkta. Türkiye’deki sağlık sisteminin sorunları ve doktorlara hükümetin yaptığı haksızlıklar örneğin tam gün yasası ayrı konulardır. Bu konuda doktorları destekleyen bir yazı da yazmıştım ama yüzeysel bir muayene ile konulan teşhisler sağlık sisteminin sorunları ve / veya hasta sayısının çokluğu gerekçe gösterilerek haklı çıkarılamaz.

Rasih Bensan 26 Şubat 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..