Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '22

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

62. KURTDERELİ GÜREŞLERİ

 

"Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Ve sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederdim."    

Kurtdereli Mehmet Pehlivan

Seni cihanda ün almış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetlerinin (başarılarının) sırrını şu sözlerle izah ettiğini de öğrendim: "Ben her güreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm."Bu dediğini en az yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyreliorum. Bununla senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın.

Çoluk çocuğun için sana ufak bir armağan gönderiyorum. O, bu mektubumla beraberdir. Pehlivan ömrünün tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim.” 

 Kemal Atatürk

***

İlk defa 1959 yılında yapılan Balıkesir Yağlı Pehlivan Güreşleri, "Dünya şampiyonu" unvanına sahip ünlü Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın anısına, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olan 1981 yılında, "Kurtdereli Yağlı Pehlivan Güreşleri" adıyla şenlik ve yağlı güreş turnuvası olarak başlatıldı.

Bu şenlik ve yağlı güreşler, bugüne kadar çeşitli aşamalardan geçerek ve sürekli yenilenerek günümüze kadar geldi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, Kurtdereli Yağlı Güreşleri'nin, "Yağlı Güreşler Kentler Birliği" Unesco Dünya Mirası listesine alınması için çalışmalar devam etmektedir.

***

12-13-14 Ağustos 2022 tarihinde düzenledikleri güreş etkinliği için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı çalışkan, başarılı insan,  eğitimci meslektaşım Yücel Yılmaz adına yoğun trafik başlatıldığı oldu. Aradığım zamanlarda telefonuma açma inceliği gösteren ve gerekeni yapmaya çalışan Özel Kalem Müdürü Hazal Gür ile iletişimde olduk. Türkçemizi güzel konuşan ve başarılı iletişimi gerçekleştiren etkinliğin organizesinde çaba harcayan Özlem Güneş ile görüştük. Güven veren Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Korkmaz tarafından Balıkesir’e davet edildim.  Kaliteli elamanların özenle seçildiğini gözlemledim. Belirtilen günlerdeki canca yaklaşımları için adları geçen görevlilere koşut olarak bize rehberlik eden Ebru çelik,Sema Dayı ve diğer görevlilere ayrı ayrı teşekkür ederim.

Otogar’a geldiğimde Özlem Güneş’in gönderdiği araçla Serel Otel’de oldum. Geçmişe göre bu mekânın kalitede belirgin ilerleme gerçekleştirdiğini saptadım. Burada konaklamadığım üç gün süresinde resepsiyon (kabul yeri) görevlilerinden Anıl Tunç Alnıaçık, Batuhan çetin ve Furkan Burak ve diğer görevliler, gereken ilgiyi gösterdiler. Kendilerine sağ olsunlar, var olsunlar derim.

Etkinlik için gelen Kaş’tan gazeteci ve güreş yazarı Âdem Aydın, İstanbul’dan fotoğraf sanatçısı İlyas Göçmen ve güreş habercisi-resimcisi Bülent Erdoğan ile Kurtdere eski muhtarı FikretBalgün, tanıştığımız kimseler oldular.

***

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesinin ev sahipliğinde, Kurtdereli Er Meydanı'nda gerçekleştirilen organizasyona yaklaşık 85’i baş boyunda olmak üzere yaklaşık iki bin beş yüz pehlivan katıldı.

Güreşler öncesi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan basın toplantısı düzenleyerek güreş severleri Kurtdere’ye davet ettiler.

Güreş alanında BBB Başkanı Yücel Yılmaz, TRT muhabirinin mikrofonuna şu açıklamada bulundu: “Kırkpınar, Elmalı ve Kurtdere güreşlerinin birbirlerinin rövanşı niteliğindedir. Bu üç güreş, 3’er gün sürmektedir. Kırkpınar’da bir kısıtlama var. Diyor ki 40 yaşını geçtiysen, önceden kürsü yapmadıysan bundan sonra Kırkpınar’da başpehlivan olarak güreşemezsin diyor ve 45 yaşta kürsü yaptıysa baraja kalıyor. Türkiye’nin en büyük olimpiyat güreşi olduğu için. Bizim burası kıspetini alan gelsin dediğimiz bir yer…

Tahmin ediyoruz 85 başpehlivanımız geldi. Toplamda 2 bin 561 pehlivan, kendi adını yazdırdı. Yani şimdiye kadar yapılmış en büyük organizasyon... Balıkesir bunu hak ediyor mu diye sorduğunuzda, Cumhuriyet tarihi boyunca arka arkaya altın kemerli başpehlivanlar yetiştirmiş ve hala daha en çok yetiştiren il Balıkesir...20 tane ilçemiz var, 16 tanesinde güreş düzenleniyor. Bunun içerisinde Edremit, İvrindi, Havran, Savaştepe, Sındırgı, Bigadiç, Gönen, Manyas güreş düzenliyor. Ayrıca güreş alanımızı genişletme çabamız sürmektedir. Önümüzdeki yıllarda yeni gelişmelerimiz de olacaktır.”

Çok sayıda güreşçinin boy gösterdiği Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri Karesi’de başladı.  İlgiyle ve coşkuyla sürdü. Ali Gürbüz, Kırkpınar’da olduğu gibi, Mehmet Yeşil Yeşil karşısında burada da elendi. Beyefendi kişiliğiyle tanınan Ali Gürbüz’ü sevenleri üzüldü! Sonuç tartışmalı oldu. Seyirci yoğun itirazda bulundu. Gürbüz, iki etkinlikte de temelli altın kemerden yoksun kaldı. Birinci gün hakemler Kurulu karar vermekte zorlandı. Derslerine çalışmış olmalılar ki, ikinci gün kararlar isabetli oldu, denebilir.

Müsabakaların çeyrek finalinde rakiplerini mağlup eden İsmail Balaban, Hüseyin Gümüşalan, Ertuğrul Dağdeviren veYusuf Can Zeybek adlarını yarı finale yazdıranlar oldu.Yusuf Can Zeybek, final müsabakasında rakibi Hüseyin Gümüşalan'ı puanlama bölümünde tuş ederek altın kemerin sahibi oldu ve Kurtdereli Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı kazandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,  Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ile çok sayıda vatandaşın izlediği etkinlikte dereceye girenlere kupa, madalya ve para ödülleri verildi.

Yunus Emre’nin: “Gelin tanış olalım / İşi kolay kılalım / Sevelim sevilelim / Dünya kimseye kalmaz.” Dörtlüğünü yüreğimin derinliğinde duygum! Emeği geçenleri kutluyor, başarılarının sürmesini diliyorum.

*

Şiir her yerde vardır. Şiir yaşamın kendisidir.  Coşkudur ve duygudur. Özgün bir şiire dönüş ile yazımızı noktalamak isterim.   

 

Unutulmaz Kurtdereli

 

Şampiyonlar ölse bile

Unutulmaz Kurtdereli

Destanları düşer dile

Unutulmaz Kurtdereli

 

Peygamberin tavsiyesi

Pir Hamza'nın terbiyesi

Cazgırların tekbir sesi

Unutulmaz Kurtdereli

 

Besmeledir işin özü

Peşrev ile güler yüzü

Dualı çayırın izi

Unutulmaz Kurtdereli.

 

Balıkesir Kurtdere'de

Koç yiğitler, bak burada

Torunların var sırada

Unutulmaz Kurtdereli

 

Kel Aliço, senin işin

Adalı Halil, kardeşin

Koca Yusuf’la güreşin

Unutulmaz Kurtdereli

 

Güreşirken görüşünü

Allah deyip vuruşunu

Cihan bilir duruşunu

Unutulmaz Kurtdereli

 

Milletimin sevgisi var

Tüm dünyanın saygısı var

Atatürk'ün övgüsü var

Unutulmaz Kurtdereli

 

Ustan sana değer vermiş,

Başpehlivan seni görmüş.

Kırkpınar'da namın sürmüş,

Unutulmaz Kurtdereli.

 

Kimler geldi, kimler geçti.

Kimileri erken göçtü.

Kimler sana kucak açtı,

Unutulmaz Kurtdereli.

 

Otuz iki gece süren,

Kırk üç güreş var mı gören?

Türk gencine öğüt veren

Unutulmaz Kurtdereli.

 

Yücel Başkan, asla yılmaz

Edip Ağa, sensiz olmaz.

Mehmet adı, yerde kalmaz

Unutulmaz Kurtdereli.

 

Meydan şahit, işte devlet

Bize düştü şimdi nöbet.

Bu ihtişam ve bu heybet

Unutulmaz Kurtdereli.

 

     Ahmet Meydan

                                               BBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler

      Dairesi Başkanı

                     *

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..