Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

93. yılında istenen noktaya ulaşamadık.

93. yılında istenen noktaya ulaşamadık.
 

93. yılında istenen noktaya ulaşamadık. Dr. Ali Topçubaşı


Cumhuriyetin 93. Yılını kutlarken, ulu önder tarafından hedef gösterilen muasır medeniyet hedefin bile gerisine düşmeye başladık. Oysa; 1923-1938 döneminde okuma yazması bile yüzde 5' ler  düzeyde olan topluma dünyanın en hızlı kalkınma hamlesini tattıran ulu önder, gösterdiği ışık karartıldıkça, hızla her yönden dünyadan kopmaya başladığının işaretlerini her alanda yaşamaya başladı.

1960 yılında bizim üçten birinden aşağıda fert başı geliri olan G. Kore, 2016 yılında bizim 3 katı fazla gelire sahip olarak geleceğini ve dünyayı aydınlatırken, yine bizim aşağımızda olan Singapur' un fert başına gelirinin 5 kattan fazlaya ulaştığını görmekteyiz. Yine, 1960 yılında fert başı geliri bizim aşağısında olan İspanyanın 3 kata yakın geliri yakaladığı anlaşılmaktadır. 1960 yılında yaklaşık aynı gelire sahip olduğumuz Yunanistan'ın bizi 2 kattan fazla aşması da düşündürücü olmalıdır. Çin’in 1960- 2015 döneminde 88 dolar olan fert başına gelirini yaklaşık 100 kat arttırmasına karşın, bizim ancak 19 kat artırabilmemiz, ülkemizin hızla kalkınma hamlesinden geriye düştüğünün açık göstergesidir.

1960 yılında çok fakir ülkeler kabul edilen G. Kore,  Singapur,  Hong-Kong, Tayvan’ın bilimsel çalışmalara ağırlık vererek kalkındıkları bilinmektedir. Dünyaya ileri teknoloji satmaya başlayan bu ülkeler, nasıl kalkınma modeli oluşturulacağını bizlere göstermektedir. En hızlı kalkınma modeli oluşturan Çin’in, başarısını Atatürk’ün uyguladığı modele bağladığı bilinmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulamaya konulan ekonomi programını zamanımıza kadar sürdürülebilse idik, Dünyanın en gelişmiş 5 ülkesinden biri olacağımız anlaşılmalıdır. Ancak, bu programın sürdürebilmenin temel koşulu da eğitimin laik temeller üzerinde sürdürülmesi ve çağdaş hukuk kurallarının hakim olmasını gerekli kılmaktadır. Tersi durum ise terör dışında dünya ya bir şey veremeyen Pakistan, Afganistan, Irak, Suriye'nin yanına yaklaşmak olduğu anlaşılmalıdır. 

Dr. Ali Topçubaşı

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..