Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '20

     
    Kategori
    Türkiye Ekonomisi
     

    Borsada Yatırımcı Psikolojisi

    Borsa, kazanan ve kaybeden yatırımcıların bir arada bulunduğu, hisse senetlerinin alınıp satıldığı bir pazardır. Dolayısıyla kazanan yatırımcı, kaybeden yatırımcı ve yatırım yapmaya karar verip henüz yatırım yapmayan temkinli davranan yatırımcı psikolojisinin bir arada toplandığı borsa da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Yaşamımız boyunca edindiğimiz tecrübeler bizlere yapılan bir işte başarı sağlanmak isteniyorsa psikolojinin iyi yönetilmesi gerektiği sonucunu öğretmiştir. Borsada yatırımcı psikolojisi nasıl olmalıdır, sorusu da borsada nasıl kazanılır sorunun bir cevabıdır aslında.

    Borsada Yatırımcı Psikolojisi Nasıl Olmalıdır?

    Psikoloji yönetimi her işte olduğu gibi borsada da önemli bir olgudur. Sübjektif bir olay olan psikoloji yönetimi, yatırımcılar tarafından genelde dikkate alınmayıp, önemsenmemektedir. Halbuki borsa yatırımcısı psikolojiyi tam anlamıyla kontrol altına aldığı vakit yatırımlarını daha sağlıklı ve kazançlı yapabilecektir. İyi bir yatırımcının psikoloji yönetimi için yapması gerekenleri başlıklar altında toparladık.

    Borsa Yatırımcısı Sonuçları Öngörebilir Olmalıdır

    Borsada yatırım yapmadan önce yatırımcılar bazı risklerin bilincinde olmalıdır. En nihayetinde bu işte kazanmak olduğu gibi kaybetmekte olacaktır. Borsa yatırımcılarının yalnızca kazanç elde edeceğini düşünerek yatırım yapması en büyük yanlışlardan biri olacaktır. Tek yönlü bir düşünce, yatırımcıların olası aksi bir gelişmeden psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine sebebiyet verecektir. Psikolojik olarak olumsuz etkilenen yatırımcının sonraki hamlesi de muhakkak hatalı olacak ve zincirleme kayıplar başlamış olacaktır. Dolayısıyla olumsuz sonuçlarla karşılaşabileceğinin bilincinde olan yatırımcı, yatırımlarını daha sağlıklı bir şekilde yapacaktır.

    Kısa Zamanda Çok Para Kazanma Hayali

    Borsaya yatırım yaparken kısa sürede çok para kazanma hayaliniz varsa en başından bu işe girmeyin, vazgeçin. Borsa bir şans oyunu yahut bir bahis oyunu değildir. Daha doğrusu borsa oyun değil, yatırım platformudur. Dolayısıyla realist bir yatırımcı, hedeflediği tutarlar ölçüsünde yatırımını yapar ve planladığı kazancı beklemeye koyulur. Tabi sonunda kar elde etmek olacağı gibi zarar da elde edileceği gerçeğini de aklının bir köşesinde her zaman bulundurur.

    Piyasa Takibi Yapılmalı

    Finans piyasalarında saniyeler içerisinde bir ürünün fiyatlaması değişebilir. Gelebilecek bir ekonomik veri veya haber akışı, işlem yaptığınız finansal enstrümanın değerini etkileyebilir. Bu nedenle piyasaları canlı takip etmek faydalı olacaktır. 

    Borsa Yatırımcısı Sabırlı Olmalıdır

    Borsa yatırımcısında bulunması gereken önemli psikolojik olaylardan bir tanesi de sabırdır. Ünlü şarkıcının şu sözleri aslında borsada sabır kavramına uyarlandığında oldukça açıklayıcı olmaktadır.  “Zaman her şeyi çözer, şu beklemek olmasa…” Yatırımcı, yaptığı yatırıma güveniyorsa, hisselerin anlık değişimleri karşısında fevri davranışlarda bulunmamalı, sabırlı olmalıdır. Güvendiği hisse zamanla hedeflediği fiyata gelecektir, yapmanız gereken beklemesini bilmek olacaktır.

    Yapılan Hatalar Üzerine Israr Edilmemeli

    Araştırmadan yahut yeterli bilgi sahibi olmadan yalnızca duygularınızla hareket ederek bir yatırım yaptınız. Yaptığınız yatırım gün geçtikçe değersizleşmeye başladı ve hisseniz önemli oranda değer kaybetti. İşte çoğu yatırımcı bu noktada hırsla davranarak maliyet düşürmek adı altında o hisse senedinden daha da satın almaya devam etmektedir. Bu bazen doğru olmakla birlikte çoğu zaman zarar veren bir uygulamadır. Yapılan bir hata üzerine daha da hatalar yapılması işin içinden çıkılmaz bir hal alabilecektir.

    Kaynak: https://anlikdoviz.co

     
    Toplam blog
    : 1
    : 195
    Kayıt tarihi
    : 27.09.20
     
     

    Ekonomide yaşanan gelişmeleri ve güncel piyasa haberlerini takip ediyorum. ..