Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '20

 
Kategori
Emlak
 

Önalım Davası Nasıl Açılır

Önalım Davası Nasıl Açılır

Şufa hakkı davası açma işlemi Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde dilekçe yoluyla başvurarak açılmaktadır. Önalım hakkı davası açmak istiyorsanız gayrimenkulün bulunduğu bölgenin bağlı olduğu mahkemeye gitmeniz gerekmektedir. Başka bölgedeki bir mahkemeden o gayrimenkul ile ilgili şufa davası açmanız mümkün değildir.

Önalım hakkı davası açmanız durumunda tapu üzerinde yazan satış bedeli ve satıcının ödemiş olduğu harç ve masrafları ödemeyi kabul etmiş sayılırsınız.

Bu bedeller bazı durumlarda gerçek bedel ile örtüşmemektedir. Satıcı veya alıcılar bazı durumlarda diğer paydaşları davadan vazgeçirmek adına bu yollara başvurabilmektedir. Böyle bir durumda ise davacı olmak isteyen kişinin muvazaa durumunu kanıtlaması gerekir.

Şufa Davası Açma Süresi Nedir?

Şufa davası, kişiye ortağı olduğu hisseli taşınmaz bir mülkün, diğer paydaşlardan birisi tarafından üçüncü bir kişiye satılması durumunda diğer paydaşların öncelikli alım haklarını doğrultusunda mülkü alan üçüncü kişiye açtıkları bir davadır.

Mülkün üçüncü bir kişiye satışı durumunda diğer paydaşlar noter yolu ile bilgilendirilmek zorundadır. Eğer bu bilgilendirme yapıldıysa şufa davası süresi 3 ay bildirilmedi ise 2 yıldır.

Önalım Davasını Kimler Açabilir

Şufa hakkı davası açılabilecek kimselerhisseli bir mülkün paydaşlarından biri olmalıdır. Paydaşlardan birisi hisseli taşınmaz mülkü üçüncü bir kişiye sattıysa paydaşlar şuha hakkı davası açabilir.

Satış işlemi noter tarafından paydaşlara bildirildiyse üç ay içinde eğer bildirilmediyse iki yıl içinde şuha davası açılabilir.

Önalım Hakkı Davasını Hangi Durumlarda Açılır?

Şufa davası Ortak hisseli bir mülk, diğer paydaş tarafından üçüncü bir kişiye satıldığında diğer paydaşlara şufa hakkı doğar. Şufa hakkı size satılan payı öncelikli olarak alma hakkı tanır. Ancak bazı durumlarda bu hak kullanılamaz hale gelir. Bu hakları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Taşınır mallarda
  • Kamulaştırma ve arazi toplulaştırması durumunda
  • Cebir yoluyla yapılan satışlarda
  • Tapuya kayıtlı olmayan mülklerde
  • Mülkün bir hısıma devir edilmesi durumunda

Bunun yanında şufa davasında harca esas değer hesaplaması tapudaki bedel ve satıcının harcadığı tutarlar ile yapılırken bazı durumlarda bilirkişinin incelemesine göre hesaplanır. Şufa hakkı davası açmak için mahkemenin size verdiği sürede belirlenen tutarı yetkili birimlere ödemeniz gerekmektedir

 
Toplam blog
: 12
: 1061
Kayıt tarihi
: 14.02.15
 
 

EĞİTİM: Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2004  Arabulucu: Arabuluculuk daire Başkan..