Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '19

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Safranbolu Gezi Rehberi

Bu bizim kendi aracımız dışında tur şirketi ile yaptığımız ilk seyahat. Gezi rotamız Safranbolu. Gece saat 01:00’de başlayan Safranbolu turumuza sabah 08:00’de Safranbolu Mola Restaurant’ta bir kahvaltı Molası veriyoruz. Güzel bir kahvaltı sonrası Müze Kent Safranbolu’nun tarihi sokakların da  dolaşmak için hepimiz sabırsızlanıyoruz.

SAFRANBOLU NEREDE? NASIL GİDİLİR?
Safranbolu Karabük İline bağlı, Karabük’e 8 km uzaklıkta bir İlçedir. İstanbul ve Bursa’dan yola çıkanlar Bolu’yu geçip Ankara- İstanbul karayolunun Gerede kesiminden ayrılarak Karabük’e oradan da 8 km. daha devam ederek Safranbolu’ya ulaşabilirler.

KISACA SAFRANBOLU
Birçok medeniye ev sahipliği yapmış olan Safranbolu, eski çağlarda Homeros’un İlyada destanında geçen Paflagonya bölgesinde yer almakta ve bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar gitmektedir. Binlerce yıllık bir yerleşim yeri olan Safranbolu, köklü bir kültürün yanı sıra tarihi dokusunu bozmadan günümüze kadar taşımış ve  UNESCO tarafından 17.12.1994’de Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Dünya Kültür Mirası listesine alındıktan sonra şehrin merkezi yukarıya kaymış. Eski Safranbolu halk arasında “Çarşı” diye biliniyor. Yeni şehir merkezine ise “Kıranköy” diyorlar.

SAFRANBOLU’YU GEZİYORUZ
Kentin turistik ve tarihi eserlerinin yoğunlaştığı bölge “Çarşı” kesimidir. Bu bölge kuzeydeki Kale ile güneydeki Hıdırlık Tepesinden izlenebilmektedir.

Hıdırlık Tepesi
Safranbolu’yu tepeden seyir için Hıdırlık Tepesine gidiyoruz. Kişi başı 1,00 TL ücret karşılığı girilen Hıdırlık tepesi, Safranbolu’yu ve Safranbolu evlerini tepeden seyretmek için harika bir yer. Üzerinde iki anıt mezar bulunan Hıdırlık Tepesi, eski zamanda açık hava namazgahı olarak kullanılmıştır. Bu tepeden bakıldığında, Çarşı bölgesindeki anıtsal değerleri bir arada görebilir, şehrin tarihi evlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Safranbolu Evleri
Hıdırlık tepesinden seyrettiğimiz evleri görmek ve Safranbolu’yu keşfetmek için çarşıya iniyoruz. Bugün Safranbolu’da 17.18. ve 19. Yüzyılda yapılmış 2000 tane ev bulunmakta bu evlerin 800 tanesi koruma altındadır.  Evlerin yerleştirilmesinde iklim gerekleri kadar evin oluşturacağı görünüm ve göreceği manzara da dikkate alınmıştır. Bir ev penceresinden, avlu dış kapısından ya da iki evin arasından görülecek manzara kesinlikle bir bütündür. Safranbolu evlerinin hiçbiri derme çatma değildir. Tüm evler bahçe içinde, çoğunlukla üç katlı 6-8 odalı, geniş hacimli, insan ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış ve estetikle biçimlendirilmiş büyük konaklardır. Evlerin saçak köşelerine uğur getirmesi için geyik boynuzu asılması geleneği yaygındır.  

Safranbolu Lokumu
Safranbolu’nun evleri ne kadar meşhursa lokumu da bir o kadar meşhur. Safranbolu lokumu imalatının sunumunu İmren doğal ve yöresel ürünler imalat ve satış merkezinde izledikten sonra hem alışverişimizi yapıyor hem de ikram edilen lokumlarının tadına bakıyoruz.

Tarihi Cinci Hanı ve Hamamı
Safranbolu’da han olarak en göze çarpan Cinci Hanı ilçe merkezinin ortasında önemli bir mimari yapıdır. Sultan İbrahim’in Anadolu Kazasker’lerinden Cinci Hoca (Kazasker Hüseyin Efendi) tarafından memleketi olan ilçeye bıraktığı eserlerden biridir. 17. yüzyılın ortalarında yapılmış olan han, restore edilerek 2 katlı 63 odalı Cinci Han oteli olarak hizmet veriyor. Ziyaretçiler 1,00 TL ücret karşılığı bu yapıyı gezebiliyor.

Tarihi Cinci Hamamı da 1645 yılında yapılmış bir yapıdır. Bu hamamın da Cinci Hoca tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Halen hizmet vermekte olan hamamda kadın ve erkeklere ait iki bölüm bulunmaktadır.

Kaymakamlar Evi
Kaymakamlar Evi 18 ve 19.yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimi ile teknolojisini yansıtan Safranbolu Evleri arasında önemli bir örnektir. 19.yüzyıl başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Kamulaştırılarak müze haline getirilen 3 katlı ahşap ev Safranbolu evlerini daha yakından görmek için gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Kaymakamlar Müze Evi ya da Gezi Evi kış dönemlerinde 09.00-17.30 saatleri, yaz dönemlerinde 09:00 – 19:00 saatleri arasında 4,00 TL ücret karşılığı geziye açıktır.

Safranbolu Çarşıları
Safranbolu’da üretim ve ticaret Lonca sistemi ile yürütülen çeşitli çarşılarda yapılmaktaydı. Bu gün halen üretimin sürdüğü Demirciler, Bakırcılar, Kalaycılar ve Semerciler Çarşıları kentteki el işçiliğinin devamını sağlamaktadır. Restore edildikten sonra el sanatlarının satıldığı merkez haline gelen Yemeniciler Arastası ve çevresindeki dükkanlar, kente gelen turistlerin Safranbolu’ya özgü hediyelik eşya bulabileceği yerler arasındadır.

Müze kent görünümündeki Safranbolu, dar sokakları ve Arnavut kaldırımlarıyla tarihi bir cenneti andırmaktadır. Aslında kent tarihi bu çarşılarda başlıyor. Bizde keyif alarak bu tarihi sokaklarda ki turumuza devam ediyoruz.  Çarşıdaki kafelerden birine çay içmek için oturduğumuzda yola çıkma vaktinin geldiği söyleniyor. Doyamadım sana Safranbolu diyerek yeni keşiflere doğru yolumuza devam ediyoruz.

Rotamız Safranbolu’ya sadece 6 km uzaklıktaki Tokatlı kanyonu üzerinde yer alan İncekaya Kristal Cam Seyir Terası.  Tur programında olmamasına rağmen Safranbolu’ya kadar gelinir de Kristal Cam Seyir Terasına gidilmez mi baskılarına dayanamayan tur şirketi neyse ki sonunda ikna oluyor.  

İncekaya Kristal Cam Seyir Terası
Safranbolu Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan İncakaya Kristal Cam seyir Terası yükseklik korkusu olanlar için bir nevi cesaret testi. Tokatlı kantonunu 80 metre yükseklikten izleme fırsatı veren terasın tabanı cam. Ama korkmayın kırılmaz cam. Hatta 75 ton yükü taşıyabilecek sağlamlığa sahip olduğu söyleniyor.  11 metre genişliğindeki balkon üzerinde altta uçurumun üstünde durmak çokta heyecan verici.

Safranbolu Tokatlı Kanyonu
Tarihi güzellikleriyle de bilinen Safranbolu birbirinden eşsiz kanyonlara da ev sahipliği yapıyor. Tokatlı Kanyonu’nda yaklaşık dokuz kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Doğanın keyfini çıkararak, tertemiz havayı içinize çekerek yapacağınız sakin bir yürüyüşle iki saatte kanyonun diğer ucundan çıkıyorsunuz.  Safranbolu Tokatlı Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyünde, diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’ne dayanmaktadır.
 

 
Toplam blog
: 8
: 568
Kayıt tarihi
: 17.09.18
 
 

İşine çok severek tutkuyla başlayan bugün o tutkuyla denecek kadar olmasa da işin yaşamın bir par..