Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '18

 
Kategori
Tarih
 

Tarih Boyunca Ruhsal Hastalıklar (4.Bölüm)

Tarih Boyunca Ruhsal Hastalıklar (4.Bölüm)
 

Avrupa'da 1547 yılında ilk defa bir manastır hastaneye dönüştürülmüştür. Bu kurumda taşkınlık gösterilen hastalar bir peni karşılığında halka gösterilmiş,zararsız olan hastalar ise dilendirilmiştir. Bu kurama benzer kurumlar Avrupa ve Amerika kıtasında da giderek yayılmış,hastalar insanlık dışı davranışlara maruz kalmışlardır.

17.Yüzyılda ruhsal hastalık geçiren kişiler manastır ve zindanlara kapatılmaktan çıkarılmış,hastane sayılabilecek yerlere yerleştirilmiştir. Her ne kadar mekan değişse de bu değişiklik biçimsel değişikliğin dışına çıkamamış,insanlara vahşi hayvan muamelesi yapılmaya devam edilmiştir. Ruh hastalarının elleri ayakları zincire bağlanmış,kendilerine yetecek kadar beslenme ve hareket özgürlüğü tanınmıştır. Bu hastaların bulunduğu hücrelere konuşmuş tek eşya,yere serilmiş hasırdır. Hücrede tuvalet yoktur. Biriken dışkıyı da kimse temizlenmemektedir.

18.Yüzyıl sonlarında ilk insancıl yaklaşım Fransız hekim Pinel tarafından ortaya konulmuştur. Pinel,Fransız Devrim Birliğinden bu hastalar üzerinde deneme yapmak için izin istemiştir. Hastaları zincirden kurtararak anlayış ve hoş görüyle tedavi edilmesi gerektiğini düşünen biridir. Yapılan deneme,mutlu edici sonuç vermiştir. Bu hastanede başlatılan yeni hareketi Fransa'daki benzer kurumlar da uygulamak istemiştir ve Pinel bu konuda görevlendirilmiştir. Uzun süreli tedavi sonucunda olumlu davranış ve uyum gösteren hastalar,hastaneden çıkarılmıştır.

Her ne kadar zaman zaman ruhsal hastalıklarla ilgili olumlu yaklaşımlar olsa da 19.yüzyılın ortalarına kadar bu tür hastaların başları traş edilmiş,hastalara deli gömleği giydirilmiş,zorla müshil ilaçları içirilmiş,hastalar karanlık odalarda bırakılmış,hastalara soğuk banyo yaptırılmış ve hastalar aç bırakılmışlardır.

Ruh hastalıklarıyla ilgili bu yazı dizisini yazarken yüzyıllar boyunca bu hastalara ne kadar kötü muamele yapıldığını görmek hem üzüyor hem de şaşırtıyor beni.

Bu yazı dizisi henüz bitmedi. Sanıyorum bundan sonra iki bölüm daha yazıp bitireceğim.19.Yüzyıldaki uygulamaları anlatmak üzere görüşmek üzere...

 
Toplam blog
: 6
: 207
Kayıt tarihi
: 25.05.18
 
 

Rehberlik ve Psikojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunu Aile Danışmanı   ..