Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Barack Obama piyon mu?

Barack Obama piyon mu?
 

Önümüzdeki yıllarda nasıl bir dünya stratejisi bizi bekliyor ? Obama Gerçekten barışsever mi ?


Tüm dünyanın yakından ilgilendiği Amerika’daki başkanlık seçiminin ardından baya bir zaman geçti. Dünyanın gündemini aylarca meşkul eden bu seçimlerin ardından Amerikan Tarihinde bir ilk yaşandı ve ilk kez siyahî (zenci) bir aday seçildi. Bu kişide bilindiği üzere Barack Obama oldu. 2009’un ilk ayının sonlarında başkanlığa başlayan Obama’nın seçimleri kazanmasının perde arkasında kimler var? Dünya’yı Obama dönemi nasıl etkileyecek? Yazımda bunların cevabını olabildiğince vermeye çalışacağım.

İlk olarak dediklerimi anlayabilmeniz için Amerika’nın basında çıkan haberleri şimdilik unutun, Barack Obama’nın seçimleri kazanması aslında sürpriz olmadı. Nasıl mı? Herkesin izlediği bir film vardır mutlaka 1990’lı yıllarda çekilen Hollywood filmlerinin çoğunda siyahi zenci bir Amerikan başkanı izlemişizdir. Buda dolaylı olarak Amerikan halkını alıştırmaya yönelikti. Yani bir nevi bilinçaltına insanların haberleri olmadan bu düşünceyi yaklaştırdılar. Şimdi bunda ne var diyeceksiniz. 1960 -1980 arasında Amerika’da zencilere karşı büyük haksızlıklar, ayrımlar yapılıyordu. Hala Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde bu kanunlara rastlamak mümkün günümüzde dahi, Hollywood’unda hangi amaçlara hizmet ederek film yaptığı ayrı bir konudur. Günümüzde bile devam eden bu ayrımcılıklara karşı siyahi bir başkan adayının seçimi kazanması normal değildir. Obama’nın arkasında çok güçlü bir loca var.

Amerikan hükümetinin başına bir siyahi başkan getirmesinin altında neler olabilir? Daha önceki başkanların ülke çıkarları doğrultusunda oldukça savaşçı bir dış politika izlemesi ( Körfez savaşı, Afganistan, Irak) ABD hükümetinin diğer devletlerin gözüne şirin gözükmesi için, artık Amerika Birleşik Devletlerinin politikasını değiştirmesi ( artık savaşçı ve sıcak temas halinde değil, dikkat çekmeden masa başında), Siyahi bir başkan gelmesine en çok sevinen kıta olan Afrikalı devletlerin yer altı zenginliklerinden faydalanmak. Ne alakası var diyebilirsiniz? Obama ile birlikte Afrika kıtasının büyük çoğunluğunu güveni diğer başkanlara oranla sağlandı ve deminde söz ettiğim gibi ABD’nin değişen dış politikası gibi etkenler Obama’nın başkan olmasında en büyük etkenlerdendir.

ABD çıkarlarında Basın faktörü nedir?

Amerika’nın 20.yy siyasi kendi kıtasındaki olan küçük devletler ile olan ilişkisine bakarsanız basının ne kadar iyi kullandığı görebilirsiniz. Belli başlı büyük gazeteler The New York Times gibi ülke çıkarları doğrultusunda objektifliklerinden taviz vermiştir. Dünya Amerikan halkını etkilemekte oldukça başarılı olmuştur. Günümüze dönersek Obama’nın başkan olması dünya basını tarafından barış elçisi gibi gösteriliyor. Bu durumun böyle olmadığı en az 10 yıl sonra ortaya çıkacaktır. Son olarak Barack Obama’nın işgal ettiği devletlerden asker çekeceğini belirtmesi Nobel ödülü almasında etkili oldu. Artık Orta Doğu’nun cazibesi önümüzdeki yıllarda Afrika’nın zengin yer altı kaynaklarına bırakacak (Değerli taşlar). Kısaca Obama ile resmen dünya tarihi başka bir çağa geçti. ( Orta Doğu – Afrika), değişen dış politika sistemini de unutmamak gerekir.

S&S

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..