Zihnin aydınlanması, soruyu sormakla başlar… Soru ise, çözümün ilk adımı ve belki de yegâne anahtarıdır. Çünkü soruyu sorabilen bir zihin, “sorun”u farkındadır. Ve oluşturul..
Toplumun sırça köşkünde yaşayan “monşer”lerimizin dillerinden düşürmedikleri bir söz vardır, bilirsiniz: Biçim mi önde gelir; yoksa öz mü?.. Niçin tartışırlar bu konuyu sürekli ol..
Yazı yazan bir kişinin söyleyecek sözü olmalı. Söyleyecek sözün kaynağı akıldadır, gönüldedir, kültürdedir, gözlem yeteneğindedir. Üstüne üstlük söylenecek söz diyelim ki,..
İnanç, insanın gününe enerji pompalayan önemli bir motivasyon kaynağı… İnanç, hele hele kurumlaştırılarak, sosyal ve siyasal bir yapılanma düzeyine ulaştırıldığında günlük motivasyonunun ço..
Baş ağrısı, belanın ikinci adıdır, bu sözümüzü o bela ile içli dışlı olanlar çok iyi bilir, tamam. Ama… Bir de tersinden bakın baş belasına: Yararları da vardır. Örneğin eğe..
Ünlü bir düşünür ölüm karşısında şu anlamlı sözlerle yakınıyor: - Acaba hangi kitapları okuyamadan sona erecek bu hayat?.. Henüz varamadığım hangi gerçeklerin sorumluluğunu yüklenmeden çal..
İnsanlığın kültür mirasının esasını oluşturan en temel kavramları bizim hale tartışıyor olmamız hiç de şaşırtıcı değil… Yıl 1789, yer Fransa: Gündemde olan İnsan ve Yurttaş hakları Bildiris..
Diyelim ki, bir gün aşka geldi bir bay yöneticimiz ve emperyalizmden söz etti… Birleşmekten, omuz omuza verip mücadele etmekten dem vurdu. Ama hemen arkasına dönüp, [suyun, havanın ve toprağın] kir..
Bir düşünür zekâyı, “şartlara intibak yeteneği” olarak tarif ediyor. Demek ki, kafatası içinde bir tutam zekâ barındıran her kişi, yaşadığı koşullara intibak edebilmenin imkânlarını keşfedi..
Eskiden bir Turist Ömer vardı… Kasketi biraz yana kaykılmış silueti ile bizden birisi olan ve hayatın tüm acı cilvelerini yaşamış, kaderin tekmesini yemiş ve feleğin çemberinin içinden geçmiş..
1942 yılının Şubat ayında Bursa'da (Mehmet Kemalettin'den olma, Emine İffet'ten doğma olarak) dün..