Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi Parkı eyleminin analizi. Kimler katılmakta? Hükümet huzur için acil ne yapmalı?

Gezi Parkı eyleminin analizi. Kimler katılmakta? Hükümet huzur için acil ne yapmalı?
 

Şüphesiz bu eylemi başlatan isimlerden biri o biride orantısız güç kullanan Polis..


Sırrı Süreyya Önder'in vekil olarak ve dikkat çekerek başlattığı Taksim gösterileri ülkede tam bir kamplaşmayı beraberinde getirdi. Hükümet nerelerde hatalar yaptı? Hangi süreç ağacı bahane edipte direniş başlattı? Gösterilere kim neden ne amaçla destek vermekte yada vermemekte? Çözüm nedir?

Bir kere bu gösterilerde ağaçların bahane olduğunu göstericilerin bazıları ve Mehmet Ali Alabora'da itiraf etti. Mesle ne o zaman?

Bir sürü yazı yazdım sadece ben değil Türkiye'nin en çok okunan blog sayfası Milliyet blogta ki diğer yazarlardan öyle. Hükümet kendisine yöneltilen eleştirileri dikkate almadı. Herkesim AK Parti'nin kendisini tehdit etmeye başladığını algıladı nasıl mı?

1- Aleviler: Suriye'de başlayan ayaklanmalarda Hükümet Sünni ÖSO'yu desteklerken Türkiye'de aleviler kendilerine de sıra gelebileceğinin endişesini yaşamaya başladılar. Dersim özrünün etkisi azaldı. Aleviler özellikle köprüye de Yavuz Sultan Selim isminin verilmesini kendilerine yönelik tehdit algısını çok arttırdı.

2-Caferiler: Suriye iç savaşında Esad rejimine destek veren ve kendisini İran'a yakın hiddeden bu güruh önceleri Hükümete destek verirken Suriye politikası yüzünden kendilerini ve geleceklerinin tehdit altında olduğunu hissetti. Özellikle Lübnan Hizbullah'ına hibuşeytan denmesi tüm caferileri ve hatta Hizbullah'a sempati besleyen bir çok sünniyi kızdırdı. Hizbullah'ın Esad desteği Esadın elini güçlendirdi ama Türkiyede hükümetin tabanını zayıflattı. Köprüye Yavuz adının verilmesi yine Caferileri kızıdırdı ve bunun kendilerine yönelik bir tehdit olduğunu düşünmeye başladılar. Ülkenin Kemalist bir rejimde yönetilmesinin Sünnileşerek dinselleşen Türkiye ile bundan uzaklaşılmamasının daha emin yol olduğunu düşündüler.

3-Anti Kapitalist Sünni Radikal Müslümanlar: 1 Mayıs gösterilerinde bile ön saflarda yer alan bu cenah Taksimde yaşananlardan sonra Tayyip Erdoğan'a en ağır eleştirileri yapmaya başladılar. Suriye politikasını en çok eleştirenlerden oldular.

4-Bazı Cemaatler: Dersanelerin kapatılmasının istenmesi gibi politikaların yanında Mavi Marmara'da görüş ayrılıklarının üstüne Cemaatin kazanımlarına yönelik başka tehditlerinde olması Hükümete verilen desteğini geri çekmesine yol açtı. Zaman gazetesinde Gezi Parkı'nın alt yapısını oluşturacak yazılar ortaya çıkmaya başladı. 

5-Milliyetçiler: Çözüm sürecine destek vermeyerek bunun bölünmeyi getireceğini iddia ederek bu eylemlere destek vermek istediler ama Sırrı Süreyya Önder'in bunu başlatmasına mesafeli yaklaştılar

6-Sosyalist Komünist veya Kemalist Gruplar: AK Parti'nin Britanya ve ABD ile BOP üzerinden siyaset gütmesine, kapitalist siyaset izlemesine şiddetle karşı çıktılar. 

7-BDP: Sırrı Süreyya Önder'in çıkışıyla alevlenen bu eylemlerde PKK sempatizanlarının çoğu bu gösterilere sahip çıkmadı. Çünkü kendi poster veya bayraklarını açmalarının mümkün olmadığı illerde asla eylemlere katılmadılar. BDP, hükümetle yaptığı Yeni Anayasa görüşmelerinin üretken ve kendi beklentilerinden uzak olduğunu anladığında kaotik duruştan daha rahat nemalanacağını düşünen bazıları tarafından Hükümete gol attılar. 

İşte bu saydığım unsurlar ülkede AK partinin gitmesini gizli yada açıkça isteyen cenahlar.

Hükümet'in yapması acil yapması gerekenler; (Başbakan istifa etmeyecekse hiç değilse bunlar olmalı)

1-Taksim Gezi Parkına yapılacak olan projeden vaz geçildiğinin açıklanması. Kesilen ağaçların 10 katının dikileceğini duyurması.

2-Gece 22 ile 06 arasında içki satış yasağının kaldırılması. (Zaten içkili araç kullananlara çok ağır cezalar var, bu kanuna gerek yok)

3-Köprüye "Yunus Emre, Mevlana, Barış, Karadeniz" gibi birleştirici isimlerden verildiğinin duyrulması. Alevi vatandaşların hassasiyetlerinin anlaşıldığının açıklanması. Bütünleştirici bir isimde karar kılındığını yada bu isimleri internetten halkın seçmesinin istenmesi.

4-ÖSO'yu Suriyede masaya oturmaya ikna etmesi. 

5-Seçimleri erkene aldığını duyurması. Tarih vermesi. Mesela 6 Ekim 2013 diyebilir.

6-En azından polis'in oransız güç kullanmasından sorumlu kişilerin istifa ettirilmesi. Yaralananlara veya ölenlere tazminat ödeneceğinin açıklanması.

7-Tıpkı Putin'in yaptığı gibi bu kararların akabinde KAMU DÜZENİNİ BOZUCU ŞEKİLDE hala gösteri yapmaya kalkanlardan gereksiz KAMU Düzenini bozmaktan kişi başına gelirine göre para cezası verilmesi. ( Putin binlerce avro ceza keseceğini söyledi Rus Baharı bitti).

Bunlar yapılmazsa huzur ve ekonomik siyasal istikrar ciddi sekteye uğrayacaktır. Buna rağmen gösteri yapanlardan huzuru bozanlar olursa gaz, sopa işkence yerine para cezası verilmesi en uygun olan cezalardır.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..