- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
A kan grubu: ''kan grubuna göre beslenme'' (III)

SÜT ÜRÜNLERİ VE YUMURTA:
A kan grupları, tam yağlı süt ve süt ürünlerinden, uzak durmaya çalışmalıdırlar!...Ancak, mayalanmış bazı süt ürünlerini , atalarının kökenlerine göre, küçük porsiyonlar olarak, az miktarlarda tüketebilirler. Bu süt ve süt ürünlerin, A kan grubunun atalarının kökenlerine göre tüketimi, bazen hiç yapılmamalıdır... Yumurtada, organik olanlar(gerçek köy yumurtası) öncelikle tercih edilmek koşuluyla, Omega3 ve Selenyum içeren ya da organik yemle beslenmiş çiftlik yumurtalarını , az tüketmek kaydıyla; arada bir tüketebilirler... A kan grupları, yumurta, tereyağ, süt, krema , ( Ayrıca, un, tuz ve şeker )bazlı, kek, kurabiye, turta, pasta ve börek ve de dondurmaları yavaş yavaş beslenmelerinden uzaklaştırmalıdırlar!...
A kan grupları için, soya sütü ve peyniri, sağlıklı ve yararlı , fevkalade yiyeceklerdir... Ancak, kefir, yağsız ekşi krema, çökelek uygun seçenekler olarak kabul edilebilinir... Sütte az yağlı olan çeşit tercih edilmeli, mümkünse, keçi sütü kullanılmalıdır... Birçok süt ürünleri A kan gruplarınca sindirilemediği gibi, bu durum bazen gaz yapıyor diye geçiştirilir!... Peter J.Adamo bunu şöyle yorumlamaktadır: ''...Birçok süt ürünü A gruplarınca sindirilemez!...Çünkü, bu kan grubu sütteki ana şekerlerden biri olan D-galaktozamin karşısında, antikorlar üretmektedir... Daha önce de anımsattığımız gibi, bu ana şeker, fukoz'la birleşip, B kan grubu antijenini oluştururlar... Ve A kan grubunun bağışıklık sistemi, B kan grubuna benzer herşeyi reddetmek için tasarlandığından, A kan grubu sistemini B kan grubu antijeninden korumanın yanısıra, ayrıca kendini bütün süt ürünlerinden koruyacak antikorlar üretir!...''
Allerji sorunlarıyla boğuşan, bir A kan grubuysanız yada solunumla ilgili sorunlarınız varsa eğer, süt ürünleri sizde de mukoza salgılamasını arttırabilir!... Genelde A kan grupları, diğer gruplardan daha fazla mukoza salgılarlar... Belki de bu yüzden, kırılgan bağışıklık sistemleri, dışardan destek arar... Birçok bakterinin vücutta yuvalanmasına neden oluşturan, mukoza salgılamasındaki miktar yükselmesi, A kan gruplarına zarar verebilir!... Bu fazlanın, allerjik reaksiyonlara, enfeksiyonlara ve solunum güçlüklerine neden olması kaçınılmaz görünmektedir!... Bu yüzden; günlük süt ve ürünlerinin tüketimini sınırlı tutmakta, sağlık açısından önemli yararlar olabilmektedir...
Porsiyon olarak, yumurtayı 1 adet, peyniri 60gr, yoğurt ve sütü de 120-180gr. olarak kabul edersek;
Kafkasya kökenli A kan grubu, haftada, yumurtayı 1-3 adet arası, uygun türde peyniri 2-4 porsiyon arası, yoğurtu1-3 porsiyon arası ve sütü 0-4 porsiyon arasında tüketebilirler...
Asya kökenli A kan grubu haftada, yumurtayı 1-3 adet, uygun türde peyniri 0-1 porsiyon, yoğurtu 0-3 porsiyon ve sütü 0-1 porsiyon olarak tüketmelidirler!... Aslında, peynir ve sütü hiç tüketmemeye çalışmalıdırlar...
Afrika kökenli A kan grubu, haftada, yumurtayı 1-3 adet, uygun türde peyniri 1-3 porsiyon olarak tüketmeli, süt ve yoğurttan uzak durmalıdırlar!...
ÇOK YARARLI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Yalnızca Soya peyniri ve Soya sütü...
NÖTR SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Keçi peyniri, Keçi sütü, Kefir, Beyaz peynir, az yağlı Mozarella peyniri, Şerit peynir, az yağlı Ricotta peyniri, Yoğurt...
SAKINCALI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Amerikan peyniri, Gravyer peyniri, Çedar peyniri, Gouda peyniri, İsviçre peyniri, Parmesan peyniri, Edam peyniri, Süzme peynir, peynir suyu, dondurma , süt....
YAĞLAR:
A kan grubunun yağa olan ihtiyacı azdır...Bu yüzden fazla yağlı yemeklerden ve dolaylı yağ tüketiminden kaçınmaları gerekir!... Ancak buharda pişirilmiş sebzelere ve salata çeşitlerine eklenen az miktarda, doğal zeytinyağı, metabolizmalarının iyi çalışmasına , bağırsakların da rahat çalışmasına katkı sunar... Kalp sağlığına çok olumlu etkisi olan Zeytinyağı, kolestrolü de olumlu yönde etkilediğinden, A kan grubunun mutfaklarının vazgeçilmezi olmalıdır!... Zaten yararlı katagoride, tek kullanılabilinen yağ da, Zeytinyağıdır!... İkinci bir yağ olarak Keten tohumu yağı gelir ki, onun uygulanabilir kullanım özelliği, ülkesel olarak özelimizde zordur!... Ancak öğütülmüş Keten tohumu olarak; çorba ve salatalarda kullanılma şansı daha yüksektir...
A kan grubu kökenlerine göre, 1 çorba kaşığını bir porsiyon olarak kabul edersek;
Kafkas kökenli A kan grubu haftada, 2-6 porsiyon,
Asya kökenli A kan grubu haftada, 2-6 porsiyon,
Afrika kökenli A kan grubu haftada, 3-8 porsiyon.
ÇOK YARARLI YAĞLAR: Keten tohumu yağı, Zeytin yağı,
NÖTR YAĞLAR: Balık yağı,
SAKINCALI YAĞLAR: Ayçiçek yağı(!), Mısırözü yağı (!), Pamuk yağı, Susam yağı.
KABUKLU YEMİŞLER: Badem, ceviz, yer fıstığı, ayçekirdeği ve kabak çekirdeği gibi kabuklu yemişler, A kan grubu insanlarına katkı sunarlar... Yer fıstığı kanser karşıtı bir lektin içerir (tuzsuz kabuklu fıstığı, koyu renkli zarıyla birlikte tüketmenin ayrıca yararlı olduğı söylenir!...)... Bu yüzden yer fıstığını yağlı olduğunu da unutmadan, tüketmekte yarar var... Safra kesesi sorununuz varsa, A kan grubu olarak bu ürünleri, ezerek (havanda döverek) daha iyi bir şekilde tüketebilirsiniz... Bir avuç içi yemişi, bir porsiyon olarak değerlendirip; haftada, tüm gruplar olarak ortalama, 2-7 porsiyon tüketebilirsiniz...
BAKLİYATLAR: Bu yiyecek grubu içinde yer alan bitkisel proteinler, A kan grubu insanlarına yarar sağlar...
Soya fasulyesi ve ondan üretilen ürünler (çok tuzlu soya sosunu saymazsak...), size katkı sunarlar.Ancak bazı kuru fasulye türleri ve Lima fasulyesi, ensülüi salgılanmasını azaltan lektinler içerebilirler( Anadolu coğrafyasında çokça fasulye türü olduğu için, yediğiniz fasulyeden, hazım, nefes alma güçlüğü, vb sorunlar duyuyorsanız, size yararlı olmadığını hissederek, tüketiminden sakınabilirsiniz...) ve bu yüzden sakıncalıdırlar... Şişmanlık ve diyabet sorunlarına kapı açabilirler...
Porsiyon olarak, bir kase kuru bakliyat olarak düşünürsek;
Kafkas kökenli A kan grupları haftada, 3-6 porsiyon,
Asya kökenli A kan grupları haftada, 2-5 porsiyon,
Afrika kökenli A kan grupları da haftada, 4-7 porsiyon tüketebilirler.
ÇOK YARARLI BAKLİYATLAR: Yeşil mercimek, Kırmızı mercimek, Soya fasulyesi, Börülce, Yeşil fasulye,
NÖTR BAKLİYATLAR: Bakla, Bezelye,
SAKINCALI BAKLİYATLAR: Bazı Kuru fasulye çeşitleri, Lima fasulyesi...
(devam edecek)