Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '12

 
Kategori
Dünya
 

AB terörü nasıl yendi? 2-Fransa

AB terörü nasıl yendi? 2-Fransa
 

FLNC


AB’nin sosyo-ekonomikve siyasal açıdan en güçlü üyelerinden olan Fransa’ya İngiltere’den gelen, kendi dillerini konuşamayan BRİTON Topluluğu ülke için  ‘siyasal sorun’ olmuştur.

Ayrıca, Korsika Adası’nın Fransa’dan ayrılmak istemesi bir diğer ‘ayrılıkçı siyasal sorun’dur. Korsika Ulusal Hürriyet Cephesi(FLNC-Front de Liberation Nationale Corse)adanın Fransa’dan bağımsızlığını istemektedir.

DGM’leri kaldırılan Fransa ‘terör,’ ‘çete suçlarının’ soruşturma ve kovuşturma yetkisini Paris Cumhuriyet Savcısı ile Paris Ceza Mahkemesi’ne verdi.

Mart 2012’de Fransa’nın Toulouse kentinde, son bir haftada yedi kişinin ölümünden sorumlu tutulan kişinin Fransa’ya yaşattığı ‘örgütlü,’ ‘organize’ bir ‘terör’ olmayıp; ‘bireysel’ bir ‘terör’ olarak tanımlanabilir.

Eğer, işlenen bu fiil, ‘terör,’ ‘baskı,’ veya ‘tehdit aracı’ kılınarak var olan kamu düzenini bozmak amacıyla bireysel veya toplu olarak işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturma yetkisi, Paris Cumhuriyet Savcısı’na, Sorgu Hakimi’ne ve Paris Ceza Mahkemesi’ne aktarılabiliyor.

Güney Fransa’da bulunan Bask Bölgesi’nin İspanya’daki gibi Fransa’ya da ‘siyasal sorun’ yaratması göz ardı edilemez.

Fransa, İspanya’nın ‘bakış açısını’ benimsemiş olduğu için ETA Sorununu da diğer ‘siyasal sorunlarda’ olduğu gibi buzdolabına koymuş bulunmaktadır.

Özellikle, son yıllarda Fransız Banliyö ve varoşlarında yaşayan‘göçmen vatandaşlar,’ ‘siyasal sığınmacılar’ ve ‘kaçak mültecilerin’ ‘toplumsal başkaldırıları’ ‘önce aş, iş, yer’ için olmuştur. Meydanlarda toplanmışlar, Devleti/Yönetimi kınamış, çevreye zarar vermişlerdir.     

Bu eylemler  ‘kimlik tanıma sorunu’ olmamasına rağmen ‘soruşturma’ ve ‘kovuşturma’ yetkisi ’özel yetkili mahkemelere’ aktarılabiliyor.

Fransa’daki  ‘ayrılıkçı terör olayları’ diğer AB Ülkeleri’nde görülenlerden daha az şiddetli, daha az kayıplı, daha az meydana geliyor olmasıyla Fransa Cumhuriyeti Devleti’nin ‘terörü’  önemsemediğini değil; öncelikler sıralamasında: ‘birinci’ sırada yer vermediğinin göstergesidir.

Fransa örneğinin, ülkemizdeki‘ayrılıkçı terör’ sorununun giderilmesinde ‘çözüm üreten’ katkıları bulunabileceği kanaatini taşımıyorum.

 

ANCAK, ‘ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER’ KONUSUNDA ESİN KAYNAĞI OLABİLİR’

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..