Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '10

 
Kategori
Haber
 

Abdullah Gül Üniversitesi

Kayseri'de bir üniversitemiz var. Adı, Kayseri'yi de simgeleyen "Erciyes Üniversitesi".
Şimdi ikinci bir üniversite açılması için, TBMM'ye yasa teklifi sunuluyor... Üniversitenin adı da "Abdullah Gül Üniversitesi" olacakmış.
Ben oldum olası, Atatürk hariç, okullara kişi adlarının verilmesine karşıyım.
Kayseri, büyük bir kent, ikinci üniversiteyi taşıyabilecek kapasiteye sahip. Ben bir Kayserili olarak, açılacak bu ikinci üniversiteye "Abdullah Gül" adının verilmesine karşıyım.
Eğer isim verilecekse, Kayseri'mizin kalıcılığını simgeleyen, kültürel ögelerden yararlanılmalıdır. Üniversitenin adı, Kayseri, İçanadolu, (Ortaanadolu), Kültepe, Kızılırmak gibi yer isimleri olabileceği gibi, eğer kişi isminde ısrar ediliyorsa, Mimarsinan, Dadaloğlu, isimleri uygun olur diye düşünüyorum.
Ülkemizde üniversitelerimiz genellikle yer adlarıyla simgeleşmiş durumdadır. Erciyes, Uludağ, Karadeniz, Akdeniz, Ege, Dicle, Fırat, Pamukkale, Çukurova gibi...
Kişi adları, Üniversitelerin özerk yapılarına da ters düşer. Kişileri sevenler var, sevmeyenler var. Siyasi görüşlerini benimseyenler var, benimsemeyenler var.
Eğer adı konacak kişi yaşıyorsa, onun ülke adına gelecekte ne iş yapacağı belli değil. Diyelim ki, adı ülkeye zarar verecek çok kötü bir işe karıştı, isim değiştirilecek mi ! İsim değiştirmek, isim koymaktan daha zor bir durumdur. Ayrıca bu davranıştan dolayı üniversite çok şeyler kaybedecektir.
Cumhurbaşkanımızın, geçmişde üye olduğu bir parti var. Bu partide, Cumhurbaşkanımız önemli görevler aldılar, yargılandılar. Cumhurbaşkanı olma sürecinde de çok büyük gerginlikler yaşandı .
Devletimizin olanaklarıyla açılacak bu üniversite, hepimizin vergileriyle yapılacak. Halkın ortak malı olacak bu kuruma, kişi adları değil de o kenti simgeleyen yer adları verilmelidir. Kaldı ki "Abdullah Gül" Kayseri'mizin bir simgesi değildir !
Ülkemizde, bir çok okulu hayırsever vatandaşlarımız yaptırmakta, okullara da kendi isimlerini koydurmaktadır !
Bu okullar incelemeye alındığı zaman, bu okulların gerçekte, devlet tarafından yaptırılmış olduğunu anlarız. (Bazı istisnalar var)
Bu nasıl oluyor. Vatandaş okul yaptıracak. Okulun maliyeti kaç ! Diyelim ki 1 bir lira... 3 gösteriliyor. Bu da vergiden düşüyor. Vatandaş okul yaptırmakla, adını koydurmakla daha kârlı oluyor. İşin kısası devlete ödeyeceği vergileri ödemiyor, devletin yerine okul yaptırmış oluyor. Bunu yaptığı için okullarda adı yaşıyor, bir takım kolaylıklar, imtiyazlar elde ediyor.
Avrupa, Avrupa der dururuz. Avrupa'da böyle bir durum yok.
Okul adları, bulunduğu caddenin adını alır. Üniversitelerde kurulduğu bölgeyi simgeleyen yer adıdır.
Biz, ülke olarak bu gibi durumlara karşı olmalıyız. Aydın olmanın yurt sever olmanın yolu budur.
Kayseri'mize kurulacak üniversitenin -Devlet bütçesiyle yapılacak üniversitenin- adının da " Abdullah Gül" olmasına karşı çıkalım. .
.

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..