Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '21

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Abidin Dino

ABİDİN DİNO " sınıflamaların dışında, ötesinde olan sanatçı"

 

... İnsanlara, ondan da öte olana,her daim anlamlar katarak yaşama dair her oluşu, sınıflandırmadan yalnızca kendi içinde ki aşkınlığı yansıtan, sanatçı"

 

Kelimenin tam anlamıyla Abidin Dino, "otodidakt kişilikti" yani herhangi bir yeti veya mesleği hatta ilmi sadece kendi özüne yönelerek açığa çıkaran sanatçı akademik yapının içinden gelmiyordu.

 

 "Çevresini yansıtmak kadar... bir şeyler anlatmak değil çünkü katmak" 

misyonuyla "ressam, yazar, çevirmen, karikatürist, film yönetmeni, editör, oyun yazarı, seramikçi, şair, sanat tarihçisi, araştırmacı kimlikleriyle" Abidin Dino!

 

"... İstanbul denilen karmanın bir izi. İstanbul neresidir diyenlere, Sinan’ın iz bıraktığı yerdir, cevabını vermek doğrudur. Sinan’ın her eseri İstanbul’u yaratıyor.”

 

Mimar Sinan Denemeler / Abidin Dino

 

Abidin Dino ve Picasso dostluğu her zaman ilgi odağı olmuştur!

 

Türk minyatürlerinden, Bizans sanatından, Anadolu Halk sanatından etkilenmiş olan "Abidin Dino", Picasso için hayli ilginç bir kişiliktir.

 

Arşivlerde rastladığım anektodlara göre; " ...1938'de hattatlara mahsus bir kuştüyü sayesinde elini hiç kaldırmadan uzun ince çizgiler çizebilmesinin Picasso'yu meraktan deliye döndürdüğü bilinen bir hikayedir. Picasso tüyün bir benzerini bulabilmek için gece gündüz evde ne kadar yastık varsa deşip denemiş ancak tüyün sırrını çözememiştir..."

 

Abidin Dino, ömrü boyunca öfkenin, sevginin, mutluluğun ve hüznün resimlerini yansıtarak aslında kendi içinde ki özü açığa çıkarmıştır.

 

Yaşar Kemal 1977’de Milliyet' te; “Abidin Dino resmi bir büyüdür, dehşet bir patlama, bir yaratmadır… Abidin Dino’daki bu çiçek zenginliği salt Çukurova değildir, salt Karacaoğlan, salt Dadaloğlu, salt Çukurova’nın kadınlarının türküleri değildir. Bir Türkmen kilimi, bin renkli bir büyü çiçeğidir.”

"Eller denildiğinde ilk akla gelen sanatçı Abidin Dino"

 

“Parmak istiflerim, biliyorsunuz, bir saplantıdır bende”

“Belki kromozomlardan gelen bir şey, annemin, ağabeylerimin, kızkardeşlerimin hepsinin olağanüstü güzel elleri vardı. Acaba parmak ve el desenleri saplantımın nedeni bu muydu?”

 
Toplam blog
: 6
: 49
Kayıt tarihi
: 10.04.21
 
 

Kültür sanat ve tarih alanlarında, gazete ve dergilerde popüler düzeyde yazılar hazırlamaktayım. ..