Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '11

 
Kategori
TV Programları
 

Acun Ilıcalı - Okan Bayülgen

Acun Ilıcalı - Okan Bayülgen
 

Televizyon ve sinema pek çok yönden farklı olabilir ama en önemli ayrım tv yapımlarının ticari bir kaygı gözetilerek meydana getirilmesidir. Program ne kadar kaliteli olursa olsun eğer izlenmiyorsa (reyting toplamıyor ve dolayısıyla para kazandırmıyorsa) yayından kaldırılır. Bu da büyük hayran kitlesine sahip dizileri, yarışma programlarını ve özel kişileri daha da önemli kılıyor.

Özel kişiler derken akla gelecek ilk isimler Okan Bayülgen ve Acun Ilıcalı olacaktır. Acun yaptığı anlaşma gereği yılda 155 milyon TL kazanacak olmasıyla gündeme gelmişti. Program başına 750 bin dolar ve 10 ay boyunca aylık ortalama (sponsor anlaşmaları hariç) 9 milyon dolar. Televizyon dünyasına adım attığında 200 TL karşılığı magazin muhabirliği yaparken, bugün geldiği nokta kendisi için de süpriz olmuştur süphesiz.

Okan daha farklı bir karakter. Acun halkla bağını hiç koparmadığını sık sık dile getirirken ve yarışma programlarında sokaktan insanlara da şans verirken, Okan'ın böyle bir iddiası yok. Acun yarışma programlarıyla Okan ise magazin programlarıyla hayatını devam ettiriyor. Acun için hemen herkes ortak şeyler söylerken, Okan Bayülgen için asla net şeyler söyleyemezsiniz. Seveni de çoktur, nefret edeni de. Sürekli uç noktalardadır. Kimilerine göre cesur, açık sözlü ve farklı alanlarda başarıyı yakalamış bir entellektüel; kimilerine göre kaba, küstah vs.

Okan Bayülgen için uzun uzun yazabiliriz ama pek gerek yok. Asıl önemli olan aslında birbirinden çok farklı olan bu iki ismin çalıştıkları kanalları nerdeyse tek başlarına ayakta tutmaları. Acun kendisini zirveye taşıyan Show TV'yi zor günler geçirirken terk edemezdi ve öyle de oldu. Okan Bayülgen ise süpriz bir kararla TV8' e geçti ve 3 programla da yetinmemiş olacak ki haftanın 5 günü kamera karşısına geçmeyi kabul etti hatta belki de kendisi istedi. Kendisine Kanal D'den neden ayrıldığı sorulduğunda son derece mantıklı bir cevap veriyor. Program hazırlayan/sunan insanların büyük kanallarda zamanla gereken önemi görmeyeceğini ve kendilerini daha özel hissetmeleri için ya da daha fazla şey yapabilecekleri için küçük kanallara geçeceğini söylüyor. Son derece doğru bir tespit; TV8'in kendisine daha fazla ihtiyacı vardı ve şu ana kadar ki performansıyla beklenenleri yerine getirdi. Haftada 5 gün yayınlanan bir program insanları sıkabilir (düşünsenize GS-FB'nin senede 10-15 maç yaptığını) ancak öyle olmadığı gözüküyor. Okan Bayülgen NTV'de program yaptığı yılları anımsatıyor, biraz daha haberci kimliğiyle ön plana çıkıyor. Ve terör gibi çoğunluğun suya sabuna dokunmadan ele aldığı konularda da cesur davranabiliyor. Tüm bunlar övülmeyi hak ettiğini gösteriyor. Ancak TV8'in reyting ölçümlerinde yer almaması son derece önemli bir eksiklik. Okan'ın başarısı bu yüzden biraz da gölgede kalıyor.

Gelelim Acun'a... Show TV'nin sürekli zor durumda olduğundan bahsediliyor uzun zamandır. Kısa sürede birçok dizi-program yayın hayatına başlayıp bir kaç hafta sonra sonlandırılıyor. Fakat bu eksikliği Acun nerdeyse tek başına kapatmış gibi gözüküyor. Muhteşem Yüzyıl ve Adını Feriha Koydum dizileri dışında önemli derecede takip edilen bir dizi yok. Ancak gündemin futbol olduğu haftasonunda bile reyting sıralamasında kendisine ilk 3 de yer buluyor Acun... Yine yayın hakkı kendisinde bulunan Var Mısın Yok Musun'u da bir başka yapım şirketine sattı ve bu sene biraz düşüşe geçen Fox haftada 3 gün Var Mısın Yok Musun ? diye soracak. Sunucu da Asuman Krause..

ATV de Kenan Işık'la Kim Milyoner Olmak İster ? ve Sen Hak Ediyorsun adında 2 yarışma programı yayınlıyor. Star tv ise Pasaport ve Bul Bakalım adında 2 yarışma programı sunuyor. Kanal D'de Şanslı Masa bu sene de kaldığı yerden devam ediyor. Anlaşılan pahalı dizilere yatırım yapmak istemeyen genel yayın yönetmenleri yarışma veya sohbet/magazin programlarına yöneliyor. Hal böyle olunca da Acun gibi Okan gibi isimler hem kazanıyor hem de kazandırıyor..

Ekim ayı, televizyonların izlenme oranları: (Show tv, Atv ve Star'ı geride bırakarak dikkat çekiyor)

Tüm Gün Tüm Kişiler İzlenme Payları (%)

Kanal d 14.0

Show 9.7

Atv 8.6

Fox 8.5

Star 7.4

Stv 4.0

Kanal7 3.4

Tnt 3.2

Flash 1,8

 
Toplam blog
: 65
: 1328
Kayıt tarihi
: 21.08.11
 
 

21 yaşındayım İst. Üniv siyaset bil. ve ulus. ilişkiler 4. sınıf öğrencisiyim... Olaylara eleştir..