Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Adana'da bölgesel gençlik çalıştayı

Adana'da bölgesel gençlik çalıştayı
 

Adana'daki "Bölgesel Gençlik Çalıştayı"nda Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin ile bir kare...


28-29 Ocak 2012 tarihlerinde Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği “Bölgesel Gençlik Çalıştayı”   Adana HiltonSA Oteli’nde gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Yönetim Kurulu olarak katıldığımız bu çalıştaya Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Basri Hakan Hakyemez, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan v. Zihni Aldırmaz, Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan Zopçuk ve Av. Mehmet Şükrü Erdinç gibi üst düzey yöneticilerin katılmış olması gençlere verilen önemin büyük bir göstergesiydi. Bunun yanı sıra Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Mersin illerinden konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile birlikte gençlerden oluşan katılımcılar çalıştaydaki yerlerini aldı. İki gün süren çalıştayda konuşulan konuların konu başlıklar ise:

 

1)      Gençliğin Alt Yapısı,

2)      Sosyal Hayatta Gençlik,

3)      Sağlık, Spor ve Çevre,

4)      Etik ve İnsani Değerler,

5)      Demokrasi ve Katılım Bilinci şeklindeydi.

 

Bu konular dâhilinde beş farklı grup oluşturuldu ve her grup kendilerine ayrılan salonlarda bu konular ile ilgili sorunları tespit ederek sorunlara çözüm üretme yönünde çalışmalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Tespit edilen sorunlar ve üretilen çözüm önerileri çalıştayın ikinci günü katılımcılar arasından seçilen sözcüler tarafından tüm katılımcılara bildirildi. 

 

Normal şartlar altında dört yılda bir yapılması gereken şura ilk kez, maalesef ki 1988 yılında, yani 24 yıl önce yapılmış ve o günden bugüne konuyla ilgili herhangi bir çalışma dahi yapılmamıştır. Uzun yıllar adeta varlıkları yok sayılan ve mevcut Anayasa’da sadece tek bir madde -58. madde- ile korunmaya muhtaç gibi gösterilen gençler yapılmış olan bu çalıştay ile hak ettiği değere kendilerinin koymuş olduğu katkılarla ulaşacaklardır. Yapılan bu çalıştay, belki de bugüne kadar ülkemizde pek de alışık olmadığımız bir şekilde gerçekleşti ve gençlerin inisiyatif alarak kendi geleceklerine yön verecek olan politikaların oluşmasında kendilerinin rol alması sağlandı. Aslında yapılması gereken ve doğru olan da buydu. Ve yapıldı da.  

 

Tarihimizde geçmişe dönüp baktığımızda bu yöntemin aksi şeklini uygulayan ve gençlere söz hakkı vermeyen ve onları korunmaya muhtaçmış gibi gösteren durumlar bir çözüm unsuru olmaktan çıkıp başka sorunların türemesine neden olmuştur. Nitekim günümüzde de yaşamış olduğumuz mevcut durum bunu çok açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. Oysaki gençlerin altına kendi imzalarını atmış olduğu başarılı çalışmalar, onlara imkân tanındığında neler yapabileceklerinin en büyük kanıtıdır. Yapılmış olan bu çalıştayda gençlerin hem kendi akranlarıyla, hem kendilerinden küçük yaşta olanlarla, hem de çalıştayda yer alan yetişkin bireylerle birlikte ortak bir payda etrafında buluşup, sorunlarını tespit ederek sorunlarına çözüm üretmeleri bu başarının göstergelerinden sadece birisidir diyebiliriz.

 

Bir ülkenin sadece geleceği olmayan ve bugünlerini de yaşatan gençlik, karar alma mekanizmalarına dâhil edildikçe yaşanılan süreç çözüm odaklarının etrafında dönmeye başlayacaktır. Yaşantımız boyunca acı bir şekilde deneyimlediğimiz her şey, gençleri dışlamanın ve onları susturmanın bir faydasının olmadığının bir resmidir adeta. Bugün, sadece geçmişte yaşanan sorunları konuşmanın günü değildir. Bugün, sorunlara çözüm üreterek konuşmanın günüdür. Bugün, Yerel Gençlik Politikaları sloganında yer aldığı gibi “Yerel Politika Sensiz, Ulusal Politika Gençsiz Olmaz!” demenin ve gençleri kendi geleceklerine karar vermeye davet etmenin günüdür.

 
Toplam blog
: 102
: 1428
Kayıt tarihi
: 24.06.11
 
 

Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. 8 Nisan 1987 doğumluyum ve Adana'da Seyhan ilçesin..