- Kategori
- Cinsel Sağlık
Adet döneminde hamile kalınır mı?

Kadınların en çok merak ettiği sorulardan biri de adet döneminde hamile kalınır mı yoksa adet kanaması hamileliği engeller mi sorusudur. Adet döneminde korunma yöntemleri kullanılmadan girilen cinsel ilişki, çiftler açısından dikkat edilmesi gereken bazı riskler taşımaktadır. Bu nedenle adet döneminde cinsel ilişkiye girerken de çiftlerin korunması gerekmektedir. Üreme çağındaki sağlıklı kadınların, adet görme döneminde de hamile kalma olasılığı her zaman vardır.
Adet döneminde hamile kalma riskine karşı korunulmalı.
Kadınlarda hamile kalma olasılığının en fazla olduğu zaman, kadının yumurtlama zamanıdır. Adet döngüsünün 4. gününde kadının yumurtalıklarında yumurta üretimi işlemi başlar. Yumurta, yumurtalıklardan çıkarak özel yolculuğuna başlar, tüplerden rahime doğru ilerler. Bu aşamada eğer cinsel ilişkiye girilirse, erkeğin sperm hücreleri de rahime doğru ilerlemeye başlar ve yumurtaya ulaşmayı başaran sprem hücresi yumurtayı döller. Ancak spermin olası hızına bağlı olarak da düşünürsek, yumurta üretilmeyen bir dönemde cinsel ilişki olduğunda, sperm rahime ulaşarak ortamın yeterli uygun şartlarıyla burada 3 gün boyunca canlılığını korumaya devam edebilir. Bu nedenle adetin 2 ile 3 gün öncesinden başlayarak 7 ile 10 gün aralığında, düzenli cinsel ilişkiye girildiği zaman, hamilelik ile sonuçlanması ihtimali nin yüksek olduğu akılda bulundurulmalıdır.
Tabii ayrıca bu konuda, kadınlarda yaşanan olası adet düzensizlikleri de göz önüne alınmalıdır. Kadında tam olarak düzenli bir adet döngüsü durumu yaşanmıyorsa, adet dönemi ya da yumurtlama dönemi hesaplamak da kolay olmayacaktır. Bu nedenle yine de korunmak suretiyle cinsel ilişkiye girilmelidir.
Adet döneminde kadının hamile kalması durumunun başka bir şartı da erkek spermlerinin yapısı ile açıklanabilir. Normal şartlar altında 3 güne kadar rahim içinde uygun şartlarda canlı ve aktif kalabilen erkek spermleri, aynı zamanda işlevlerini de koruyabilmektedir. Bu detaya da kesinlikle dikkat edilmelidir.
Bazı kadınlarda, adet kanaması tamamlansa bile leke gelme durumu bir süre daha devam edebilir. Lekelenmenin olduğu dönem hamilelik açısından riskli bir adet dönemdir, çünkü normal adet kanaması bitmiş adet kanaması ile ilgisi olmayan sadece lekelenme kalmıştır. Bu da adet devam ediyor şeklinde düşünülebilir. BU kesinlikle yanlış bir karar olabilir. Bu tip durumlarda da asla korunma olmadan cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Adet döneminde hamilelikten korunarak cinsel ilişkiye giriliebilir mi?
Adet döneminde hamile kalma riskinin var olduğundan ve nedenlerinden bahsettik. Bu nedenle korunma yöntemlerinden biri tercih edilerek, herhangi bir sorun olmadan cinsel ilişkiye girilebilir. Bu dönem kadınlarda çok hassas bir dönemdir ve kendilerini de çok iyi ve temiz hissetmezler. Kadının vajinasından kan geldiği için kendini iyi hissetmeyebilir. Ayrıca kadının vücudunda karın, kasık ve bel bölgesinde ağrı ve kramplar olabilir. Bunlar da rahatsızlık verebilir. Eğer hem kadın hem erkek bu durumda ilişkiye girmeyi kabul ediyorsa, korunarak cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca yoktur.
Adet döneminde hamile kalınır mı sorusunun ardından başka zararlar da var mıdır diye sorulmaktadır. Başka bir risk de, adet döneminde kadının vajinasında üretilen koruyucu laktik asitin üretimi adet döneminde durmaktadır. Bu nedenle normal zamandan daha açık bir halde olan vajina ve rahim yolu oldukça savunmasız kalır. Tüm bu nedenlerden dolayı hem kadın hem erkek için hastalık riskleri artmaktadır. Kanama nedeniyle de bazı durumlarda adet döneminde cinsel ilişkiye girmek itici de olmaktadır.
Adet döneminde cinsel ilişkiye girilmesi aile büyükleri ya da çevre tarafından her zaman kesinlikle uzak durulmalı şeklinde çiftlere aktarılmaktadır. Adet dönemde kanama süresince kadının kirli olduğu, kanama nedeniyle erkeğin bu durumdan irite olacağı belirtilir. Hatta daha da ileriye gidilerek din açısından da günah olduğu söylenir. Aslında bu konu tamamen çiftlere bırakılmalıdır. Kendi kararları doğrultusunda, bu konuda kendileri karar vermelidir. Diğer bir açıdan da tıbbi açıdan kesinlikle bir sorun bulunmaz ancak var olan olası risklerin de çiftlere aktarılması gerekir. Ancak her şekilde bu dönemde girilecek cinsel ilişki sırasında tercih edecekleri en güvenli korunma yönteminin kullanılması kendi sağlıkları açısından büyük önem taşır.