Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '22

 
Kategori
TV Programları
 

Adı Sevgi’nin anlattıkları…

Sevginin gittikçe ötelendiği günümüz dünyasında her yaştan ve kesimden insanın türlü sorunlarla karşı karşıya olduğu; sevgiyi-aile bağlarını arka plana iten yozlaşmalarla mücadeleye giriştiği bir gerçek. Zira gelişen iletişim olanakları sayesinde etkileşimin daha güçlü olduğu ve insani değerlerin önemsizleştiği dünya düzeninde gerek yanlışları engellemek gerekse değerlerden ve doğrulardan ödün vermeden yaşayabilmek adına böylesi bir mücadele şart!

Hal böyleyken sayıları her geçen gün artan diziler de toplumsal sorunlara vurgu yapmak ve doğruları işaret ederek sevginin önceliğini vurgulayan içerikler geliştirmeye yöneliyor. Nasıl ki, senaryosu Filiz Alpgezmen ve Murat Can Tura tarafından kaleme alınan, yönetmen koltuğunda Sadullah Celen’in oturduğu ‘Adı Sevgi’ de bu misyonu benimseyenlerden.

Yunus Emre Yıldırımer ile Gizem Güneş’in başrollerini paylaştığı Koliba Film imzalı dizi, gerçek yaşamla paralel gelişen içeriğinde öğrencileri için her şeyi göze alıp onları yanlışlara sürükleyenlere karşı durma cesareti gösteren genç bir öğretmeni ön plana çıkartıyor. Eğitimden kopartılarak çocuk yaşta evliliğe sürüklenen kızlarımızın acı gerçeğini toplum bilincine yerleştirmek istercesine yaratılan Elif Öğretmen karakterinin bu noktada çok sözü olduğu muhakkak.

Fatih Al, Nihan Büyükağaç, Mehtap Bayri, Okday Korunan, Hande Kaptan, Asya Kasap, Mert Doğan, Serpil Gül, İlker Sami Kılıç, Asena Keskinci, Esat Polat Güler, Kürşat Demir, Ece Koroğlu, Cenk Hakan Köksal, Lara Domaç, Sıla Korkmaz, Arzu Güler, Bora Kırkım, Ozan Güçlü ve Berfu Öngören gibi isimlerin de kadrosunda yer aldığı dizinin içeriği kısaca özetleyerek irdeleyecek olursak…

Mesleğine tutku ve sevgiyle bağlı olan lise öğretmeni Elif’in Sarpça isimli küçük ilçeye gelmesiyle toplumsal sorunlara vurguda ilk adımı atan senaryo, gelişimini de evlenmeye zorlanan Zeynep’i bu durumdan kurtarma süreciyle yapıyor. Elif’in gelişi bir yandan Sarpça’da yaşayanların hayatında dönüm noktası oluştururken bir yandan da onun özveri ve sevgiyle harmanladığı öğretmenlik tablosuyla bu mesleğe yepyeni bir boyut açıyor.

Şöyle ki; Öğretmenliğin sadece okul dahilinde bir şeyler anlatıp sınav yapmaktan ibaret olmaması gerektiğini vurgulayan Elif karakteri sadece Zeynep başta olmak üzere öğrencilerinin geleceğe umutla bakmasını sağlamakla kalmıyor. Yanı sıra ilçede hüküm süren Baykara Ailesi’yle tek başına mücadelesi üstünden de örnek teşkil eder konumda. Çünkü göründüğü kadarıyla vurucu söylemleriyle akıllara kazınma potansiyelindeki Elif Öğretmen toplumda bir şeyleri değiştirmek için duyarsızlıktan silkinip cesaretle karşı koymak gerektiğini hatırlatma görevini üstlenmiş gibi durmakta.

Öte yandan ilçede değişim yaratmayı kafasına koyan Elif’le aynı bakış açısına sahip olup kendi ailesiyle mücadeleye girişen Emir karakteri de ‘Adı Sevgi’nin artılarından… Elif, Zeynep’in evlenmeye zorlandığı Baykara Ailesi’nin veliahdı Volkan ve Sarpça’nın üzerine kâbus gibi çöken bu aileyle tek başına savaşa girişirken Emir de ilçenin makus talihini değiştirmek için uğraşacak. Tabii bu süreçte Elif ile Emir arasında duygusal yakınlaşmanın doğması da kaçınılmaz.

‘Senin küçücük kızını bir adamın karısı yapmaya kalksalar ne yaparsın’ sorgusunu akıllara işleyip başkalarının yaşadığı olumsuzluklarla empati kurmaya yönlendirerek hataları düzeltmede toplumsal bilinç geliştirme hedefini ortaya koyan… Ve bu noktada ‘çocuk gelin’ alışkanlığıyla mücadelede herkese görev düştüğü gerçeğini saptayan dizide bir başka kayda değer detay gerçek hayatın sorunlarının sevgi ve fedakârlıkla çözülebileceğini dillendirmesi! Kavga ve çatışmacılığın hüküm sürdüğü günümüzde özlenen de bu değil mi?

 

SONUÇTA; ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’ sloganıyla yola çıkan ‘Adı Sevgi’, toplumsal sorunlara sevgi, cesaret ve fedakârlıkla yaklaşıldığında ailelerden başlayarak genele yayılan olumlu değişimler yaratmanın mümkün olduğunu gösterme özelliğinde bir yapım niteliğinde. Dahası öğretmenlere de örneklik etmekte. Gerisi izleyicinin algısında ve tercihinde.

Son söz ünlü yazar Sophokles’ten gelsin… ‘Ben bu dünyaya kin değil, sevgi paylaşmaya geldim’.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..