Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '10

 
Kategori
Müzik
 

ADSO Ulvi Cemal Erkin'i andı

ADSO Ulvi Cemal Erkin'i andı
 

Toğrul Ganioğlu, Erkin'in Keman Konçertosu'nu seslendirdi.


Antalya Devlet senfoni Orkestrası bu hafta, değerli bestecimiz Ulvi Cemal Erkin’i andı.

Bilkent Senfoni Orkestrası Başkemancısı Toğrul Ganioğlu, konuk olduğu konserde, bestecimizin Keman Konçertosu’nu seslendirdi. Erkin’in bu konçertosu ilk kez,1949 yılında Ankara Devlet Operası’nın açılışı nedeniyle yapılan festivalde, solist Lico Amar tarafından seslendirilmiş.

Üç bölümlü konçerto, Türk Folkloründen etkilenerek yazılmış. Son bölümünde, taksim ve Karadeniz havası vardır. Keman virtüozu Ganioğlu bu yaratıyı güzel seslendirdi.

Konserin ikinci yarısında W.A. Mozart’ın 40. Senfonisini seslendirdi ADSO. Bestecisinin bu en ünlü senfonisi, ülkemizde de en çok tanınan eserlerinin başında gelir. Özellikle Molto allegro başlıklı birinci bölüm hemen herkesin, “aaa ben bunu biliyorum” dediği tınıları içermektedir.

Azeri şef Rauf Abdullayev ilerlemiş yaşına karşın enerjik yönetti orkestrayı.

Yeni Yıl Konseri sonrası ADSO konserlerinden söz etmediğimi farkettim. Kısa kısa notlar iletmek isterim.

08 Ocak da Selva Erdener konuk oldu ADSO’na ve şef Hadrian Avila idi. Erdener, aryalardan oluşan ve konserin tamamını kapsayan bir programla çıktı müzikseverin karşısına.

15 Ocak akşamı G.Koreli Keman sanatçısı Eung Soo Kim, Çaykovski Op.35 Keman Konçertosu’nu seslendirdi. Orkestra ikinci bölümde, Hamlet Fantezi Uvertürü ve İtalyan Kapriçyosu’nu sundu. Şef Damian Lorio.

22 Ocak akşamı “Genç Şefler Haftası” idi. Hava muhalefeti nendiyle gidemedim. 29 Ocak, Dvorak akşamıydı desem yanlış olmaz. İki orkestra eseriyle tamamlandı konser, solist yoktu. Nefesli Çalgılar için Serenat ve Yaylı Çalgılar için Serenat başlıklı iki güzel eser sundu o akşam ADSO. Şef Orhan Şallıel’di.

05 Şubat akşamı ADSO’nı yine Orhan Şallıel yönetti. Bu kez bir Rus kemancıyı konuk ettik. Vladimir Korobov, Ferit Tüzün ‘Söyleşi’ ile başlayan ilk bölümde Prokofiev’in 2 No.lu Keman Konçertosu’nu seslendirdi. Orkestra ise ikinci bölümde Çaykovski 4. Senfoni’yi…

Kısa kısa bilgiler verdiğim bu konserlerden eklediğim fotoğrafları da, ilgili galeride bulmak olası.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..