Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ağlamak insani bir duygudur

Ağlamak insani bir duygudur
 

ağlamak erkek veya kadına özgü bir duygusallık değildir.


Metin olmayı gerektiren bir çok durumda kontrolün sağlanması bazen güç olsada insan üstesinden gelemeyebilir.  Bazılarının aksine çoğu insan bunu başarabilmektedir . Kendimi zor tuttum  ya'da "  içim kan ağlıyor ancak belli etmemeye çalışıyorum "...gibisinden ifadelere herhalde çok rastlamışsınızdır.  İnsani bir duygudan söz ederken bazen etkili bir "  silah " olarak  kullananlara rastlamak mümkün. Örneğin bebekler. .Ağladıkları zaman istedikleri bir çok şeyin karşılandığını öğrenmeye görsünler .  Ebeveynlerinin vay haline.!  Ağrıyan yahut acıkan karnı için ,  gaz sancılarının verdiği sıkıntıdan vs..vs. Bebeklerin ağlama nedenleri çok fazladır.

Her yaştan insan için "gülmek" nasıl bir ifade tarzı ise; ağlamakta tam zıttı bir duygu olsa gerek..!  Yetişkin insanların ağlamasına bazen hiç şaşırmazsınız. Bir tanıdığınızın cenazesine katıldığınız zaman etrafınızda ağlamaklı olan insanlara eşlik etmesenizde saygıyla acıyı paylaşır, hüzünleniriz.. Etrafta bir çok ağlaşan insanlar belki sizi çok fazla etkilemeyebilir. Tabiidirki hayatını kaybeden kişiyi tanımanız bu durumda etkili olmaktadır .

Bazıları için "sulugöz"  tabiri kullanıldığını duydunuz mu hiç..?  Herkes üzülür ancak ; bazıları ağlar. Kimi empati yapar ve sadece üzülür. "Ağlamak insani bir duygudur ".

Tıp öğretisinde çok ağlayanlar için "duygu durum bozukluğu"ndan bahsedilmektedir. Tabiiki bu tanım için tabloya ekli bir takım bulgular  ararlar sanırım. Ancak ağlamak için "psişik bir olgudur diyebiliriz" şeklinde bir düşünceye sahibim. Psikiyatr tanıdıklarımla bu konuda bir hayli söyleşilerim olmuştu. Söylendiği gibi tabloya eşlik edecek olan diğer bulgular belirleyici olacaktır.

Ağlamak insani bir duygudur. Lakin bizim toplumumuzda "erkekler ağlamaz " , kadınlar gibi ne çok ağlıyorsun."  ve bunun gibi bir çok yakıştırmaları yaparız hemen. Espri ile  "ağla...! ağla...! açılırsın.."  ve de "göz yaşlarına yazık...!  değer mi." tarzı konuşmalarada rastlamak mümkün elbette.

İnsanların neye ağladığı ve ne için ağlamadığıda çok eleştiri konusu olmaktadır... Bazen "kırk yıllık eşini kaybetti , gözünden bir damla yaş gelmedi" diye söylenen insanlara rastlarsınız. Ama ben hep söylerim dostlar...!  AĞLAMAK İNSANİ BİR DUYGUDUR..!  diye ..

 
Toplam blog
: 14
: 454
Kayıt tarihi
: 28.05.10
 
 

29.04.1953 Zonguldak'ta doğdum. Hisarönü İlkokulu /Filyos 27 Mayıs İlkokulu / Filyos Çaycuma Orta..