Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '13

 
Kategori
Tarih
 

Ağustos Türk Ulusu'nun Zafer ayıdır

Ağustos Türk Ulusu'nun Zafer ayıdır
 

Zafer bayramı şehitlerimizi rahmetle anıyoruz


Asılında Ağustos ayı tarihimizde zafer ayı diye geçiyor. Tarihimizi bilmek zorundayız. Çocuklarımıza, öğrencilerimize zaman zaman bunları anlatmalı ve öğretmeliğiz.  Bu konuda değerli öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor. 30 Ağustos büyük zaferimizin 91. yılını sevinçle ve gururla kutluyoruz. Şehit ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle bir kez daha anıyoruz. Bu konuya kısaca değinmek istiyorum:

Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi.

Gazi Mustafa Kemal, ordularına:

"Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini veriyordu…

 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis'te vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık
Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmanlardan kurtulmuş oldu. Bu büyük zafer konusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyor: 

“Bilmeyen kalmamıştır ki: Ulusumuz, egemenliğini eline aldığı gün, en karanlık yoksulluğun, en derin uçurumun kıyısında idi. Bütün güçleri yıpranmış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, pek acıklı bir durumda idi. Bütün bunları hiçe sayarak varlığını ve bağımsızlığını kurtarmaya karar verdi. Bu kararını başarıya ulaştırabilmek için kendine bir toplu davranış, bir belirli erek seçmesi gerekiyordu. Ulusun bütün varlığı ile, bütün inanıyla, canını dişine takarak o yolda birlikte yürümesi ve er geç başarıya ulaşması gerekti. İşte baylar o erek bu yerdi, burasıydı. Umulan ve istenen başarı, işte burada kazanılan zaferdi.”

“30 Ağustos Zaferi, Türk Tarihi’nin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, parlak zaferlerle doludur, ama Türk Ulusu’nun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Besbelli ki yeni Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır.”

Bu yüce zafer bayramımızın Türk Milletine  kutlu olsun … Aslında Ağustos ayı Türk milletinin zafer ayıdır. Hemen aklıma gelenleri yazıyorum:

* 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi

* 11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi

* 23 Ağustos 1514 Çaldıran Zaferi

* 24 Ağustos 1516 Mercidabık Savaşı 

* 29 Ağustos 1521Belgerat’ın Fethi

* 29 Ağustos 1526 Mohaç Meydan Savaşı  

* 1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi

* 23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşı

* 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz Zaferi.

Bu güzel vatanı hür ve özgür olarak kanlarıyla bizlere armağan eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, O’nun tüm silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi maddi ve manevi açıdan bu yurdun kurtarılmasında tüm emeği geçenleri bu büyük Zafer Bayramımızın 91. yılında minnetle, şükranla kutluyor ve mekânları cennet olsun diyorum. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..