Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Akil İnsanlar'ın ilk toplantısında yaşananlar...

Akil İnsanlar'ın ilk toplantısında yaşananlar...
 

1919 yılında kurulan Heyet-i Nasıha’nın başında Şehzade Abdurrahim Efendi vardı. İlk toplantıdan sonra Sadrazam (başbakan)Damat Ferit Paşa’ya çektiği telgrafta, halkın padişaha olan bağlılığını ve işgale karşı durma niyetinin olmadığını anlatır.

Bu telgrafla rahatlayan payitaht ve hükümet rahat bir nefes alır. Ancak bu nefes alışları fazla uzun sürmez ve 15 Mayıs 1919’da Yunanlılar İzmir’i işgal ederler. Ve işgal kuvvetlerine ilk kurşun Konak Meydanında, Gazeteci Hasan Tahsin tarafından atılır. Hasan Tahsin oracıkta şehit edilir. Bundan sonra yurdun her tarafında direnişler başları.

Sonuç malum!

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının önderliğinde verilen Kurtuluş savaşı ile Türkiye Cumhuriyeti kurulur. Payitahtın temsilcileri birer birer ülkeyi terk ederler.

Sizin anlayacağınız Heyet-i Nasıha amacına ulaşamamıştır.

Gelelim günümüzün Heyet-i Nasıhası’na; onlarda ilk toplantılarını Malatya’da yaptılar. Ancak toplantıları hiçte 1919 Nisanında Bursa’da yapılan toplantı gibi geçmedi.

Çözüm süreci kapsamında oluşturulan ve Türkiye’nin 7 bölgesi için 9’ar kişilik heyetler halinde çalışmalar yürütmesi öngörülen ‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti, ilk toplantısını Malatya’dan başlattı.

Malatya’daki toplantıda gazeteci Niyazi Doğan, sürecin yönetimine ve Başbakan Erdoğan’ın söylemlerindeki çelişkilerine ilişkin eleştirilerini dile getirince; Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu grubunda üye olarak yer alan eski AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt tarafından “sürece karşı olmakla” suçlanarak susturulur.

Akil İnsanların toplantısında kimler vardı ve nerde yapıldı?

Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Malatya’daki bir otelde, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi.

Heyet Başkanı Can Paker, “Bu grup arabulucu, taraflar arasında müzakereye katılan bir grup değildir. Kürt sorununun ancak barış içinde çözülebileceğini düşünen insanların bir araya gelmesidir” diyerek yumuşak bir giriş yaptıktan sonra sözü alan Başkanvekili gazeteci-yazar Sibel Eraslan da “Bir araya gelişimizin özünde hayata dokunuş var” diyerek duygu sömürüsüyle işe başladı.

Belki yeni padişahımızdan size selam getirmişem de diyenler olmuş olabilir. Ancak bu kadarı dışarı yansımadı. Her şey yolunda giderken, kalabalık Heyet-i Nasıha’yı alkış yağmuruna tutarken, araya bir münafık(!) girip her şeyi berbat eder.

Evet, toplantıda söz alan gazeteci Niyazi Doğan, “Barış ‘Analar ağlamasın’ gibi düsturla kurulamaz. Barış ancak bu ülkenin annelerinin kirli savaşı sorgulamaya başlaması ile gelir. ‘Türkiye’de Kürt sorunu yoktur’ diyen bir başbakanın, Uludere katliamına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılmamasını eleştiren gazetecilere ‘Tasmalı köpekler’ diyen bir Başbakan’ın barışı tesis etme sürecini samimiyetle yürüttüğü konusunda ciddi kuşkularım var” demesi ile birlikte kıyamet kopar.

Bunun üzerine toplantıyı yöneten ve Doğu Anadolu Bölgesi Heyet-i Nasıhası’nın sadık bir üyesi olan, eski AKP milletvekili Abdurrahman Kurt, “Sürece karşı konuşuyorsunuz. Sözünüzü kesiyorum” diyerek, kendilerine gelen tepkinin önünü keser.

Gördüğünüz gibi uygulanan ‘İleri demokrasi’ sayesinde, oluşturulan Heyet-i Nasıha’nın üyeleri, halka barışı anlatırken, adeta savaş çıkartacak davranışlarda bulunuyorlar.

Toplantı sonrası TUHAD-FED Genel Başkanı ve Heyet-i Nasıha’nın diğer sadık bir üyesi Zübeyde Teker, susturulan Gazeteci Niyazi Doğan’a “Abdurrahman Bey yanlış yaptı. Rapora da gerekenleri yazacağız” diyerek gönül alma girişiminde bulunur.

Gördüğünüz gibi yeni Heyet-i Nasıha’nın işi hiçte kolay değil.

Yeni Padişahımız halkı daha tam olarak biat ettiremedi. Halk hala ismini duyduğunda yerlere kadar eğilip, el etek öpmüyor.

Bilinçli toplumun birer ferdi olarak Akil İnsanların yaptıkları her şey, her sözcük sorgulanacaktır.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..