- Kategori
- Siyaset
AKLI SELİM DOST NE DER?
İyi Dost Ne Der?
“Bir olun, birlik olun, borçlanmayın, borç alan emir alır, israf etmeyin, bölünmeyin, düşünün, düşünerek, tedbirli olarak yola çıkın, birlikte yapın, iyiliği övün, kötüyü yerin ve uzaklaştırın, iyiye saygı duyun, kötüden medet ummayın, yalanın münafıklık alameti olduğunu iyice bilin, yalancılarla dost olmayın, kişinin sadece sözüne bakmayıp işine bakın, (ayinesi iştir, lafa bakılmaz.*) der de der...Elbette bir dosttan, akl-ı selim ise bunlar ve bunlar gibi tavsiyeler beklenir.
Kötüden ne beklenir? Sizin zararlı birçok alışkanlığın müptelası olmanızı sağlar. Lüks tüketim, israf, borçlanarak dahi olsa icat edilen tüketim araçlarını almanızı sürekli sırtınızda bir yük olması için elinizden geleni yapar. Ekonomiye can verme masalı adı altında ihtiyacınız olan, olmayan ne varsa almanızı kaynaklarınızı sadece hızlıca tüketime harcamanızı ister. Bunu mutlu ve zafer kazanmış bir komutan edasıyla yapar. Eviniz ve hayatınızı çöpe, emeklerinizi hiçe dönüştürür. Sonra ne olur? Sizi insan öznesinden başka sıfatlara dönüştürdükten sonra sıfata ekler ular, eşek gibi, aslan gibi, kuş gibi, elinin körü, zıkkımın peki...
Binek olana binerler, binenler inince varisleri biner bu böyle sürer gider.
Peki, başımıza gelen olaylarda suçlu aramak yerine düzeltmeye, düzeltmeye kendimizden başlasak iyi olmaz mı?
Bir söz vardır söyleyeninin seveni de vardır, sevmeyeni ancak bence söz güzeldir: “bir yerde namuslular namussuzlar kadar cesur olmadığı zaman orada huzur olmaz” mealinde bir vecizdir ki malum böyle bir söz İnönü’ye atfedilir. Bizim ülkemizde insanlar doğuştan siyasetin göbeğinde doğar. Anadan doğma taraftardır herkes. Hâlbuki bizim hiçbir atamız bölünün bölündükçe daha da güçsüzleşin demez, iyilikte birlik olun, kötülüğü defetmekte de aynı kararlılığınızı sergileyin der. “Bölünün” diyen, diğer grup ya da başka bir zümreye karşı diğer zümreleri kışkırtan, kötüleyen her kim ya da kimlerse bunlar, bu toplumun özüne ihanet ediyor demektir. Bu ihanete prim verenler elbette onlardan daha fazla suçludur. Neticede adamın işi o; çalışmadan emek sarf etmeden daha fazla kazanmak, daha fazla şeye sahip olmak. Bu şekilde de gayet güzel bir şekilde hedefine ulaşmakta muvaffak olmuş, yani hedefine ulaşmış. O hedefine ulaşırken siz ne yapıyordunuz diye sormazlar mı adama? Onda kafa da var, sendeki küfe mi demezler mi adama?
İyi dost pek çok şey söyler ama şu anda toplumda söz sahibi olanların dediklerini demez vesselam…
*https://somuncubaba.net/edebiyat/ayinesi-istir/
güzel bir yazı, içtenlikle tavsiye ederim.
"Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde"
Ziya Paşa
"İnsanın aynası işidir¸ lâfa bakılmaz; bir kişinin aklının seviyesi¸ yaptığı işte görünür."
Tanzimat edebiyatının öncülerinden olan Ziya Paşa¸ 19. asrın güçlü şairlerinden biridir. Geleneksel edebiyatımıza yeni açılımlar getirmiş¸ söyleyiş farklılığı ile hemen dikkatleri çekmiştir. Onun çok sayıda beyti bugün halk arasında âdeta bir atasözü gibi dolaşmaktadır. Ziya Paşa'nın şiirlerinde atasözleri ve deyimler de yeni bir söyleyiş kazanmıştır.
Atalarımız “Lâfla peynir gemisi yürümez.” demiş. İnsan¸ aklına her geleni söyleyebilir¸ yapamayacağı şeyleri yapma iddiasında bulunabilir; fakat önemli olan bu değildir. Söylediklerini fiile dökebiliyorsa buna itibar edilir.