Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '08

 
Kategori
Siyaset
 

AKP, demokrasiyi getirecekmiş!

AKP, demokrasiyi getirecekmiş!
 

AKP, sözde demokrasiyi getirmeyi aklına koymuş. Türkiye'yi darbe anayasasından kurtaracak, demokrasi ve insan hakları konusunda evrensel çizgiyi yakalayacak bir 'sivil anayasa' için kolları sıvamışlar. Kollar tamam da, ya kafalar?

Bir ülkenin tersanelerinde aylarca işçiler ölüyor. Hem de arkalarında çocuklarını yetim, eşlerini dul bırakarak... Yapılan geminin sağlamlığını denemek için, kum torbası yerine, o kadar bile değeri olmayan insanlar kullanılıyor. İndirilen filika batıyor, işçiler hayatını kaybediyor. Ve Çalışma Bakanı buna rağmen hiç tasası olmaksızın makamında oturabiliyor.

Bir ayda 70'i aşkın bebek, hastalıklı sağlık sistemi ve ihmaller yüzünden, minicik gözlerini açmaya bile fırsat bulmadan yitip gidiyor. Her yerde kuvöz yetersizliği var. Bu yüzden, aynı kentin hastaneleri arasında mekik dokumayı geçtim, il il dolaştırılıyor aileler. Oradan oraya sevk edilen bir damlacık yürekler, annelerinin kucağında duruveriyor. Acı mı hem de ne acı! Ama Sağlık Bakanı hâlâ yerinden kımıldamıyor, hâlâ...

İnsan haklarının kök saldığı hangi toplumun tersanelerinde çalışanlar ölür de, orada kıyamet kopmaz? Nasıl olur da iki haftada onlarca bebeğin hastanelerde can verdiği bir ülkede, günlük hayata her şey yolundaymış gibi devam edilir? AB standartlarında bir anayasa özlemindeymiş yöneticilerimiz. AB standartları, yasaları değiştirmekle gelmez. Önce toplumu yönetenlerin kafa yapısı o standartları yakalamalı. Değişim insandan başlar, yasalardan değil.

Diyeceksiniz ki, "İşçiler Çalışma Bakanı, bebekler de Sağlık Bakanı yüzünden mi öldü?" Ben de diyeceğim ki, "Kocaman bir evet..." İnsan hayatını her şeyin üstünde tutan bir sağlık politikası olsa, çağlar öncesinin veba salgınını andıran toplu ölümler yaşanır mı hastanelerde? Sağlık Bakanlığı'ndan en küçük bir çekince duysalar, o pislik içindeki kuvözlerin içine 3 bebeciği birden tıkarlar mı? Ya o tersanelerdeki ölümler... Böylesine tedbirsizlik, ihmal ve hainlik göze alınabilir mi, ilgili bakanlığın ciddi bir denetimi ve yaptırım gücü olsa?

Sivil toplumu hiçe sayanlardan, 'sivil anayasa' üretmesini bekliyoruz. Üniversite sıralarına türbanı, bilim adamlarının yerine imamı layık görenlerden 'demokrasi' umuyoruz şimdi. Siyaset deyince başörtüsünü, ekonomi deyince peşkeşi, hukuk deyince ulemayı, irade deyince dindarlığı algılayan zihinler bize demokrasi hediye edecek. Öyle mi?

Yaşam kaynaklarının tükendiği bir dünyada, geleceğin resmini 'en az üç çocuk yapın' diyecek kadar görebilen bir Başbakan'ın partisi, çağın ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasa hazırlayacak.

'Şeriata yönelik eylemlerin odağı' olduğu tescillenen AKP'den demokrasi umanlara ne demeli. Başbakan bir zamanlar, "Demokrasi bizim için amaç değil, araçtır. Amacımıza ulaşana kadar demokrasiye bağlıyız" demişti. Acaba, şeriata odaklandığı yüksek mahkeme tarafından kanıtlanmış bir partinin hazırlayacağı anayasa, hangi amaca ulaşmanın yolunu açacak?

 
Toplam blog
: 8
: 773
Kayıt tarihi
: 21.08.08
 
 

Söyleyeceklerim içimde kalırsa, bildiklerim ne anlam ifade eder ki... 1973 İzmir doğumluyum ve bu ke..