- Kategori
- Siyaset
AKP en zayıf yerden yakaladı

AKP'nin 'Muhafazakar Demokrasi Programı' ne istediğini biliyor.
Birçok sosyal demokratın eleştirisi CHP'nin sol bir parti olamadığı yönünde. Ayrıca birçok isim AKP'nin CHP'nin de solunda olduğunu iddia ediyor. Bu eleştirilere aynen katılıyorum.
Peki nasıl oluyorda CHP solcu olamıyor?
AKP nasıl CHP'nin solunda yer alabiliyor?
Esasen ideolojik yönden bakmak sorunun çözümünde önemli bir yol.
CHP devleti kuran parti. Kemalist köklerden geliyor. Zaten Türkiye'de solun iktidar olamamasının nedeni sosyalist köklerden değil kemalist köklerden geliyor olması. Emek ve sınıf bilinci oluşmayan bir toplumda sosyal demokratların sosyal demokrat politikalarla iktidar olması neredeyse imkansız.
CHP devleti kuran parti. Cumhuriyet Türkiyesi ulus devlet anlayışıyla yönetilmekte. Yani tek ırkın üstünlüğü ve diğer ırkların ona sebat etmesi üzerine kurulu bir düzenek. CHP ulus devleti savunmak zorunda. Zira parti içerisinde ulus devlet anlayışının tartışılması bile bir parti suçu.
Halbuki batılı sosyal demokrat partiler, özleri gereği devlet mekanizmasıyla kavga eden ve reformist özellikleriyle ulus devlete karşı çıkabilen; bir politika olarak karşı çıkmasa örgütünde bunu tartışabilen karakterdeler.
AKP kurulduğu günden beri kemalizme kökten karşı çıkan bir parti. Zaten bugün devletin tepesindeki 'kurumlar çatışmasının' nedeni de bu. Tabi ki 87 yıldır binlerce cinayetin işlendiği, baskınların, gözaltıların yapıldığı, devlet terörü, kontrgerilla, derin devlet sözcüklerinin zikredildiği bu topraklarda ulus devleti eleştirmek çok kolay. Malzeme bol yani. Ama AKP, kemalizmi yıpratmak için en çokta Kürt realitesini kullanıyor. Bu konulara fazla eğilmiyor. Çünkü geldiği köklerde pek aydınlık sayılmaz. AKP eleştirileriyle CHP'yi devlet savunmasına itiyor. CHP hem kemalizme hem de ulus devlete yapışmaya mecbur kalıyor.
Bu mecburiyet zaman içerisinde CHP'nin içinde yer alan ama nefes alamayan sosyal demokratların partiden tasfiye edilmesine yol açmıştı. Burada görülmesi ve ikna olunması gereken çok temel bir sorun var. CHP ulus devleti ve kemalizmi özgürce tartışmadığı sürece hiçbir zaman evrensel ölçülerde sosyal demokrat bir parti olamayacak.
AKP cephesi ise çok rahat. Böyle bir durumun şimdilik gerçekleşmeyeceğinin farkındalar. AKP, Kürtleri, kemalizmi ve ulus devleti dillerine doladıkları ve CHP'de karşı cephede yer aldığı sürece CHP asla AKP'den daha solcu olamayacaktır.
Zaten milliyetçi söylemlerini söylemlerinden hiç eksiltmeyen bir CHP, şu anda konumlandığı yer olan AKP ve MHP'nin arasından çıkıp AKP'nin soluna geçmedikçe iktidar alternatifi olsa bile toplumu dönüştürmek yolunda başarılı olamayacaktır.
Orjinal Link: http://erenaksoyoglu.blogspot.com/