Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '11

 
Kategori
Siyaset
 

AKP’li Nurettin Canikli’nin Şike İddianemesi’nde adının geçmesi (Acı gerçekleri anımsama)

AKP’li Nurettin Canikli’nin Şike İddianemesi’nde adının geçmesi (Acı gerçekleri anımsama)
 



Fiyakalı adıyla ‘Şike Yasası”, Çankaya’nın vetosuna karşın Meclis’ten aynen geçti.

BDP, yasaya karşıydı. Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, görüşmelerden saatlerce önce, görüşmeleri, verecekleri değişiklik önergeleriyle uzatacaklarını, hatta sabah ezanına kadar yasayı savunanları ayakta tutacağını söyledi.

Yasanın görüşülmesine gece yarısından sonra başlandı. Kaplan, bu kez, “sabah ezanına kadar demiştim, ama öğlen ezanına kadar” diyerek sert muhalefet yapacağını üzerine basa basa söyledi.

Kaplan’ın bir sinir harbi yaptığı görüldü, ancak sinirine/ hırsına yenilen kendisi oldu.

Niye mi?

İşte, Kaplan’ın tartışmanın fitilini alevlendiren sözleri:

“İddianame bugün açıklandı. Sayın Bakan, bu iddianamede suç örgütlerinin liderleri var, Türk Ceza Kanunu 220'ye göre iddia, konuştukları telefonlar da var, haksızlıklar da var. Grup Başkan Vekili Sayın Canikli'nin de adı geçiyor, Üsküdar'daki Meclis üyenizin de adı geçiyor, Federasyona atadığınız Federasyon Başkan Yardımcısının adı da geçiyor, Hükûmetin tasarruf kullandığı birçok kişinin adı geçiyor.” (bkz.Tutanak)

Kaplan, Canikli’nin adının nasıl geçtiğini söylemedi.

Canikli’nin konuşması konuyu açıklığa kavuştu:

“Şu anda iddianamenin tamamı burada, 401 sayfalık iddianame. Orada bir yerde benim ismim geçiyor. Şu şekilde geçiyor: İki tane eski Giresunspor başkanının telefon konuşması yani Sayın Ömer Ülkü ve Sayın Osman Çırak telefonla görüşüyorlar aralarında ve orada diyor ki başkanlardan bir tanesi diğerine: "İki sefer yönetim ertelendi, bana bırakıp gitmedin. Olgun Aydın Peker seni tehdit ettiği için gittin. Ömer Ağabeyciğim bunu bilmeyen yok. Giresun'da senin Olgun Aydın Peker tarafından tehdit edildiğini dolayısıyla ondan dolayı gittiğini herkes biliyor, sen de söyledin bunu Ağabey, valiye de açtın, söyledin, Nurettin Canikli'ye de açtın, söyledin Beni Olgun Aydın Peker tehdit etti." diye, bu. Şimdi yani iddia şu: Bunlardan bir tanesi ismi geçen şahıs tarafından dövdürüldüğünü söylüyor, öbürü de diyor ki: "Sen gittin bunu valiye şikâyet ettin, yani bu olayı, senin dövdürüldüğünü valiye gittin şikâyet ettin ve Nurettin Canikli'ye gittin şikâyet ettin." İddia bu. Bu, yani bütün olay bu. Nedir bu şimdi Sayın Kaplan? Nedir bu?” (Tutanak)

Kaplan, sürekli  ”iddianamede geçiyor”la üstüne üstüne gitti Canikli’nin.

Canikli, Kaplan'ı “hukuk teröristi” olmakla suçladı.

Özür dilersin dilemem faslı, Kaplan’ın kürsüde su bardağın kırması, kırıkları AKP sıralarına doğru atması, parmaklarının yaralanması... Ara vermeler, Başkanvekili Sağlam'ın, Kaplan’a kınama cezası verilmesi talebi, CHP ve MHP’den araya girmeler, Kaplan’ın yerine Sırrı Süreyya Önder’in savunma yapması, ortamı yumuşatma... Sona doğru üzüntüleri karşılıklı bildirme, özür dileme...

Ve yasa, 04.57’de Meclis’ten geçti.

*****

İki kişi arasındaki konuşmanın “teknik takip”e  takılmasıyla konuşmada Nurettin Canikli’nin adının geçmesi ve bunun tutanaklarda yer alması, daha sonra CHP’den Muharrem İnce’nin üstüne basa basa vurguladığı bir gerçeği ortaya koydu.

On binlerce insan, dinlenen telefon konuşmalarında adı geçiyor diye mağdur edildi. Bu konuşmalar, malum medyada bunlar, büyük suç olarak görüldü, insanlar yargılandı.

Kötü niyetli biri, Nurettin Canikli’nin muhalif biri olduğunu düşünün , adının geçtiği bölümü, intikam duygularıyla kullanabilir. Canikli de, kendini savunana kadar, umulan kamuoyu zaten yaratılmış olur.

Medyada kaleminden kan, ağzından bal akan “yorumcu”lar zevkten dört köşe olurdu.

*****

Hasip Kaplan’ın Nurettin Canikli adı üzerinden yürüttüğü “imalı” yaklaşımı hoş değildi.

Canikli ve arkadaşları, umarım, telefon konuşmalarında adı geçtiği için mağdur edilenleri düşünürler.

Fiyakalı adıyla “Şike Yasası” üzerinde uzlaşma, umalım, kamuoyunda derin acılara yol açan öteki “alanlar”da da gerçekleşir.

Meclis, bunlara el atarken, önce tutuklu milletvekillerine sahip çıkmalıdır.

Aykırı sesler, “Şike Yasası”nda  olduğu gibi, kulak ardı edilir.

TURGUT ÇELİK/ Mersin
 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..