Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '21

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Alerji-migren-baş ağrısı

Alerjilerle baş ağrıları ve migren arasında nasıl bir bağlantı var?

Alerji baş ağrısı yapar mı? Alerji migreni tetikler mi? Evet, bunlar mümkün...

Alerjik rinit ya da diğer adıyla saman nezlesi, sinüs yollarındaki şişmeye bağlı olarak baş ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca çeşitli alerjenler baş ağrısı ya da migren ataklarının tetikleyicisi olabilmektedir.

Rinit, burun kanallarının iltihaplanmasıdır ve genellikle çevresel bir alerjiden kaynaklanır. Bu durumda soruna alerjik rinit veya saman nezlesi denir. Alerjik rinit, burun boşluğu ve sinüslerin iltihaplanması olarak tanımlanabilecek rinosinüzite yol açabilir ve bu da baş ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte, genellikle sinüzite atfedilen baş ağrıları daha çok migrenden kaynaklanabilmektedir. Öte yandan her iki hastalık da burun akıntısına, burun tıkanıklığına ve gözlerin sulanmasına neden olabilir. Ayrıca, hava durumundaki ani değişiklikler ve alerjenlere maruz kalma nedeniyle her ikisi de kötüleşebilir. 

Sinüs tipi baş ağrıları, sinüsler şiştiğinde, burun tıkandığında ve basınç birikmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Sonuç olarak başın üst kısmında veya yanakların arkasında ağrı olabilir. Sinüs tipi baş ağrıları şiddetli enflamasyondan kaynaklanır.

Alerjileri olan hastaların migren atağı olasılığı ve sıklığı artmaktadır, ancak bunun nedeni henüz tam olarak açıklanamamıştır. Migren atağının vücudun yabancı maddeler ve çevresel değişikliklere karşı duyarlılığı önemli ölçüde artırması, bu doğrultuda vücudun küçük değişikliklere büyük tepkiler vermesi muhtemel nedenlerden biridir.  Öte yandan alerjileri bağışıklık sistemimizi tetikleyebilir ve böylelikle biyokimyasal yapımızı bozabilir. Bu durum da tüm vücuttaki enflamasyonu tetikleyerek sonuçta migren atağı olarak kendini gösterebilir. Ayrıca migrende çoğu kez tetikleyiciler besin maddeleri olabilmekte ve bu da alerjiye ve intoleranslara işaret edebilmektedir.   

Baş ağrılarının migrenden mi, alerjilerden mi ya da sinüs iltihabı ve basıncından mı kaynaklandığını ayırt etmek için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Ayırt edici unsurları şöyle özetleyebiliriz:

  • Sinüs tipi baş ağrısı olan bir kişi başın üst kısmında veya şakaklarında ağrı hissedebilir.
  • Baş ağrısından saman nezlesi sorumlu ise burunda, gözlerde, boğazda ve damakta kaşıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde sulanma da belirtilere eşlik edebilir.
  • Rinosinüzit belirtileri ise: Alın, yanaklar ve gözlerin çevresinde ağrı, hassasiyet ve şişlik, burun tıkanıklığı, koku kaybıdır.
  • Migrende, mide bulantısı ile birlikte ışığa ve sese karşı hassasiyet ile ortaya çıkabilen zonklayıcı bir baş ağrısı yaşanabilir. Migren ayrıca burun akıntısına ve gözlerde sulanmaya da neden olabilir.
  • Alerjiden kaynaklanan bir baş ağrısı varsa tipik tetikleyici polendir. Ayrıca küfler, hayvan tüyleri, hamam böcekleri, ev akarları ve tozlar da tetikleyici alerjenler arasında yer alabilir.

Sonuç olarak migren ataklarının adet dönemlerinden alkol kullanımına çok çeşitli tetikleyicileri vardır. Bunlardan biri de alerjiler olabilir. Alerjileriniz olup olmadığını, migren ataklarınızın alerjilerinizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için muhakkak doktora başvurmalısınız. Doğru tanı, doğru tedavinin olmazsa olmaz kuralıdır. Alerjilerin test ve tedavisinde, migrenin tedavisinde biorezonans metodu oldukça etkili sonuç verebilmektedir.

 
Toplam blog
: 52
: 46
Kayıt tarihi
: 02.12.19
 
 

Bir yardımcı tıp yöntemi olan biorezonans tedavisini Türkiye'ye tanıtan Dr. Sinan Akkurt, Ege Ünive..