Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '08

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Alevi aydınlarda çözümün bir parçası..

Alevi aydınlarda çözümün bir parçası..
 

Aralarında Yüzleşme Derneği Başkanı Yazar Cafer Solgun, sanatçılar Ferhat Tunç, Nilüfer Akbal ve sendikacı Hüseyin Ayrılmaz’ın da buluduğu Aleviler, bir bildiri yayımlayarak yasaksız, koşulsuz, sivil ve demokratik bir anayasa talebinde bulundu.

Söz konusu aydınlar alevi cematinin sözcüleri gibi “kırmızı çizgiler”den ve devletin üzerinden değil; toplumun içinden ve kendine benzemeyenlerle; farklılıkları öngörerek; bir laiklik kaygısı ve birlik bütünlük kaygısı dillendirdiler.

“Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerdeki türban/başörtüsü yasağını kaldıran düzenlemeyi ‘esastan’ bozarak iptal etmesi, uzun süredir ciddi bir tıkanma yaşayan sistemin demokratik bir reformasyona tabi tutulmasını, daha fazla kaçınılamaz bir zorunluluk haline getirmiştir...

Sorunu tek başına ‘türban sorunu’ olarak görmek ciddi bir yanılgıdır.

Sorun, sistemin değişim-dönüşüm ihtiyacına karşı sistemin gösterdiği muhafazakâr, statükocu bir dirençle karşı karşıya olmamızdır...

Sorunun ‘laikliğin korunması’ olduğuna inanmıyoruz.

Çünkü bizler çok iyi biliyoruz ki, ‘tehlikede’ olduğuna inanmamız istenen ve bunun için ülke ve toplumun karşıtlaşması, kutuplaşması sağlanmak istenen bir ‘laiklik’ sorunu gerçekte yoktur.

Çünkü Türkiye’deki sistem laik değildir. Alevilerin varlığının dahi tanınmadığı, istemlerinin görmezden gelindiği, Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle insanlarımızın inançlarının ‘kumanda’ edilmek istendiği bir sisteme gerçek manada ‘laik’ denemez.

Çünkü laiklik; yasalarla güvence altına alınmış bir düşünce, inanç ve vicdan özgürlüğünden, devletin bütün inançlara eşit mesafede olmasından ve kimsenin inanç ve ibadetine müdahale edilmemesinden ayrı düşünülemez...

Yıllarca toplumumuzu inançları, etnik ve kültürel değerleriyle birbirine ‘karşıt’ hale getirenlerin, birbirine karşı konumlandıranların, bu yöndeki hesap ve beklentilerini bozmak zorundayız.

Çünkü söz konusu olan ortak geleceğimizdir.”

Kaynak:
http://www.alevi.com/haberler+M577d7d364df.html

http://www.haberp.com/5616-Bir-grup-Alevi-aydinindan-sivil-anayasa-cagrisi.html

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=74210

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..