Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Alevi kandırmacası

Alevi kandırmacası
 

Yine bir gaz alma operasyonuyla karşı karşıyayız. Birgün sabah yataklarımızdan kalkıyoruz gazetelerimizi elimize aldığımızda durduk yerde bir haber çıkıyor karşımıza; Akp den Alevi reformu. İnsan ister istemez hopbala buda nereden çıktı deyiveriyor birden kendi kendine. Haberi okuyunca karşınıza çıkan ayrıntılar çok daha ilginç aslına bakarsınız. Akp Aleviler ile ilgili reform niteliğinde bir çalışma başlatmış. Çalışmayı yürütecek olan kişi 341 milletvekili olan partideki tek alevi olan Reha Çamuroğlu. Yani 341 de 1 oranıyla partide temsili uygun görülen Alevilerin sorunlarını bu parti çözecekmiş.

Çalışmada cem evlerinin ibadethane sayılması öngörülüyormuş. Daha düne kadar kültür merkezi olarak görülen cem evlerinin bir gecede ibadethane olarak görülmeye başlanmasının nedenini anlayabilene aşk olsun. 3000 tane alevi dedesi maaşa bağlanacakmış, devletde kadro verilecekmiş. Peki ama neden? Bu alevi dedelerini kim, hangi sıfatla seçecek? Sınavmı yapılacak? Mülakatmı? Ne iş yapacak bu insanlar?

Daha üstünden 1 ay geçmedi bütçe görüşmelerinde bütçeden Alevilere de pay ayrılması konusundaki önergeye karşı Alevilere verirsek satanistlere de pay vermek gerekmez mi yaklaşımı hangi partiden gelmişti. AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak, Alevilerin Diyanet Bütçesinden hizmet alma talepleri hakkında “Alevilere bir tahsisat yapılırsa, Aleviliğin diğer kolları da bize tahsisat yapın derse ne olacak? Mecusiler, Satanistler gibi gruplar da benzer taleplerle gelebilirler” dememişmiydi? Yani Alevilikle satanistliği özdeş gören bir zihniyetten aleviler için açılım yapmasını bekleyelim. Olur!

Tayyip Erdoğan belediye başkanlığı sırasında bir gece saat 03.00'de İstanbul'daki en büyük Alevi Dergahı olan Karacaahmet Sultan Dergahı'nın buldozerlerle Alevilerin başına yıkılması emrini vermemişmidir? Hani o sihirli sözcük var ya, ‘’ben değiştim’’ ondan diyordur belki de. Kim bilir belki değişmiştir aleviler hakkında görüşleri. Hem zaten büyük jest ve Alevilerle barışma olarak 12 imam orucunun iftarını bir alevi ailesiyle beraber açarak yapacakmış. Gözlerim yaşardı!

Ne olursa laik cumhuriyetin temellerini sarsmak ve devleti dini kurumlara göre örgütlemek çok yanlış bir yaklaşım. Cumhuriyetin özgür bireylerini cemaatlere yönlendirmek, insanları bireyden ziyade cemaatler olarak ayırmak sonunda Iraktaki gibi şii-sünni çatışmasının yolunu açmaktan başka bir işe yaramaz. Aslında yapılan çıkışın zamanlamasını iyice düşününce Akp nin anayasa konusunda yaptığı çalışmaların sonuna gelindiği ve türbanın okullarda ve diğer kamusal alanlarda serbest bırakılacağı döneme denk gelmesi çok anlamlı. Yapılacak olan türbanın önünün açılması için özgürlükler kılıfının hazırlanması ve Alevilerinde burada yem olarak kullanılmasından başka bir şey değildir. Üstelik bu çalışmalara başlanması için öngörülen süre de çok ilginç. 2 Yıl sonra, yani seçimlerden sonra çalışmalara başlanacakmış. Toplumun hafızasının balık hafızası olduğu ve en iyi ihtimalle 5 hafta sonra her şeyi unuttuğu bilimsel bir gerçek iken, K.Irak'a operasyon tartışmalarını unutturmak ve türban tartışmalarını kaynatmak için herhalde daha iyi bir oyuncak ortaya atılamazdı.

Resim: http://image.haber5.com/haber/2619.jpg

Not: Resim, Akp İst. Milletvekili Reha Çamuroğlu

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..