Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Terapist Kubilay Göksel Eren

http://blog.milliyet.com.tr/kubilaygokseleren

16 Haziran '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Alınganlık Hissi

Alınganlık Hissi
 

Alınganlık hissi, kişinin kendisini ikinci planda hissettiği ve beklentileri doğrultusunda davranılmadığında ortaya çıkan duygudur.
Bu duygu herkeste sıklıkla görülebilmektedir. Bazı bireyler bu hissi kişinin karakteriymiş gibi adlandırsa da durum öyle değildir.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S) ile alınganlık hissini kısaca cevaplandıralım.

Alınganlık hissi en çok hangi problemi yaşayan bireylerde oluşur ?

Alınganlık problemi, her psikolojik reaksiyonla tetiklenebilir. Genel istatistiklere göre özgüven problemi yaşayan, eleştirilere kapalı , içine kapanık , her söyleneni yanlış anlamaya yatkın, kişilerde daha sık görülmektedir.

Alınganlık hissi hangi yaş grubunda daha sık görülmektedir?

Alınganlık hissinin belli bir yaş grubu ile sınırlandıramayız. Erişkin, genç, çocuk, yaşlı, herkeste görülebilmektedir. Gözlemlediğimiz süreçler doğrultusunda ergenlik dönemindeki bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Amerika'da yapılan araştırmaya göre alınganlık hissinin ergenlik döneminde kazanıldığı söylenmektedir. Ergenlik dönemi kendini algılama, keşfetme ve yetişkinliğe atılan bir adım olduğundan dolayı ebeveynlerin onu anlamadığını düşünerek alınganlık duygusuna kapılabilmektedir. Hal böyle olunca ailelere çok fazla görev düşmektedir. Ergenlikte olan çocuklarınıza sabır gösterneli ve davranışlarını anlamaya çalışmalısınız. İletişimle ilgili sorun yaşıyorsanız kesinlikle bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Alınganlık hissi en fazla kadında mı görülür erkekte mi ?

Erkek ve kadın birbirinden farklı olarak yaratılmıştır. İki farklı cinsin ayrı ayrı karakteri ve düşünce tarzı vardır. Bu durum kişinin erkek ve kadın olmasıyla ilgili değil psikolojik durumuyla ilgilidir.

Eleştirilere kapalı olmak bir problem midir? Kişi eleştirildiğinde neden alınganlık gösterir ?

Eleştiri, iletişimde kişiyi daha güzel bir noktaya getirmek için söylenen söze denir. Eğer yapılan eleştiri geliştirmiyor ve olumsuz yönde etkiliyorsa o eleştiri türüne olumsuz eleşitiri diyoruz. Her birey olumsuz yönde olan eleştiriye olumlu tepki vermeyebilir. Size yapılan her eleştirilere açık olmanız gerekir. Herkes herkesi eleştirebilir bu gayet doğal bir süreçtir. Burada önemli olan husus, sizin bu eleştiriyi kayda değer olup olmadığını analiz etmenizdir.

Alınganlık hissi yaşayan bireylerde hangi duygular daha sık görülmektedir ?

Yapılan istatistiklere göre gerginlik ,endişe ,öfke, depresiflik , ağlama, üzüntü , kendini beğenmeme ,sabırsızlık, içe kapanma, tahammülsüzlük (vb.) duygular görülmektedir. Bu belirtiler var ise kesin tanı için hekimden yardım alabilirsiniz.

Bireyler alınganlık duygusundan nasıl kurtulabilir?

Bu hissi çok sık yaşamaya başladıysa ve hayatının belli bir bölümünde yaşamını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyorsa bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Psikoterapi yardımıyla alıngan olduğu konularla başa çıkmayı öğrenecektir.

Uzman Terapist
Kubilay Göksel Eren

 
 
Toplam blog
: 4
: 6287
Kayıt tarihi
: 22.11.12
 
 

Kubilay Göksel Eren PEYEM Psikolojik Yaşam Merkezi Kurucusu-Terapist   ..