Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '08

 
Kategori
Dünya
 

Alman İstihbarat Birimi BND, sonunda Saddam'ın gizlendiği yeri açıkladı!

Alman İstihbarat Birimi BND, sonunda Saddam'ın gizlendiği yeri açıkladı!
 

Dönemin Alman hükümeti, ABD ile ilişkilerinde yaşanan gerginliği azaltmak amacıyla kendisine savaş karşıtı söylemleri nedeniyle seçmenlerince verilmiş oylara rağmen, el altından Alman istihbarat birimi BND'nin Saddam yönetimindeki Irak'ta istihbarat amaçlı operasyonlarda bulunmasına göz yummuştu.

İşte Alman Şansölyesi Gerhard Schröder'in bu duruşuna rağmen savaşın seyrini değiştiren desteği, bugünlerde Almanya'da tartışılan en önemli konulardan biri haline geldi. Acaba Alman siyasetinde çifte standartlı politikalar mı izlenmişti? Ya da istihbarat birimleri, ülke çıkarlarını korumaya yönelik çalışmalarında ne gibi kriterlere sahip olmalıdır? Tüm bunların, kamu vicdanında sorgulanması doğru olur muydu? Muhalif görüşlerin ısrarları ile gündemdeki önemini yitirmeyen tartışmalarda hangi sonuçlar alınmak isteniyordu?

Hatırlanacağı üzere, Almanya ve Fransa ABD'nin körfezde yapacağı askeri müdahalelere şiddetle karşı çıkan ve kendilerinden askeri destek talep edilmesi durumunda buna olumlu cevap vermeyeceklerini açıklayan ülkelerden.

İşte bu nedenle Gerhard Schröder, 2002 yılının seçimlerinde yeniden başbakan seçildiğinde Bush, teamüllerin dışına çıkıp telefonla arayarak kutlamaz kendisini. ABD Savunma Bakanı Donald H. Rumsfeld ise duyduğu öfkeyi, söylemlerinin sonunda kullandığı " Yaşlı Avrupa" vurgusuyla dile getirir.

Hükümetler arasında bu şekilde karşılıklı restleşmeler yaşansa da bu, Alman ve Amerikan istihbaratındaki ilişkilere yansımaz zira eskilere dayanan dengeler kurulmuştur arada. Schröder Hükümeti, söylemlerini sürdürürken BND, Iraktaki operasyonlarına başlamıştır bile! Daha sonra her ne kadar kamuoyuna sorumluluklarının; olası bir operasyonda sivillerin yanlışlıkla vurulmaması için yaşadıkları yerlerin tespit edilmesiyle sınırlı olduğu açıklansa da gerçeğin hiçte öyle açıklandığı gibi olmadığı iddia edilecektir. İşte tartışmaların odak noktası da sanırım burası. Çünkü BND'nin savaşın sonucunu ABD'nin lehine çevirecek çok önemli istihbarat çalışmalarında bulunduğu bilgisi, The New York Times Gazetesi tarafından gündeme getirilir. Eğer söylendiği gibi önemli bir destek verilmişse kendilerine Amerikalılar bunu niçin açıklama ihtiyacı duydular? İktidarla halk arasında bir güven problemi mi yaratmak istediler? Ekonomi ve siyasette aldığı insiyatif günden güne büyüyen bir Almanya, her yönüyle düşünülmesi gereken bir tehdit unsuru mudur? Her ne ise Almanlar bu sorulara cevap bulmuşlardır sanırım.

Peki, Irakta BND ne yapmıştı? Bağdat'ta bulunan iki Alman ajanı, Saddam Hüseyin'in Bağdat'ı savunma planını ele geçirerek bunu bir Alman subayı aracılığı ile işgalden bir ay önce Amerikalı komutanlara ulaştırmışlardı.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..