- Kategori
- Ekonomi - Finans
Almanya'nın değişimleri
2005 yılında 145.000 kişi Almanya’dan diğer ülkelere kalıcı olarak göç etmiş. Yanısıra, durumunu resmi olarak bildirmeyenlerin sayısı da 100.000 imiş. Bunlar, genelde 35 yaşın altında nitelikli işgücü imiş. Örneğin, ‘yuotube’u 1,5 milyara ‘google’a satanlardan Chad Hurley uzun yıllar Almanya’da yaşadıktan sonra, orayı terketmiş, çünkü bilişim sektöründe geleceğini parlak görmemiş. (Dünya Gündemi, sayı: 98, sayfa: 1 ve 14.)
Artı, emekli olunca güneşli ülkelere, örneğin Türkiye’ye yerleşen 150.000 civarında Alman var. Bunlar 100.000 avrodan ev aldılarsa, Almanya ekonomisi 15 milyar avro kaybetmiş demektir. Artı, ayda birkaç bin avroluk emeklilik paralarını da esmer ülkelere kazandırıyorlar demektir.
Nitelikli işgücü durumunda olanlarsa, bir mühendis şirketine 1’e 10-100 kazandırdığı için, 35-65 yaş arasında 30 yıl=360 ayda, 245.000 kişi 5.000 avro maaşın katları olan 50.000-500.000’er avrodan, trilyonlarca avroluk artı değeri başka ülkelere taşıyacak demektir.
Bir de geçmişe bakalım:
1960-2000 arasında 1.000.000 kişi, Almanlar’ın yapmayacağı berbat işleri, hem de daha ucuza, hem de 40 yıl boyunca yaptı. Bu işleri yapmayan Almanlar okudu, mühendis oldu ve şimdi de ülkesini terketti. O Alamancılar Türkiye’ye en az 150 milyar avro nakit gönderdiler. Bu para da Türkiye’de hiçbir işe yaramadı.
Üzerine bir de şu Yimpaş’lar, yani yeşil sermayeler çıktı. Hadi Alamancılar’ı dolandırdılar, bir rivayete göre, epeyi Alman da ve İsviçreli de onlara para kaptırmış. Hesap, bir rivayet 2, bir rivayet 20 milyar avro.
Şimdi ulu ekonomistler kendilerince bu durumu açıklayacak bahaneler bulabilirler. Ancak, işletme okumuş ve 10’un üzerinde ekonomi dersi almış biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki bu hesap (veya çapraz bulmaca) soldan sağa da yanlış, yukarıdan aşağıya da yanlış. Bunu da dünyanın en disiplinli insanları olarak bilinen bir ulus yapıyor.
İşte bu nedenle kapitalizmin, yeni dünya düzeninin, neo-emperyalizmin, şunun bunun evdeki hesabı çarşıya uymuyor. Bağdat’a pirince giderken, Berlin’deki bulgurdan da oluyorlar.