Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Amasra'dan sevgilerle...

Amasra'dan sevgilerle...
 

Amasra'daki balık restoranın simgesi oluyor bu heykel. Salata tabağı ile de ünlü ayrıca.


Hafta sonları Amasra’da ne yapılır? İlkbahara uzanan çiçekli yollara düşüp, çiçek çiçek açmak sevdasına düşülür. Yahut, bir öğle uykusuna yatılır ya da gecesinde edebi sohbetler yapılarak yazarlarla bilgi alışverişi olur, akıtılan damlalardan istifade edilir.  

 

Nitekim de öyle oldu. Sonuncusu seçen yazarlar, çizerler, sahilin bir restoranında toplanarak, geçmişten geleceğe sanatın, insanlar üzerindeki etkisi, yazar olmak için ne gibi umdelerin olması gerektiği, günümüz yazarlarından deyişlerle birlikte sürdürdükleri yemekli toplantı güzel bir sempozyum gibi geçti.  

 

Tarihi dokümanların salonun perdesinde de aktarılması, edebiyat gecesine müspet tesir yaptı.  

 

Gecede hanımlar ağırlığını koyarak edebi sohbetlere katıldılar. İmzalanan kitaplarla geceye renk katıldı. Böylesi toplantıların her zaman olması dileği ortaya kondu.  

 

Bartın Valisi İsa Küçük ve eşi Emine Hanımın da bulunduğu gecede, bol bol resimler çekildi, mutlu tablolar çizildi. Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, hararetli edebi konuşmalarıyle dikkatleri çekti.  

 

Vali İsa Küçük’ün, gündüzden, açık denizde Kalenin karşısındaki adanın ilginç fotoğrafını görüntülüyerek, yanında bulunan Marmaris DHA Muhabirine güzel bir hediye vermiş olması da konuşuldu o gün. Vali Küçük, muhabirin makinesini zumlayarak dağın tepesinde, yüzü gökyüzüne bakan Atatürk’ün mask’ını resimleyerek sürpriz yapmıştı.  

 

Bir zamanlar, “bulutlarda Atatürk” vardı. Ada üzerinde çıplak gözle görülen Atamızın masksı, da şimdi Amasra’da var. İsa Küçük Bey bunu o anda mı keşfetti, işte burası anlaşılamadı. Ama olayın enteresanlığı, heyecan vericiydi. Tabii, hisseden kalplerde.  

 

İsa Küçük o akşam, dostlarına son şiir kitabını imzalayarak hediye etti. “Bütün hürriyetleri serbest bıraktım bu akşam” isimli yapıtta geçen “Bartın Çayını içince, Karadeniz dinlenir” sözü, manidar bulundu. Bir edebi şaheser olarak tanımlandı. Hatta bir kısmı da “madem ki, Karadeniz’deyiz. Madem Bartın da ayağımızın dibinde. Karadeniz içmeden, birer demlisini, önce biz içelim, Bartın Çayından evvel” diyerek espri yaptılar.  

 

Yemek, edebi bir sohbet havasında bilgilendiriciydi. Her zamanki gibi Bartın Valisi, bu işe önayak olmuştu. Bartın Köksal Toptan Anadolu Lisesinin “edebiyat etkinliklerinin” bir devamıydı bu buluşma.  

 

(Altta) Bartın Valisi İsa Küçük, Amasra’da gazetecilerle. Ortadaki resimde, Vali Beyin eşi Emine Hanım, (Sağ başta) arkadaşi ile ve en alttaki resim, meşhur salata tabağı 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..