Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Ambulans beklerken ölüme tanık olmak!

Ambulans beklerken ölüme tanık olmak!
 

İlk Yardımın Önemi


“Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm
Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm”

Geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz Şair Erdem Beyazıt ne de güzel ifade etmiş ölümü dizelerinde.

Merhum şairin de söylediği gibi uzaklardaki ölümü ansızın tadar insanoğlu. Bazense bir başkasının ölümüne şahit olur hiç beklemediği bir anda. Yolda yürürken, arabayla seyahat ederken bir anda olup biten bir kazadan sonra kaza mahallindekilerin can verişlerine, feryatlarına tanık olur içi sızlayarak. Hele bir de beklemekten başka elinizden gelen bir şey yoksa acınız, kederiniz katlanır, çaresizliğinize isyan eder durursunuz.

14 Temmuz Pazartesi günü Kaynarca’nın Kulaklı ilçesindeki kazaya şahit olanlar da benzer duyguları yaşamışlardır eminim. 9 kişinin bulunduğu seyir halindeki bir otomobille 15 yaşlarındaki ehliyetsiz bir çocuğun kullandığı traktörün çarpışması sonucu ortaya çıkan tablo da kaza mahallindekilerin yüreğini sızlatmıştır eminim. Yaşanılan kazadan sonra benzer hataların tekrarlanmaması için bu kazadan kendimize dersler çıkartmamız gerekiyor. Bu ve benzeri olayların başlıca sebeplerinden biri insan hayatına gereken önemin verilmemesi ve can güvenliği için koyulmuş kuralların hiçe sayılmasıdır.

Basına yansıdığı kadarıyla kaza olduktan sonra yaralıların hastaneye sevk edilmesinde büyük sıkıntı yaşanmış. Kazada yaralı sayısının çok olması nedeniyle Kaynarca’da ilk müdahalelerin yapılmasından sonra yaralıların devlet hastanesine sevkinde büyük zaman kaybı yaşanmış. 1 saatlik zaman kaybı yaşandığı söyleniyor ki böylesi bir uzun zamanın insan hayatının kurtarılmasındaki önemine değinmeye sanırım gerek yok. Köyleriyle birlikte 25.000 nüfusa sahip bir ilçede tek bir ambulansın hizmet veriyor olması gerçekten büyük bir eksiklik. O güne değin bu denli büyük bir kazanın yaşanmamış olması bu eksikliğin önceden tespit edilip gerekli önlemlerin alınmasına engel olmasa gerek. Ama insan hayatına değer verilmeyen bu ülkede gerekli önlemlerin alınması için ne yazık ki bazı üzücü olayların yaşanması gerekiyor. Bir tedbirin alınması için illa yüreklerin sızlaması, anaların ağlaması, olayın kamuoyuna yansıması mı gerekiyor? Bu ülkenin idarecilerinden insanlar ölmeden, yaralanmadan üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmelerini istememiz hakkımız olsa gerek. Kaynarca’da yaşanan kazada vefat eden küçücük çocukların ardından yeterli sayıda ambulansın ilçede göreve başlaması yönünde girişimlerde bulunulduğunu duymak sevindirici ama ne bebelerini kaybeden anaların yüreğindeki acıyı dindirmeye yetecek ne de bizlerin üzüntüsünü hafifletecek bu girişimler. Geç kalmış olunsa da bu eksikliğin giderilmesini arzu ediyor ve bu işin peşinin bırakılmamasını ilgililerden rica ediyoruz.

Bizim ülkemizde böylesi üzücü tablolara şahit olurken yabancı ülkelerde yaşananlara da gıpta ediyor, kıskanıyoruz. İnsan hayatına verilen değeri görünce neden bizim ülkemizde de benzer bir sistem kurulamıyor sorusunu soruyoruz kendimize. Bir canın kurtarılmasına vesile olmak ne kadar güzelse bir canın kaybedilmesine sebep olmak da o kadar kötü. Ne olur bir kere daha canlar yanmasın, yürekler dağlanmasın. Bugün Kaynarca’da yaşananlar başka bir gün başka bir ilçede de yaşanabilir. Sayın valimiz Hüseyin Atak’dan ve tüm ilçelerdeki yerel yöneticilerimizden bu üzücü olay sonrasında il ve ilçelerde bu konuda kapsamlı bir çalışma yapmalarını bekliyoruz. Tüm ilçelerdeki acil müdahale ekiplerinin durumlarını gözden geçirmelerini, tespit edilen eksiklikleri gidermelerini ve ekiplerin yaralılara en hızlı şekilde ilk yardım hizmeti verecek hale getirilmelerini istirham ediyoruz. Devletin imkanlarının yetmediği noktada hayırsever iş adamlarından da bu konuda yardım istenebilir diye düşünüyorum. Yeterli sayıda sağlık personeli ve tam donanımlı ambulanslara sahip bir ili ardında bırakan valiyi bu şehir hiçbir zaman unutmayacaktır.

 
Toplam blog
: 24
: 860
Kayıt tarihi
: 01.11.06
 
 

1977 yılında Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde dünyaya geldim. 1998 senesinde Yıldız Teknik Üniversites..