Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '08

 
Kategori
Güncel
 

Ana yasa yapıcılar..!

Ana yasa yapıcılar..!
 

AYM'nin Türban yasağı ile ilgili gerekçeli kararı MHP lideri Devlet Bahçeli'yi de isyan ettirdi. Devlet Bahçeli, kendilerinin de altına imza koyduğu Türban yasası ile ilgili olarak, AYM'nin Anayasadaki konumunun üzerine çıkarak "esastan" incelemesini ve toplumda kaygılara ve sancılara neden olacak "yorumlarını" şöyle değerlendirdi:

"Yüce mahkemenin iptal kararının üzerinden 139 gün geçtikten sonra açıkladığı gerekçenin, bu konuda peşinen verilen bir siyasi hükme zorlama yoluyla keyfi ve suni gerekçe arandığını teyiden göstermiştir..

“Bu kararın parlamenter demokrasinin Anayasa düzeni içinde işleyişini etkileyecek çok ciddi sonuçları olacaktır. Yüce Mahkeme'nin kararıyla; Anayasa'nın vermediği bir yetki kullanılarak esas bakımından uygunluk denetimi yapılmış, Anayasal çerçeve dışına çıkılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yetkilerine müdahale edilmiş, Anayasa'dan kaynaklanan görev ve yetkileri kısıtlanarak yargı ipoteği altına alınmıştır.

Bunun sonucu; yasama ile anayasal yargı arasında çok ciddi bir 'yetki aşımı ve yetki çatışması' sorunu çıkmış, kuvvetler ayrılığı ilkesinin temeli tahrip edilmiş, demokratik hukuk devleti ve parlamenter demokrasi yara almış ve toplumsal bir huzursuzluk konusu olan Üniversitelerde kılık;kıyafet sorunu çözümsüzlüğe itilmiştir."

Muhalefet lideri Devlet Bahçeli, bu çıkışıyla hem bir parlementer olarak, erkler ayrılığını korumaya çalışıyor, hem de siyasi anlamda seçmen kitlesine mesaj veriyor. Aslında seçim yoluyla parlementoya girmiş her vekilin yapması gereken bir itiraz ve isyan bu..!

Mahkemenin 9 üyesi, Milletin kendisinini temsilen "yasama" yetkisi verdiği TBMM' nin yerini alarak, yetki gaspı yapıyor. Bunun hukukla ilgisi olmadığını, tamamen siyasi amaçlara yönelik olduğunu bilmeyen yok..Eğer hukuki olsaydı, Mahkeme başkanı dahil iki üye bu karara karşı çıkmaz, karar oy birliği ile alınırdı.

Bahçeli'nin teklifi, derhal yeni bir Anayasa değişikliği yaparak, AYM'nin konumunu yeniden belirlemek.. İyi ama, sizin yapacağınız tüm değişiklikleri inceleme ve veto etme hakkını kendi uhdesine alan bir mahkemeye bu yeni değişiklikleri nasıl kabul ettireceksiniz..! Her defasında, bildik gerekçeleri sıralayarak değişiklik tekliflerini veto edecektir Mahkeme..

Türk parlementer sistemi bu kararla kilitlenmiştir. AYM deki dokuz kişinin izni ve oluru olmadan Anayasaya dair hiç bir değişiklik yapılamayacaktır. Asli görevi yasa yapmak olan TBMM' de, bu "ana" yasa yapıcılar yanında ancak "tali" yasa yapıcılar olarak kalacaktır..

Bunun acısını, bugün, başörtüsü nedeniyle üniversitelerden kovulan kızlar çekiyorsa, gelecekte hepimiz çekeceğiz, buna hiç şüphe yok..! Bu kararı sevinçle karşılayarak, alkış tutanlara bunu hatırlatmak isterim..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..