Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '16

 
Kategori
Kitap
 

Anadolu bilgesi Dr.Tahir Kutsi Makal kitabı çıkıyor

Anadolu bilgesi Dr.Tahir Kutsi Makal kitabı çıkıyor
 

Dr. Tahir Kutsi Makal 9 Şubat 1937- 15 Haziran 1999)


Denizli'den emekli bir öğretmenden bir kitap daha. Anadolu'da bir Alperen Dr.Tahir Kutsi Makal.( 1937- 15 Haziran 1999) .T. Kutsi Makal bir gazeteci ve bir halk bilimci idi. ,( Yani folklorcu  ) Birçok eserlerinin yanı sıra 30 yıla yakın TARLA dergisini çıkardı...Çalışkan  ve üretken bir yazardı...Vefatından sonra Denrzili'de, Acıpayam' da O'nun adına Tahir Kutsi Makal Kitap ve anma günleri yapıldı. Bu anma günlerine ben de Söke'den katıldım. O günlerden bu yana emekli  öğretmen Ahmet Çölgeçen Dr.Tahir Kutsi Makal hakkında kayda değer araştırmalar yaptı. Şimdi  adı geçen  kitap, 574 sayfayı bulan kalıcı ve örnek blr kaynakça olabilecek türde, Dr. Tahir Kutsi Makal hakkında geniş bir biyografya bağlamında hazırlanmıştır... A. Çölgeçen bu kitabını bana da gönderdiler. Ben de inceledim ve SON SÖZÜ'nü yazdım...  " Anadolu Bilgesi Dr. Tahir Kutsi Makal " adını taşıyan bu kitap için kaleme aldığım  " Son Söz" ü burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Dr. Kitap Tahir Kutsi  Makal'ı rahmetle anıyor, gelecek kuşaklar için geniş ve detaylı bir kaynakçadır... 

***                                               ****                                     ****

Değerli meslektaşım Ahmet Çölgeçen öğretmenliğinin yanı sıra Denizli kültürünü araştırıyor, inceliyor ve bir şeyler üretmeye çaba gösteriyor. İçinde yaşadığı topluma yararlı olmaya, eserler kazandırmaya değer veriyor. İşte Denizli’nin yetiştirdiği gazeteci, halk bilimci yazar, şair Dr. Tahir Kutsi Makal’ın hayat öyküsünü, eserlerini, şiirlerini, eserleriyle ilgili yazılanları, vefatının ardında İstanbul’da, Denizli’de ve Acıpayam’da onunla ilgili yapılan anma ve kitap günleri gibi etkinlikleri araştırarak koca devasa bir kitapta topladığını görüyoruz. Ahmet Çölgeçen aslında zor bir işe girmişler, başarılı olmuşlardır.

Sayın Çölgeçen bu değerli kitabını hazırlarken Dr.Tahir Kutsi Makal’ı yakından tanıyan birçok kişilerle tanışmış, onlarla görüşmüş, elde ettiği kaynaklardan bilgi ve kitaplarından yararlanmıştır. Elinizdeki yapıt bunu gösteriyor. 570 sayfalık bu biyografik çalışma, T. Kutsi Makal’a yakışan bir eserdir.

Dr. Tahir Kutsi Makal sanat, kültür dünyamızda, halk edebiyatımızda önemli köşe taşlarından biridir; bu gibi saygın değerlerimiz utulmamalıdır. Başta Denizli olmak üzere tüm Anadolu’da eserleriyle, düşünceleriyle tanınmalıdır. Gelecek kuşaklar onun yapıtlarından yararlanmalıdır. Çünkü Tahir Kutsi Makal milli birlik ve beraberliğimize sevdalı yalın, akıcı Türkçesiyle Denizli’nin bağrında yetişen ünlü bir gazeteci ve yazarımızdır. Mevlana, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi, Hac-ı Bektaş- ı Veli  gibi Gazi M. Kemal Atatürk’ün kurduğu ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyete âşık tüm Anadolu’yu şiirleriyle,  yazılarıyla, kucaklayan bir yazın eridir. İşte bu değerli yapıt bu amaçlar bağlamında hazırlanmıştır. Elinizdeki eser büyük bir çabayla birçok kaynaklara dayalı olarak hazırlanmıştır.   

Ege bölgemizin sanayı ve kültür coğrafyasında örnek bir il olan Denizli’nin sanatımıza ve kültürümüze çok değer verdiğini biliyoruz. Çünkü çalışkan,  kültürümüze, edebiyatımıza değer veren ve her zaman sanatçılarına sahip çıkan değerli bir belediye başkanları vardır.  Sayın Osman ZOLAN’ın bu değerli eserin Denizli Büyük Şehir Belediyesinin kültür yayınları arasında yayınlamasına, Acıpayam Belediye Başkanı Sayın Dr. Hulusi ŞEVKAN‘nın da katkıda bulunmasına ve destek vereceğine inanıyorum. Sayın Belediye başkanlarımıza şimdiden teşekkürlerimizi ve saygılarımızı iletiyor, vefatının 16.yılında sevgili Dr. Tahir Kutsi MAKAL’ı sevgiyle ve saygıyla anıyorum.

Bu değerli kalıcı eserin kenarda, köşede tozlu raflarda yitip kalmasına gönlümüz razı olmuyor. Büyük bir özveriyle bu kitabı,  Denizli kitap dünyasına kazandıran değerli meslektaşım eğitimci yazar Ahmet ÇÖLGEÇEN’i yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.              

Dr.Tahir Kutsi Makal’la ilgili bazı kaynaklar: 

1-Resimli ve Metinli Türkiye Edebiyatçılar Ansiklopedisi, İhsan Işık, Elvan Yayınları, Cilt: 6, Ankara 2006

2- Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi, İhsan Işık, Elvan Yayınları, 2. cilt Ankara 2004

3-Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü, Seyit Kemal Karaalioğlu, İnkılâp Yayınları 2. Baskı, İstanbul 1982

4-Türk Edebiyatında Seçmeler Şiir Antolojisi, Hazırlayan: Necdet Evliyagil, Ajans Türk yayınları Ankara,  1961, 1965, 1967 tarihli Ajans Türk Şiir Antolojilerinde, 

5- Şairler ve Yazarlar Sözlüğü, Şükran Kurdakul,  Cem Yayınları, İstanbul 1985

6-Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi Cilt: 2, Yapı Kredi Yayınları 2. Baskı, İstanbul 2003

7-  Türk Dili ve Edebiyatı İsimler, Eserler ve Terimler Ansiklopedisi, Dergâh yayınları Cilt: 3, İstanbul 1988 

8-Sonhavadis ve Ortadoğu gazetelerinin arşivleri,

9- Şair ve Yazarlarımız Nasıl Yazıyorlar? Ahmet Köklügiller- İbrahim Minnetoğlu

Minnetoğlu yayınları, İstanbul 1974

10- Anılarda Dr. Tahir Kutsi Makal ( Hayatı ve  Eserleri )  Ünal Şöhret  Dirlik  - Mithat Makal  , Oğuz  Ofset Matbaası -Haziran 2012- Denizli  

10- Varlık, Yücel, Türk Edebiyatı, Türk Folklor Araştırmaları, Hisar Dergisi, Çağrı, Türk Dili, Defne, Nasır, Petek, Tarla, İnanç, Yelken,  Maya, Türk Yurdu, Milli Kültür, Ajans Türk Dergisi gibi sanat ve kültür dergilerinin arşivleri.

Abdülkadir  GÜLER 

29.02. 2016- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..