Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '09

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Anadolu yakasında konut yatırımı

Anadolu yakasında konut yatırımı
 

Googleden alınmıştır


Hükümetin stokları eritip, piyasaları canlandırmak, krizin etkilerini azaltmak amacıyla mart ayı içinde ÖTV indirimine gitmesi ve uygulamanın da 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere üç aylık bir süre ile sınırlandırması seçim sonrasında kamuoyunda az da olsa bir heyecan yaratmaya yetmişti.

Ben de geçen hafta sonu, hükümetin yapmış olduğu ÖTV indirimi nedeniyle, inşaat sektörlerindeki etkilerini merak ettim, yaşanan gelişmeleri takip etmek üzere Kartal civarında bulunan site, rezidans gibi bazı inşaat alanları ile, Kartal merkezde bulunan küçük çaplı konut inşaatlarını müşteri gibi gezdim.

Bunlardan katalog ve fiyat listeleri aldım, bazı yerlerde yaya yürüdüm, oldukça yoruldum, görüşmelerimin bir kısmını pazar gününe erteledim, Bu yeni dönemde Anadolu yakasında çıkartılması planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarının hukuki alt yapısı oluşturulduktan sonra süratle çalışmalara başlanan alanlarda da bir hareketlilik gözledim.

Yine Dünyanın en önemli projeleri arasında sayılan Marmaray'ın yer altı istasyon noktaları belirlendikten sonra, Marmaray ulaşım hattının güzergâhında bulunan çevreye yakın yerlerden arazı satın alıp, arazı konumuna göre konut alanları belirleyen bazı firmaların, çeşitli tip ve konsepte yapımına başladıkları konutları proje aşamasında sattıklarını müşahede ettim. İnşaatın tamamlanmasının hemen ardından, satılan bu konutların bugün, ikinci el satışlarına başlanılmış.

Bu binalar bitmeye yakın durumda ve iç kısımlarında kombi, yüklük, dolap gibi eksiklikleri gideriliyor.

Diğer taraftan, rezidans veya çok katlı gökdelenlerin hızla yapımına başlandığı ve söz konusu binaların kaba inşaatlarının yükselmekte olduğuna şahit oldum.

Marmara denizinde ve boğazda yaşanan şiddetli fırtınalar sırasında doğal sığınak olarak gemicilerin barındığı, adaların hemen arkasında, Kartal sahilinde, bu tabii özelliğin dikkate alınması sonucu yapımına başlanacak olan yat limanı merakla bekleniyor.

Eskiden taşocağı olarak kullanılan Kartal'ın E.5 çıkışındaki bölgede yapılacak olan yüksek katlı binalarında maslak'tan sonra ikinci gökdelen bölgesindeki faaliyetleri gözlemledim.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin onayından sonra yapımına başlanan ve geciktiği kabul edilen, Samandıra Anadolu Otogarı, daha faaliyete geçmeden bölgede büyük bir canlılık kendini gösteriyor. Söz konusu canlılık, bina fiyatlarını ve arsa fiyatlarını devamlı arttırıyor.

Sabiha Gökçen Hava Limanının Kurtköy ve civar ilçelerde sağladığı avantajlar, Anadolu yakasının tamamında büyük bir ekonomik yarar sağladığı artık kabul ediliyor.

Hükümet tarafından atılan olumlu adımların, inşaat sektöründe vatandaş lehine karşılığını bulduğu henüz söylenemez.

Yukarıda anlattığım, bütün bu avantajlar, Anadolu yakasının cazibesine cazibe katıyor.

İçerisinde havuzu, açık kapalı otoparkı, çocuk oyun alanları ve fitnes salonları bulunan site bloklarındaki daireler, daha inşaat aşamasında satılıyor, yakanın her yerinde, üç yüz metrelik arsalara varıncaya kadar, küçük arsalar, müteahhitler tarafından kapışılıyor, inşaat en karlı sektör, en canlı sektör haline gelmiş. Yüzde yüzle, yüzde beş yüz arasında karlar konuşuluyor. Tabii emlakçilik sektörü de bundan nasibini alıyor.

İşyeri, konut her ne alınacaksa, bahsettiğim gibi müşteri açısından da en güzel yatırım olma özelliğini ve güncelliğini koruyor.

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..