Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Anason tohumu

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

<ı>(Anisi fructus) Anason tohumu Alman resmi gazetesinde 6.7.1988 tarihinde yayınlanarak ( Heftnummer:122, ATC-Code:R05CA) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir.Anason tohumu ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır. Belirtilen kanuna göre anason tohumu doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz, bileşiminde bulunan bazı maddeler ayrılamaz.

Hazır ilacı bulunmamaktadır, esansının ( Eterik yağ) sadece ilaç kalitesinde olanı tedavi amacıyla kullanılabilir.

İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Anason bitkisinin ( Pimpinella anisum C.) kurutulmuş tohumları kullanılır. Bileşiminde: Anethol, estragol, anis aldehit, terpineol ve linalool bulunur.

Etkisi: Mikrop öldürücüdür, balgamı sulandırarak kolayca atılmasını sağlar. Bazı virüslere ( Uçuk, HSV-1) etkilidir. Tükürük ve mide sağlısını artırarak hazımsızlıkta yardımcı olur. Gaz giderici etkisi vardır. Vücudu ısıtır. Hafif kramp giderici etki gösterir.

Kullanıldığı yerler: Gaz, şişkinlik hissi gibi hazımsızlık sorunlarında dahilen, soğuk algınlığında dahilen ve haricen kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Anason ve esansına karşı alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

İstenmeyen ( Yan) etkileri: Ciltte, solunum yollarında ve sindirim sisteminde alerjiye neden olabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Ortalama günlük kullanım miktarı 3 gr kurutulmuş anason tohumudur.

Kullanım şekli: Anason tohumu kullanılmadan hemen önce dövülmelidir. 1-2 çay kaşığı dövülmüş anason tohumu fincana konur, üzerine kaynar su ( 100 ml) kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Sabah ve akşam birer fincan çayı taze hazırlanarak içilebilir. Su yerine kaynar süt de kullanılabilir. Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Kaynak:
Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..