Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Andersen'den Masallar...

Andersen'den Masallar...
 

' Kibritçi Kız 'Masalını okumayan var mıdır ?..

O muhteşem masalın yaratıcısı Andersen'i tanımayan yoktur sanırım.

Masallarla büyümeyen,masalların renkli âleminde hayal dünyasını geliştiremeyen çocuklara ve onların içinde yaşadığı topluma acırım.

Kaliteli masal kitapları,çocuğun hayal dünyasına sevgi,empati,merhamet,yardımlaşma duygularını yerleştirir.

Hamurunun mayası SEVGİ olan çocukların yeni dünyası ne kadar güzel olacaktır kim bilir ?..

Yaşantımızı renklendiren,kimliğimizin ve kişiliğimizin oluşmasında önemli payı olan Andersenin önemli eserlerini tekrar hatırlayalım:

Küçükken dinlenen masallardan büyüdükçe uzaklaşmanın acıklı bir tarafı var.

Oysa masalların fantastik tarafı büyüdükçe de insanı cezbetmeye ne kadar uygun...

Çoğumuzun bildiği ünlü masalcı Andersen’i bu nedenle konu etmeye karar verdik.

Bir varmış bir yokmuş... Danimarkalı Hans Christian Andersen, 22 yaşındaki ayakkabıcı babası ile çamaşırcı karısının oğlu olarak 1805 Nisan’ında gelmiş dünyaya.

Bütün aile ancak minicik bir odada yaşayabilecek derecede yoksulmuş. Andersen’in büyürken hayal gücünden başka onu oyalayacak hiçbir şeyi de yokmuş.

Küçük Hans’ın babası, büyükannesinden eskiden soylu bir aileye mensup oldukları hikâyesini dinledikten sonra bu konuya kafayı takmış ve araştırmaya başlamış. Ailenin Danimarka’nın kraliyet soyu ile bağlantısı olduğu ortaya çıkmış ama Andersen’in atalarının kimler olduğu kesin olarak belirlenememiş.

Dedik ya, Andersen küçüklüğünden beri hayal gücü çok çalışan bir çocukmuş. Kendi kendine bir oyuncak tiyatrosu yapmış, kuklalarını giydirmiş, dekorları hazırlamış ve kendi uydurduğu ve Shakespeare’in yazdığı oyunları oynatmış. Edebiyata hep hayranlık duymuş. Shakespeare’in bazı oyunlarını ezbere bilirmiş.

1816 yılında babası ölünce çalışmaya başlamak zorunda kalmış. Bir dokumacı ve terzinin yanında çırak olarak işe girmiş. Ardından da bir sigara fabrikasında çalışmış. Neyse ki bu zorlu günler 14 yaşından itibaren geride kalmış. Çünkü Kopenhag’a giden Andersen, güzel sesi sayesinde Danimarka Kraliyet Tiyatrosu’na kabul edilmiş. Ama incecik sesi ergenlik çağına girince çatlak çıkmaya başladığında sahneden inmek zorunda kalmış ve kendini yazmaya vermiş. Bu alandaki ustalığı da kısa zamanda ortaya çıkmış.

Andersen’den masallar...Güzel bir tesadüf sonucu Kral VI. Frederick ile karşılaşma fırsatını bulan Andersen, yeteneğiyle kralı etkilemiş. Kral onu, bütün ücretlerini kendisi ödediği bir gramer okuluna göndermiş.

Andersen de bu arada “The Ghost at Palnatokes’s Grave” isimli ilk öyküsünü yazmış ve yayımlatmış. İki okulda birden okuyan Andersen, daha sonra bu yılları hayatının en karanlık ve sıkıntılı zamanları olarak tanımlamış. Zira okul yılları boyunca kendinden büyükler tarafından hep ezilmiş, üzücü olaylar yaşamış.

Farklı ve hassas yapısı yüzünden sürekli dışlanmış. Ama işte bilememişler itip kaktıkları çocuğun tarihe adını yazdıracağını... Neyse, farklılığı yüzünden zorluk çeken Küçük Denizkızı’nın hikâyesini de işte yaşadığı bu zorluklardan ilham alarak yazmış.

1839’da ilk fantastik hikâyesi olan “A Journey on Foot from Holmen’s Canal to the East Point of Amager” yayımlanmış. Aynı dönemde oyunları ve şiirleri de derlenerek basılmış. Çıktığı uzun Avrupa yolculuğu sırasında da “Agnete and the Merman”ı yazmış.

İlk romanı “The Improvisatore”, 1835 yılında büyük başarı kazanmış. Ardından da ölümsüz “Fairy Tales (Peri Masalları)” yayımlanmış. Ama bu masalların değeri ne yazık ki tam anlaşılamamış ve zamanında fazla satılmamış. O aralar Andersen “Only a Fiddler” isimli ikinci romanını bitirmiş ve bu da ilki gibi çok ilgi görmüş.

...........

Okullarımız açılırken,ilköğretim oklullarımızın kütüphanelerinde masal köşelerinin daha da zenginleştirileceğini umuyorum.

Okumanın gücü adına rica ediyorum..Okuyan çocuğun, CD izleyen ya da bilgisayar karşısında gerilen çocuktan daha mutlu olacağını bilmeyen eğitimci kalmadı sanırım.

Tatil bitti...Yeni bir eğlence başlıyor...Eğitim -öğretim şenliği...

Hepimize hayırlı olsun...

.....

Kaynak: İnternet.

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..