Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '13

 
Kategori
Anılar
 

Anılar

TANIDIK  SES

TRT Trabzon Radyosu’nun 18 Mayıs 1992 saat 9’da yayınlanan izlencesini dinliyordum. Elimde Dilber Saka’nın, “Sesim Değdi Yağmurlara” adlı öykü kitabı.Dilber Saka’nın öykü kitabı Kerem Yayınları’ndan çıktı. Öyküler iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde yedi, ikinci bölümdeyse dokuz öykü bulunmaktadır.

Birinci bölüm bir şiirle başlıyor. İlk dizesi şöyle:

Bize sevmeyi öğretmediler sevdiğim

Bu dizeyi; doğrulayan, bağıran; üzülen, ama umutları da içeren öyküler izliyor. İkinci bölümünde yine şiir var.

Bize sevmeyi öğretmediler sevdiğim                     

bu yüzdendir yağmurların yağmadığı

karanfillerin tomurcuk veremediği

bu yüzdendir

Dilber  Saka bu bölümde yer alan dokuz öyküsünde acıları, umutları,sevinçleri yine yan yana sıralamış. On altı öyküde bunu görüp yaşıyor insan.

Dilber Saka, bu öykü kitabıyla bir bakıma Karadeniz insanının öyküsünü yazmış. Öykücü Naim Tirali’nin, “Doğu Karadeniz’in gizemi , büyüsü, insanın çok değişik yapısı , yine o yörenin yazarlarıyla yurt ve dünyaya sunulacaktır. “ dileği gerçekleşiyordu artık. Dilber Saka bu işe soyunmuştu  “Sesim Değdi Yağmurlara” adlı öykü kitabıyla. 

Öykü kitabına dalıp Dilber Saka’nın dünyasında gezinip duruyordum. TRT Trabzon Radyosu’nda fotoğraftan söz eden, saydam gösterilerini anlatan bir seste kulağım. Radyoyu açtığımda söyleşi başlamıştı. Bu ses tanıdıktı . Kimdi ? Sonra yakaladım. 

Evet , TRT Trabzon Radyosu’nun konuğu Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Araştırma görevlisi Mustafa Reşit Sümerkan’dı. Halkbilim yazıları ve incelemeleriyle tanınan, grafik çalışmalarıyla ödüller alan bir sanat adamımızdı Sümerkan. İlimizde çıkmakta olan Kıyı ve Hamsi dergilerinin sayfa düzeninden sorumlu, bunun yanında yazarlığını sürdüren bir yetenek.Trabzon’da kitap bastırmayı kafasına koyan hemen Mustafa Reşit Sümerkan’ın kapısını çalar. Kitabın sayfa düzenini onun ellerine bırakır.

Trabzon Lisesi’nin kuruluşunun 100 . yılı nedeniyle çıkardığım “Trabzon Lisesi” adlı derginin, öykü kitabım  “Sabahları Seviyorum”un gün yüzüne çıkmasında büyük emeği geçmişti Mustafa Reşat Sümerkan’ın.

TRT Trabzon Radyosu’ nda konuşuyorlardı. Mustafa Reşat Sümerkan,  Foto Forum (Fotoğraf Sanatçıları Derneği) üyesi, yürütücüsü, Foto Forum’un  Goloğlu  Kültür Sanat Merkezi’nde açtığı fotoğraf sergisinden söz ediyordu. Türkiye genelinde yapılan yarışma sonucu ödül alan fotoğrafları şehrimizde sergiliyordu. Görülmeğe değer sanat yapıtları Trabzonluların beğenilerine sunulmuştu.

Foto Forum bu son sergisiyle birlikte 250 fotoğraf , 18 saydam gösterisinde 2500 fotoğrafı izleyicilere sundu. Nisan ayında  “1 .Muhsin Ertuğrul Tiyatro Şenliği Trabzon Devlet Tiyatrosu’nca yaşama geçirildi. Mimar sanatçı Sinan Gurbetçi , Goloğlu  Kültür Sanat Merkezi’nde fotoğraflarını sergiledi. Gurbetçi, yapıtlarında doğayla insanı bütünleştiren, makinesini ustalıkla kullanan sanatçı kimliğindeydi.

Nisan ayında başlayan sanatsal etkinlikler bu ay içinde değişik etkinliklerle sürecek. 25 Mayıs  1992’de öğretmen ressam Rasim Çubukçu’nun resim sergisi Güzel Sanatlar Galerisi’nde bizleri buluşturacak.

Tanıdık Ses, TRT Trabzon Radyosu’nda sergi açmanın zorluklarını söyleşide dile getirdi. Bunun yanında, “Trabzon’un bir sanat kenti olması için , kendini bir alanda duyurması, damgasını vurması gerekir. Nasıl ki, Antalya, Altın Portakal Film Yarışması’yla sinemacılıkta kendini duyurmuşsa." diyerek söyleşisini sürdürdü .

Trabzon, Karadeniz’in sanat alanında en etkili kenti . Karadeniz’de, İstanbul’dan sonra  –İstanbul’u da Karadeniz’den sayarsak  - Trabzon dersem abartmış olmam. Yeter ki şiirden öyküye , resimden fotoğrafa, karikatürden tiyatroya destek veren olsun.

Trabzon Kültür Sanat Vakfı’nı kurup yaşama geçiremedik. Oysa, 24 Haziran 1989’da Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde ne umutlarla toplanmıştık. Sonra görev alanlardan ses çıkmadı. Acaba neyi bekliyoruz, bizim işimizi başkaları mı gelip yapacak?

Dost Mustafa Reşat Sümerkan’ın sesi beni nerelerden alıp nerelere götürdü siz de gördünüz.

11 Mart 2013' e Düşen Not:

Trabzon TRT'nin sesi düştü kulağıma beni aldı götürdü yıllar öncesine...

( Hürses, Sanat Yorum, 5  Haziran 1992, s. 5, Trabzon/ Vakfıkebir )

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..