Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '20

 
Kategori
Hukuk
 

Anlaşmalı Boşanma Davası

Avukat Aydın Aydar anlaşmalı boşanma davalarında sıkça sorulan 11 soruyu yanıtladı.

1) Anlaşmalı boşanma nedir?

Anlaşmalı boşanma, kısa tanımıyla şartları gerçekleştiği takdirde tarafların boşanmanın parasal ve çocukların durumuna ilişkin her konuda anlaşarak boşandıkları boşanma türüdür. 

2) Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir?

Anlaşmalı boşanmaya ilişkin olarak, öngörülen birtakım şartlar vardır. Bu şartları yerine getirerek eşlerden her ikisi de anlaşmalı boşanmayı talep edebilir. Bu şartlardan birincisi, eşlerin en az bir yıldır evli olmaları gerekmektedir. İkinci şart, boşanmaya ilişkin hususlarda eşlerin anlaşmış olmaları gerekir. Üçüncü şart, bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalı ve eşlerden her biri bu protokole imza atmalıdır.

3) Anlaşmalı boşanma protokolü nedir?

Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerin kanunda belirtilen şartları yerine getirdikten sonra boşanmanın sonuçlarına ilişkin olarak belirledikleri esasları içeren anlaşma metnidir. Uygulamada yazılı olarak yapılmaktadır.

4) Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma protokolü, eşlerin sözlü olarak bildirdikleri iradelerinin, avukat tarafından sözleşme metnine aktarılması veya eşler tarafından ortak iradelerinin yansıtan metin hazırlanması ve her iki tarafında bu metni imzalaması suretiyle oluşur.

5) Anlaşmalı boşanmada avukat tutmak zorunlu mudur?

Anlaşmalı boşanma davasından avukat tutmak zorunluluğu yoktur. Fakat hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolünde herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için ve hak kaybına uğranılmaması için bu sürecin bir avukat desteğiyle yapılması tavsiye edilir.

6) Anlaşmalı boşanmada avukatın önemi

Uygulamaya bakıldığında, eşlerin dikkat etmediği hususlar üzerinde bazı mağduriyetler yaşandığı görülmektedir. Özellikle tazminat ve nafaka konularında bir avukat ile çalışmanızı öneriyorum.

7) Anlaşmalı boşanmada nafaka

Nafaka, boşanma davası sonra erdikten sonra veya boşanma davası devam ederken maddi anlamda zorluğa düşecek olan eşe bağlanan ve diğer eş tarafından her ay ödenmesi gereken parayı ifade eder. Anlaşmalı boşanmada nafaka miktarı eşler tarafından kararlaştırılır ve mahkemede eşler tarafından kararlaştırılan bu nafaka miktarına bağlıdır. Yani mahkeme kararlaştırılan nafaka miktarına hükmedecektir.

8) Anlaşmalı boşanmada hakimin kararı

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim, bazı nedenlerden dolayı ret kararı verebilir. Hakim, eşlerin kendi aralarında mutabık kaldığı protokole müdahale etme hakkına sahiptir. Çünkü boşanma davaları kamu düzenini ilgilendirir. Çocukların korunması, ailenin menfaati kamu yararı ile ilişkilidir.

9) Anlaşmalı boşanmak için ne yapılmalıdır?

Eşler anlaşmalı boşanma davasında birlikte mahkemeye başvurarak boşanmayı talep ederler. Anlaşmalı boşanabilmek için, eşler en az 1 yıldır evli olmaları, boşanmaya ilişkin tüm konularda anlaşmış olmaları ve anlaştıkları bu konularda yazılı olarak bildirmek suretiyle bir anlaşmalı boşanma protokolüne imza atmaları gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarken, herhangi bir hak kaybına uğramamak için bir avukattan destek almanız tavsiye olunur.

10) Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma davası ortalama 2 ila 15 gün arasında sonuçlandırılmaktadır.

11) Anlaşmalı boşanma davası hangi mahkemede açılmaktadır?

Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. Görev konusu kamu düzeniyle ilgili olduğu için görevsizlik talebi, yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Boşanma davasında yetkili mahkeme ise, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir. Bu kural kesin yetki kuralı olmayıp, kamu düzenine ilişkin de değildir.

 

 
Toplam blog
: 3
: 104
Kayıt tarihi
: 23.09.20
 
 

Avukat Aydın Aydar Boşanma Davalarında 30 yılı aşkın deneyimle, profesyonel avukatlık hizmeti verme..