Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '15

 
Kategori
Deneme
 

Anne, baba, kardeş dışındaki yakınlarla evlenilir mi?

Anne, baba, kardeş dışındaki yakınlarla evlenilir mi?
 

Ya aslında böyle bir yazıya gerek yok. Yazının yazılış amacı da başlıktaki konu değil. Toplumumuzda çeşitli yakınlık ya da yakınlaşmalar nedeniyle kişilerin gereksiz ve saçma bir şekilde aşk, cinsellik, evlilik hatta arkadaşlık konularında kendilerini kısıtlamalarına vurgu yapmak için bu yazıyı yazıyorum.

Böyle bir şey olamaz ya! “Aynı evde birlikte büyüdük biz evlenemeyiz” “O benim sütkardeşim” “İnsan amcasına âşık olur mu” ve buna benzer bir sürü mantıksız kısıtlama. Akraba evliliğinin sağlık boyutunu bir yana bırakalım hani ahlaken de zaten bir yasak/kısıtlama var.

Sadece evliliği düşünmeyelim, halasıyla arkadaş olmuyor, amcasıyla oturup sohbet edemiyor. Yani akrabalıktan/yakınlıktan kaynaklı bir kısıtlama var. Doğrusu anne, baba, kardeş dışındakilerle evlenilir mi bilmiyorum. Ama bildiğim kadarıyla evlenenler var. İnsan dayısına âşık olabilir. Baldızından hoşlanabilir, eniştesiyle aşk yaşayabilir.

Şimdi bu sınırlamaların özü ne? Etik mi değil yoksa hiç ola bilemez mi? Yani bunlarla ilgili toplumda zorlukların yaşandığı apaçık. “Gizli aşkı teyzesi olan genç intihar etmiş”

İlk bakışta (anne, baba, kardeş) dışındakilerle evlenilebilinir gibi geliyor. Kişinin ölümcül aşkı bu insanlar olursa ne olacak? Sittirsin gitsin, bula bula dayısını teyzesini mi bulmuş, gitsin ahırdaki eşeğe âşık olsun daha mantıklı! Lakin iş bu kadar basit değil, herkesin en az 5-10 tane böyle yakını var ve herkes dediğimizin sayısı 7 milyar.

Kim bilir bilmediğimiz hayatlarda ne facialar yaşanıyor… Yani bu yasak Allah kanunuysa eyvallah da “bana uymaz” cinsindense insanları serbest bırakalım. “O Benim kuzenim” Nolmuş kuzeninse? “Bana düşmez” Niye ki? Ya da “Aynı evde kardeş gibi büyüdük” İnsan aynı evde büyümedikleriyle de kardeş gibi olabilir. Saçma bunlar…

Yakın akrabalarla arkadaş da olunmuyor biliyor musunuz? Adamın yanında amcaoğlu var, dayıkızı var, teyzesi, halası... Sinemaya birlikte gideceği kimseyi bulmak için Mardin Midyat’a gidiyor. Hani halaya, teyzeye âşık olunmaz da sinemaya da mı gidilmez!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..