Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '22

 
Kategori
Eğitim
 

ANNE BABALARA ÖZEL

Çiçeklerle, teşekkürlerle kapattık geçen yılı. Ben pandeminin ilk senesi için  en zor yılımız demiştim ama fikrim değişti: 2021-2022 akademik yılı meslek hayatımın en zor yılıydı. Tüm dengelerin değiştiği, ezberlerin bozulduğu, alışkanlıkların bambaşka şekiller aldığı yani 40 yıl düşünsek aklımıza gelmeyecek bir yıldı. Maskelerin ardındaki gülen yüzleri görebilmek için gösterdiğimiz çaba da takdire şayandı. Gülen yüzlerimizi de göstermek maskelerden zordu. Zordu ama başardık. Çok şey öğrendik. Daha da neler dediğimiz çok anlar oldu ama krizleri hızlıca çözmek bizim mesleğimizin olmazsa olmazı. Sınıflarımız kapandı, yarısı geri döndü, yarısı evde kaldı. Eğitim öğretim hep devam etsin diye canla başla çalıştık.


Şimdi aynı heyecanla işlerimize döndük. Ağustos sıcağında yollara düştük. Hazır bu günler gelmişken bunca emekle okullarımızı açmak için çalışırken siz değerli velilerimize bir kaç öneride bulunmadan geçemeyeceğim. 

Sene boyunca sosyal mecralarda okulları izlediniz. O zaman  sizinle eğitim dünyasının tam olarak içinde olan bir eğitimci olarak sosyal medyada görmemek için özellikle çabaladığım okul manzaralarını sıralıyorum:

1. Anaokulu ve ilkokul kep atma merasimleri

2. Şubat itibariyle neredeyse Türkçe ve İngilizce derslerde dayatılarak ezberletilen drama gösterileri

3. Arka planı bol gösterişli, gene ezberletilmiş ve velilere servis edilmek üzere tasarlanmış portfolyo sunuları

Görmek istediklerimi de sıralıyorum:

1.Sonuç değil de süreç odaklı işler! Süreci sunan, öğrencinin özgür olduğu etkinlikler!

2.Sergiler

3. Sportif etkinlikler

Sonuç siz velilere sunum olmamalı! Okul seçiminde süreçleri paylaşmaya odaklanan okullarla ilgilenerek çocuğumuza en büyük iyiliği yapabiliriz.

 

Prensesler, gelinler, kostümler, döpiyesli kırmızı beyaz müdürler, koşuşturan düz fönlü öğretmenler. Sosyal medya özel günlerde, bayramlarda böyle görüntülerle dolup taşıyor. Nedir bu yarış ve neyin yarışı diye sorgulayabilen ebeveynler olabilirseniz çocuğunuzun gelişimini daha olumlu yollarla destekleyebilirsiniz.


Bayramları çileye çevirmek yerine çocukların sınırsızca eğlendikleri ve gerçekten “İyi ki bugün bayram!” dedikleri bir güne çevirmek bu kadar zor olmamalı.

 

Diğer bir konu da veli-okul-öğretmen- öğrenci iletişimi.

Şu sıralar  veli whatsapp grupları da kurulmaya başlandı. Herkes “Merhabaaaaağ, ben xxxx’in annesiyim” diye başlayan ve sonunda sağlıklı ve başarılı bir yıl dileyen ilk mesajları attı, tanışıklıklara ve yeniden karşılaşmalara emojiler bırakıldı

Hatta ilk sorular sorular da sorulacak :

 “Nasılmış ilk günleri? Öğretmeni sevmiş mi?” Herkesin ilk günü de öğretmenine karşı duyguları da çok kişisel konular canım veliler, bu grupları seviyorum, doğru şekilde kullanıldıklarında çocuklarımıza katkılarına da inanıyorum ama küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var:

 Gruplarımızda okullarımızla pozitif ilişkiler geliştirecek, çocuklarımızın iyilikleri ve mutlulukları adına adına sohbet etmek ve yazışmak çok kıymetli. Kişisel mevzularımızı ilgili kişilerle görüşmenin daha etkili çözüm olacağı unutulmadan kullanılan bu gruplar çok daha etkili olacaktır.


(Not: Emekliliğimde Veli Whatsapp Dayanışma Hatları Derneği’ni kurup başkanlığına aday olacağım.)

Öğretmenlik mesleğine bakış açınız nedir bilemem ama 20+ çocukla bir sınıfa girip onlara bir şeyler öğretmeyi bir kere bile deneyebilseydiniz bizi çok iyi anlardınız.  Bu mesleğin adanmışlıktan ibaret olduğunu, siz canınızdan çok kıymet verdiğiniz yavrularınızı bizlere emanet ederken Whatsapp gruplarında dedikodumuzun yapılmasını hak etmediğimizi, şeffaf iletişimle her şeyi daha hızlı çözebileceğinizi de unutmayın.

Bir dersin öğretmeni olmak dışında farklı yetenek ve becerilerle kendini donatmış öğretmenlerimiz o kadar çok ki. Onların farkına varıp çocuklarımızın faydasına ilişkiler geliştirerek yaşam boyu öğrenme süreçlerinize siz de katkıda bulunabilirsiniz.

Öğretmenlik muazzam bir yaşam deneyimi! Çocuklarınızın öğretmenleriyle sohbet edin! Onlara sorun, onları dinleyin, onlarla paylaşın. Kimsenin kimseden üstün olduğu bir durum yok. Ortak paydamız çocuklarımız. Onların mutlu öğrenme anıları ve ortamları olsun istiyorsanız öğretmenleri eleştirmek yerine onlara destek olun. 18 yıllık meslek hayatım boyunca velisiyle işbirliği gördüğüm öğrencilerimin gelişimlerine şahit olmak muazzam bir duyguydu. İşbirlikçi aile olursanız çocuğunuz kazanır.

 

Öğretmenlerimizin kıymetini bildiğimiz güzel bir yıl diliyorum!

 
Toplam blog
: 25
: 245
Kayıt tarihi
: 07.01.16
 
 

Hakkımda neler biliyorum, bir bilseniz... ..