Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Antalya; Moskova Virtüozleri, Vladimir Spivakov ve Olga Kern ile Oda Müziği'nin tadına vardı

Antalya; Moskova Virtüozleri, Vladimir Spivakov ve Olga Kern ile Oda Müziği'nin tadına vardı
 

Aslında festival tamamlandığında genel bir değerlendirme yazmak istiyordum. Fikrimi dün gece izlediğimiz Moskova Virtüozleri değiştirdiler.

Sözünü ettiğim konseri nasıl anlatayım, bilmiyorum!

Önce bir anımsatma; Festival organizasyonunun en büyük destekçisi, hamisi Antalya Büyükşehir Belediyesi, parasal olanaklarının kısıtlılığı nedeniyle, konuk grupların sayısının düşürülmesini çözüm olarak görmüştü ve açıkça da ilan etmişti.

Hal böyle olunca Moskova Virtüozleri tüm orkestra üyeleriyle değil, Kentet olarak geldiler. Grubu; Üçlü, Altılı ve İkili olarak izledik/dinledik. Oysa Moskova Virtüozleri, Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin daimi orkestrası olmuştu. Umuyorum bundan sonraki yıllarda ekonomik güçlükler aşılır ve tüm orkestra üyeleriyle konuk ederiz Spivakov’un arkadaşlarını!

Dünyanın en önemli oda müziği gruplarından birisi olarak kabul edilen konuk Moskova Virtüozleri, (‘Quintet’) , AKM Aspendos Salonu’nu dolduran müzikseverlere tam anlamıyla bir Oda Müziği ziyafeti verdi. Önceki gelişlerinde sadece şef olarak yer alan Vladimir Spivakov, bu kez virtüozü olduğu kemanıyla çıktı karşımıza; 2 yıl beklemiştik üçüncüsünde mutlu etti bizi, beklediğimize değdi!

Spivakov, grubuyla birlikte önemli bir piyanisti de getirmişti; Olga Kern. Moskova Virtüozleri Beşlisi'ne Olga Kern de katılınca Altılı olarak da izleme/dinleme şansı yakalamış olduk. Müthiş bir enerji ve uyum kattı konser akşamına bu çok başarılı piyanist. Bazı müzisyenler mimikleriyle de farklı bir hava yaratıyorlar. Dün gece hem Spivakov hem de Kern bu özellikleriyle de sempatiktiler, yaptıkları kaliteli müziğe ilave olarak.

Bu üstün yetenekli müzisyenler; M.Glinka (1804-1857) Piyano, Keman ve V iyolonsel için Üçlü “Patetik” le başladılar dinletilerine. Olga Kern piyanosuyla çok farklıydı. Kusursuz tınılarla tamamlandı bu eser.

Yine Olga Kern’le birlikte Altılı oluşturuldu ve Glinka’nın, Piyano ve Yaylı Çalgılar için Altılı’sını aynı özen ve kaliteyle sundular.

Konserin ikinci yarısında çıktı izleyenlerin karşısına Spivakov ve ilginç bir eserle başladı programına; A.Şnitke’nin D. Şostakoviç anısına yazdığı Prelüd’de Bach ve Şostakoviç’i bir araya getirdi. Bach’ın cennetten gelen sesini sahne arkasından kemanla Alexey Lundin betimledi. Şostakoviç’i de Spivakov'un kemanı. 20. Yüzyılın bu büyük bestecisini de unutmamış oldular, yurttaşları.

Son yaratı yine Şostakoviç’indi; Piyanolu Üçlü No.1 Op. 8 Do Minör.

Vladimir Spivakov/keman, Olga Kern/Piyano ve Alexey Steblev/Çello ile bu eserde coşku gerçekten en üst düzeydeydi. Pırıl pırıl tınılarla çok keyifli bir üçlü dinledik. Olga Kern'in piyanosu, Spivakov'un kemanı ve Alexey Stebley'in viyolonselinden çıkan tınılar, ödüllerini salonu dolduran müzikseverlerin ayakta alkışlarıyla aldılar. İki 'bir daha' ile bu unutulmaz oda müziği akşamı sona erdi.

Blogu, Şostakoviç'in bu piyanolu üçlüsünün son bölümünün hala kulaklarımda çınlayan tınılarıyla yazdım.

Meraklılarına: Yarın akşam Zadeh akşamı, Aziza Mustafa Zadeh!.. Haberimiz yoktu demeyesiniz!

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..