Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Antalya’nın 812. Fetih Yılı

Bir milletin bireylerini ortak bilinçle birbirine bağlayan tarih, aynı zamanda o milletin kimliğidir. Bu nedenle tarihimizi iyi bilmek ve ona sahip çıkmak kimliğimize de sahip çıkmak demektir. Geçmişimizi bilmeden, bugün üzerinde yaşadığımız bu toprakların kıymetini anlamamız da mümkün değildir. Bir millet gibi bir şehir de ancak ve ancak tarihî bilince sahipse güçlüdür  ve bu manada istenilen hedeflere ulaşabilir.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in yukarıdaki sözleriyle başlıyor, kutlamalar kitapçığındaki tanıtım içeriği. 1 Mart’ta başlayan fetih kutlamaları, 5 Marta kadar sürerek  5 tam gün etkinliğe ulaştı.

1 Mart 2019 sabahı AKM fuayede, Selçuklu Sikkeleri Sergisi ve Antalya’da Türk-İslam Medeniyetinin İzleri Fotoğraf Sergisi ile başladı fetih programı. Günlerce süren 9 oturumda konferanslar, yarışmalar, çeşitli koşular, atölye çalışmaları, SoloTürk gösterisi, Uğur Işılak konseri, pul sergileri, paneller, fetih konulu tiyatral gösteriler ve 5 Mart akşamı Kapanış Konferansı. Böylece sürüp, sonlandı bu debdebeli saltanat!

Yıllardır hem ülke genelinde hem Antalya özelinde ulusal bayramlarımızı yok sayan bir zihniyetin, Antalya’nın Fethi adlı bir alternatif kutlama yaratarak, neredeyse bir hafta boyu süren şatafata dönüştürmesi artık yadırganacak bir durum olmaktan çıktı.

Toplum olarak kanıksadık belki de.

Üstelik 812.si kutlanan bu fethi, 3 yıl önce fark etmiş Antalya’yı yönetenler. Bu, M.Türel’in de başkanlık sürelerinin 8. Yılına denk gelir ki, durum daha da ilginçleşiyor. Yani, fetih kutlamalarını icad edenler, bu durumu tam 809 yıl sonra fark etmişler, iyi mi?

O günden bu yana büyük bir şuurla varlığımızı sürdürebiliyorsak vefa borcumuzu da yine aynı şuurla ödememiz gerekir. Bizler hiçbir zaman varlığımızı, kültürümüzü ve en önemlisi de bugünümüzü o ecdada, o asil insanlara borçlu olduğumuzu unutmadık, unutmayacağız” diyor Başkan Türel. Sanki kurtuluş mücadelesi veren bir ülkenin kahramanlarından söz ettiğini sanırsınız ama değil, 5 Mart 1207 diye belirledikleri tarihte Antalya’yı fetheden Selçuklulardan bahsediyor.

Antalya fethedileli 812 yıl, Antalyalının bu fethi fark edişi ise 3 yıl önce olmuş. Umarım aynı Antalyalılar, bu ülkenin bir kurtuluş savaşı verdiğini; 29 Ekimlerde, 23 Nisanlarda, 19 Mayıs ve 30 Ağustoslarda da anımsar.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..