Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Arabada mp3 keyfi..!!!

Arabada mp3 keyfi..!!!
 

Sağolsun bir üniversite öğrencisi üşenmeyip, "Ne yaparımda kalite kaybına neden olmadan şu müzik dosyalarını küçültüp, daha kolay taşınası hale getirebilirim?" diye düşünerek bir tez konusu belirlemiş ve onun bu çalışmaları bugün dinledğimiz mp3 müzik formatının temelini oluşturmuştur. Mp3 veya benzer amacı güden ses sıkıştırma algoritmalarının amacı sesten insan kulağının zaten duyamadığı bileşenleri (harmonik) atmak bu sayede sayısal kayıtın büyüklüğünü düşürmektir. Bir mp3 kaydının büyüklüğünü iki parametre belirler örnekleme oranı (bitrate) ve örnekleme frekansı. İlk parametre ses sinyalinden bir saniyede kaç örnek alınacağını (birimi kbps), diğeri de bir saniyede kaç defa örnekleme yapılacağını (birimi hertz) anlatır. Sizi fazla sıkmadan son bir cümle ile iki değer arttıkça kalite ve doğal olarak da dosyanın boyutu da artar. CD kalitesine yakın bir ses için 128 kbps örnekleme oranı ve 44.1 KHz yeterli olacaktır.

Bu işin teknik boyutu, bu işten bizim faydamız ne derseniz yüzlerce ve binlerce şarkıyı yanınızda taşımayabilmek ve istediğiniz yerde çalabilmek. Bunu yapmak isteyebileceğiniz yerlerin başında da araçlarımız geliyor. Sabah işe gelirken veya akşam dönerken güzel müziklerle yapılan yoculuklar şüphesiz daha zevkli.

Peki bunu yapabilmenin yolları nelerdir? Bu sorunun cevabı biraz da aracınızda sahip olduğunuz müzik çaların özelliklerine bağlı. Eğer son teknolojiye sahip, bellek kartlarını okuyabilen aynı zamanda mp3 dosyalarını tanıyan bir cihaza sahipseniz zaten sizin için pek sıkıntı yok demektir. Bellek kartına istediğiniz şarkıları kopyalayıp, araca bindiğinizde kartı çalara takmanız yeterli olacaktır.

Diğer bir senaryo, çalarınız CD çalma ve mp3 dosyalarını okuyabilme özelliğine sahip ancak bellek kartı için yuvaya sahip olmamasıdır. Bu da sorun değildir. Bir CD' ye sevdiğiniz şarkıları mp3 formatlı olarak kazıyıp bu cihazdan rahalıkla dinleyebilirsiniz.

Bir de geldik en kötü senaryoya, siz de benim gibisiniz. Aracınızda bir radyo-kaset çalara sahipsiniz. Bunu da dert etmeyin. Eğer bir mp3 çalarınız zaten varsa ara bir ekipmanla sizin kaset çaları aldatıp mp3 şarkıları dinleyebilirsiniz. Kaset şeklindeyi ekipmanı teybinizin içine ittiğinizde çalarınız çalışmaya başlayacak, mp3 çalarınızın çıkışını aracınızın ses sisteminden duyar olacaksınız. Oldukça güzel bir fikir ve bir o kadar da kullanışlı. Şu an birçok yerde bu ürünü "Mp3 kaset adaptörü" diye bulabilirsiniz, tahmini fiyatı 20-30 YTL civarındadır. Bu düşüncenin bir üst şekli de kaset şeklindeki mp3 çalarlar olup bu adaptörün işini de görnektedir. Yani evde bilgisayara bağlayıp istediğiniz şarkıları kopyalamak, araçta da çaların içine ittirmek yeterlidir. Fiyatı da ortalama bir bellek kapasitesinde 200$ civarındadır.

<ımg alt="" hspace="0" src="/Images/Blog/BlogResimleri/29082006172405.jpg" align="baseline" border="0"><ımg alt="" hspace="0" src="/Images/Blog/BlogResimleri/29082006173659.jpg" align="baseline" border="0">

Güzel müzikler ve de güzel seyirler dileğiyle...

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..