Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '15

 
Kategori
Magazin
 

Arka sokaklar niye bitiyor?

Arka sokaklar niye bitiyor?
 

Bu televizyonculara bir şeyler oluyor. Artık Güneş’teki patlamaların Dünya’ya erişen radyoaktif dalgalarının etkisinden midir, yoksa bol bulup bunamanın sonucu mudur? Bilemiyorum. Ancak iş yapan ve devamları halinde de iş yapacakları kesin olan gözde dizileri sürpriz bir biçimde ‘Final’ deyip noktalama anlamsızlığı moda haline geldi.

Bir baktık ATV’nin üç sezon boyunca ilgiyle izlenen ve akılcı gelişimlerle önümüzdeki sezonda da izleyicisini tutabileceği net olan ‘Karadayı’ dizisi, yeni sezonda devam edeceği açıklamasının ardından jet hızıyla noktayı koyuverdi. Üstelik yıllar boyu kendisini takip edenleri hayal kırıklığına uğratan aceleci bir sonla ve ardında cevaplanmamış bir yığın detay bırakarak. Oysa Mahir ile Feride’nin aşkını odak noktasına alarak haksızlıklara kafa tutan hikâye çok daha iyisini hak ediyordu. Yani kısacası ‘Karadayı’ efsanesini, bana göre yarım yamalak bir finalle apar topar bitirenler kendi kendilerini çelmelediler.

Daha bu garip ve anlamsız noktalanmanın şoku atlatılamamıştı ki bu kez de Kanal D’nin efsane dizilerinden olan ‘Arka Sokaklar’dan hayrete düşüren bir final kararı geldi.

Dokuz sezondur temposundan ve başarı grafiğinden kayıp vermeden ekrandaki varlığını sürdürmeyi başaran dizi hiç akılda olmayan bir biçimde 367’inci bölümüyle noktayı koyacak. Peki, ama niye?

EGOLAR KÜKREDİ, ‘ARKA SOKAKLAR’ SİLİNDİ

Onca zaman, haftanın hangi günü hangi saati olursa olsun izlenmeyi sürdüren… Çoluk çocuğun birlikte büyüdüğü… Defalarca oynatılan tekrarlarıyla bile gayet iyi sonuçlar alan ‘Arka Sokaklar’ı bu karara yönelten sebep nedir? Görünürde, senaristler. Ya görünmeyende?

Dokuz yıldır yazdıkları dizinin artık kendileri için bittiğini ifade ederek finalin yolunu açan senaristlerin ‘Arka Sokaklar’ı yazmayı bırakmalarının ardından medyaya yansıyan haberlerle acilen yeni senaristler arandığı duyurulmuştu da, yalan mıydı bu haberler?

Diziye yıllar boyu emek veren usta senaristler Ozan Yurdakul, Sinan Yurdakul ve Ömer Genç ile yolların ayrılması sonrasındaki, ‘Fenomen diziyi artık yeni bir senarist ekibi yazacak’ haberleri doğrultusunda fikir geliştirecek olursak… İlk etapta finalin düşünülmediği gerçeği çıkıyor karşımıza. Kısacası, senaristlerin işi bırakması noktalamaya tek etken değil diyebiliriz.

Kaldı ki; yapımcılığını Erler Film’in, yönetmenliğini Orhan Oğuz’un üstlendiği… Zafer Ergin, Şevket Çoruh, Özgür Ozan, Müge Boz, Can Nergiz, Alp Korkmaz ve Beril Kayar gibi isimlerin oynadıkları dizinin senaristlerinin işi bırakmalarına da bir anlam vermek mümkün değil.

Konu tükendi desek… Polisiyede konu tükenmez ki. Hem zaten ‘Arka Sokaklar’ sadece polisiye içerikle de kısıtlanmamıştı. Bu nedenle de istenildiği kadar uzatılıp geliştirilebilirdi.

Dahası bütün diziler konularına çok mu önem veriyor da, kendi izleyici kitlesini tutmuş olan ve karakterleriyle sempatisini yaratan ‘Arka Sokaklar’ın senaristleri konu sıkıntısına düşüp işi bıraktı diyelim. Öte yandan hadi senaristler diziden çekildiler, memlekette bu hikâyeyi devam ettirecek yeterlilikte senaryo ekibi mi kalmamıştı da dizi mecburen noktalandı?

Bunun dışında acilen senarist ekibi arandığının duyurulmasının üstünden kısa bir süre geçmişken tıpkı ‘Karadayı’ gibi jet hızıyla finale gidilme durumu söz konusu. Dolayısıyla ‘Arka Sokaklar’ın devam etmemesindeki asıl etken senaryo filan olamaz.

Fikir jimnastiğini sürdürdüğümüzde Kanal D, diziyi yeni sezonda istememiş olabilir mi sorgusu da bir bakış açısı yaratıyor… Ama pekâlâ da başka bir kanalla anlaşılabilinirdi bu durumda. Getirisi olan bir yapımı kim istemezdi ki!

Hani kimileri sosyal medyadan sevinç gösteriyorlar ‘Arka Sokaklar’ın bitişine ya... Ancak bu mantık da dizinin artık istenmediğine gösterge teşkil edecek ölçüt olamaz. Çünkü bu dizinin baştan beri ekibiyle yarattığı kendine has bir çekiciliği var. Aksiyonu ne derece basite indirgenmiş olursa olsun, olaylar ne kadar kolayca çözümlenirse çözümlensin bu çekiciliğe kapılanlar için vız gelmiştir. Anlayacağınız ‘Arka Sokaklar’ Kanal D’de veya başka bir kanalda her daim iş yapacak nitelikte bir diziydi.

Hal böyleyken normal şartlar altında yeni senaristler bulunur, gerekirse başka kanala transfer yapılır yine de dizi sürdürülürdü. Lakin hiçbiri olmadı. Demek ki sorun çok daha derindi. Bu durumda finali izaha, geriye hep olduğu gibi tek bir sebep kalıyor gibi… ‘Para’ anlaşmazlığı!

Bir ihtimal, hemen her sezon birkaç oyuncuyla yaşanan ve senaryo aracılığıyla gelebilecek ölümün gölgesinde yolunu çizen sorun daha büyük çapta gösterdi yüzünü. Senaryo ekibinin başkaldırmasının altında yatma ihtimali de bulunan maddi isteklerin, zincirleme reaksiyon yaratmış olması büyük olasılık. Yani oyuncu kadrosu da dâhil olmak üzere cümleten maliyetin yükseltilmesi, bunu Kanal D’ye yansıtması kaçınılmaz olan yapımcının işine gelmemiş olabilir…

Ammaaa… Bir diğer ihtimal var ki o da, Engin Komiser’in ABD’ye tayiniyle İlker İnanoğlu’nun gel-git yaptığı diziden yeniden ayrılıyor olması! Kim bilir belki de İlker İnanoğlu dizide oynamadıktan sonra ne anlamı kalır, senaristleri tarafından terk edilmiş ‘Arkak Sokaklar’ın kahrını çekmenin diye düşünmüş olabilir yapımcı!

Bana kalırsa, apar topar finalin mantığa uyan en gerçekçi izahı tam da bu iki ihtimalin harmanı.

Neticede; Öyle veya böyle… Kamera arkasında gelişen egolar, bir şekilde izleyiciyi tırmalar. Zira pek çok eleştiriye karşın ‘Arka Sokaklar’ın bitişine üzülenler ve belki bu karardan vazgeçilir diye umanlar bir hayli fazla.

İzleyiciye saygının sıfırlandığı yerde, sosyal medya mesajıyla yapılan açıklamalar ve Engin’in şerefine Rıza Baba’ya verdirilen mangal partili kestirme final! Dokuz yıllık bir efsane, kargaşaya getirilip bir çırpıda ham edildi ya… Afiyet olsun.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..