Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi

Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi
 

Merkezi Ankara’da bulunan Arkeologlar Derneği’nin 2006 yılında Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Erten ve aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi Tuna Akçay’ın çabalarıyla oluşturulan Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi çalışmalarını sürdürmektedir. Dernekler kanunun ilgili hükümleri gereği 11.10.2006 tarihli Arkeologlar Derneği Mersin şubesi I. olağan genel kurul toplantısıyla Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu seçimine gidilmiş olup bunun sonucunda da derneğin görev paylaşımı yapılmıştır.

Derneğimizin amacı olarak Mersin gibi tarihi zenginliği olan bir kentte arkeolojik bilinç yaratmak, bu bilinçle tarihi eserlerimizi ve ören yerlerimizi korumak adına projeler üretip, sivil toplum örgütü olarak görevlerini yerine getirmektir. Ayrıca arkeologların sıkıntılarını dinleyip gerekli mercilere bu sorunları iletmek, bununla beraber çözümler üretip arkeologların sosyal güvencelerini özlük haklarının arttırılması amaçlanmaktadır.

Öncelikle kültür varlıklarının korumacılığı ve son zamanlarda Mersin’de artış gösteren korumacılık sorunları derneğimiz gündeminde yer almaktadır. Kültür varlıklarının korunması ile ilgili sorunlar arazi kazanımı için arkeolojik malzemenin tahrip edilmesi kaçakçılık ve definecilik yapılıp eserlerin kaçırılması giderek yoğunluk kazanmaktadır. Örneğin Uzuncaburç Jandarma Karakolu’nun kapatılmasıyla 2006 yılı içinde sadece Olba’da yirmi dört kaçak kazı çukuru tespit edilmiştir. Her araştırma sezonunda da bu sayının arttığını gözlemlemektedir. Olba için verilen korumacı çabaya, Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi her zaman destek verecek. Çözüme kavuşana kadar bu işin takipçisi olacaktır.

Mersin’deki eski eser korumacılığına destek vermek, Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi’nin amaçlarından biridir. Bu nedenle Mersin ve çevresinde arkeolojik mirası korumak için Avrupa Birliği Gençlik Programı’na projesine başvurulmasına karar verilmiştir. Bu amaçla 19 Ocak 2007 tarihinde Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin Adana Mavi Sürmeli otelinde üç gün boyunca “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimine derneğimiz katılmak için başvuru yapmış seksen dernek arasından seçilerek bu çalışmaya davet edilmiştir. Derneğimiz adına Yönetim Kurulu Başkanı T. Akçay bu eğitime katılmış ve özellikle Silifke için ürettiğimiz proje için yararlı bilgiler almıştır.
Derneğimiz, Mersin’deki korumacılık sorunlarının gündeme getirilmesi ve ayrıntılı irdelenmesi, çözümü için bir pilot bölge saptamıştır. Bu amaçla çalışma alanı olarak Silifke ilçe merkezi belirlenmiştir. Yönetim Kurulumuz bir proje hazırlayarak, Silifke’deki kültürel mirasın yeterince korunmamasının önüne geçmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmaya maddi destek sağlamak için AB destekleme fonu kapsamındaki Gençlik Programı’na başvurma kararı yönetim kurulumuzca alınmıştır. Başlık “Silifke’deki Kültürel Mirasın Korunması ve Tanıtılması Projesi” olarak belirlenmiştir.

Ayrıca dernek şubemiz, arkeologların müze ve ören yerlerine girişlerinde yaşadığı sıkıntıları gidermek için merkezimizle ortaklaşa üye kartı basma çalışmalarına başlamıştır. Arkeologlar Derneğinin “DÖSİM” ile her yıl yaptığı antlaşmayla Arkeologlar Derneği üyelerine, müze ve ören yerlerine girişleri ücretsiz olacaktır.

Derneğimiz Mersin’deki kolluk kuvvetlerimizin yaptığı tarihi eser operasyonlarını özellikle takip etmektedir. İhlas Haber Ajansından aldığımız 13.03.2007 tarihli habere göre Silifke İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan bir operasyonda 80 parça tarihi eser yakalanmıştır. Başarılı çalışmalarından dolayı Silifke İlçe Jandarma Komutanlığı personeline teşekkür mektubu yazılmıştır.

Dernek şubemiz, Mersin'de yerel basınla ilişkilerini her geçen gün güçlendirmektedir. Yönetim kurulu kararımızla Silifke Gazetesi'ne şubemizin çalışmalarıyla ilgili köşe yazıları yazılmaktadır. Her hafta yayınlanan yazılarda özellikle Silifke’deki projemiz ve Silifke’nin tarihi zenginlikleri anlatılmaktadır. Bize bu imkanı sağlayan Silifke Gazetesine ve gazetenin değerli çalışanı Rukiye Yüksel’e çok teşekkür ederiz.

Bununla birlikte internet ortamında da bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Arkeoloji camiasını internet ortamına taşıyan www.arkeoloji.web.tr sitesi, Türkiye’de ilk arkeoloji konulu sanal dergi olan Arkeoidea'da, Yönetim Kurulu Başkanı T. Akçay her ay yazı yazmaktadır.

Özellikle Mersin’de yaygınlaşan arkeolojik tahribatı duyurmak, detektör satışlarının durdurulması ve internetteki definecilik sitelerinin yasaklanması için basına bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklama gazetelerde ve otuza yakın haber sitesinde yayınlanarak bütün Türkiye’ye duyurulmuştur.

Çalışmalarımızla ilgili gelişmelerle sizlerle birlikte olmaya devam edeceğiz.

www.mersinarkeologlar.dernegi.com

Tuna AKÇAY
Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi
Yönetim Kurulu Başkanı

 
Toplam blog
: 26
: 2788
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

(M.A.) Arkeolog Tuna Akçay     ..