Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Ashab-ı Kehf'in mekanı Diyarbakır'da

Ashab-ı Kehf'in mekanı Diyarbakır'da
 

İslamiyet Dininde önemli bir Değere sahip olan Ashab-ı Kehf'in Mekanını Hatayda olarak biliriz, Ashab-ı
Kehf'in Mağarasının Diyarbakırın Lice ilçesinde olduğuna dair çok güçlü deliller bulunmaktadır...
İşte Deliller...
1- Mağaranın durumunun Kur'andaki ifadelere(ipuçlarına uyuyor olması) Kehf suresi 17. ayette geçen,
- Resulüm.Orada bulunsaydın güneşi görürüdün; Doğduğu zaman mağaralarının sağına meyleder; Batarken de sol taraftan onlara isabet etmeden geçerdi.(Böylece) onlar (güneş ışığından rahatsızlık duymaksızın) mağaranın bir köşesinde (uyurlardı) şeklindeki ifadelere tamamen uyuyor olması.
-Mağaranın hemen yanında bir kilise kalıntısının olması
Yöre halkı tarafından 'Deri Rakım' (Rakım kilisesi) olarak adlandırılan çok eski bir kilisenin kalıntıları mağaranın hemen yanında bulunmaktadır..
- Birçok müfessir tarafından Dakyanus'un hem şehir, hem de kral olarak alınması.
Dakyanus bir çok araştırmacı ve müfessire göre Eshab-ı Kehf olayının yaşadığı şehrin, hemde bu Allah dostlarına zulm eden Kralın ismidir. Licede bulunan Antik şehirin ve Kralının adı Dakyanustur.Licedeki Antik Kentin ve Kralının isminin Dakyanus olması sadece tesadüf olabilir mi?
-Mağaranın Ağzındaki Duvar Kalıntısı.
Mağaranın ağzında Kral Dakyanusun ördürdüğ söylenen bir duvar kalıntısı var..
-Mağaranın bulunduğu Dağın tepesinin bazı haritalarda Rakım tepesi olarak geçmesi
Yakın tarihlere kadar bir çok haritada mağaranın bulunduğu dağın adının Eshal-ül Kehf, tepesinin ise Rakim tepesi olarak geçtiği bilinmektedir..
-Olayı araştırınca olayın geçtiği dönem olarak Roma imparatorluğu genel kabül görmüştür, Hiristiyam kaynaklarına göre olay Hz. İsa'dan sonra 201 ile 254 yılları arasında hüküm süren Decius (Dekyanus-Dakyanus) döneminde yaşanmıştır. Lice bölgesi MS 226 yılına kadar Roma-Part, 226 yılından sonra ise Roma-sasani egemenlikleri arasında iktidar savaşlarına sahe olmuştur..
-Kehf suresine konu olan 3 olaya ait bulguların bölgede varolması.
a) Eshab-ı Kehf kıssası, Eshab-ı Kehf olayına ait bir çok bulgu ve efsane bölgede mevcuttur.
b) Hz. Musa ve Hz. Hızır(AS) Kıssası, Diyarbakırın Doğusunda ve Dicle nehrinin kuzeyinde Hızır İlyas Köyü vardır..1970 sayımına göre burası 40 Haneli, 212 nüfuslu bir yerleşim merkezidir...Daha kuzeyinde Kani Hızır (Hızır pınarı) vardır... Hızır (AS)'nın Birkleyn mağaralarında Hz. Musa ve iskender-i Zülkarneyn ile buluştuğuna dair efsaneler halk arasında amlatılmaktadır...
c) Zülkarneyn Kıssası, Eshab-ı Kehf'in 10-20 km kuzeyinde Zülkarneyn mağaraları vardır. Bu mağaraların 9-10 km kadar batısında ise Zülkarneyn kalesi harebeleri mevcuttur..
Var olan bilgileri alt alta koyduğumuz zaman bazı şeyler kafamızda şekilleniyor, doğrusunu Allah bilir ama ilim adamlarımızın bu bilgiler ışığında bir sonuca uaşabilir diye düşünüyorum....
 
Toplam blog
: 29
: 7275
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

1972 Diyarbakır, üniversite terk, 13 yıldır basın-yayınla uğraş vermekteyim. Haber kökenli olup, pro..