Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Aşk, töre, cinayet

Aşk, töre, cinayet
 

Gün geçmiyor ki bir töre cinayeti duymayalım. Ya sevdiği insandan yada zorla tecavüze uğrayarak hamile kalıyor doğumuzun genç ve güzel kızları. Bazen de iğrençlik boyutuna ulaşılarak aile içi cinsel istismara uğruyorlar. Sonuç olarak da tazecik bedenlere kıyılıyor.

Peki bunun önüne geçilemez mi? Belki hiç önlenemeyecek. Belki de yılların geçmesi gerekiyor. "Şimdi çok karamsarsın nasıl böyle bir şey diyebilirsin?" diyebilirsiniz. Bunu söylemeyebilmek için biraz da olsa Doğu kültürünü anlamak bilmek gerekiyor. Orada yaşayan kadınların, genç kızların ve kız çocukların nasıl bir yaşam tarzı olduğunu çoğumuz bilmez. Orda dünyaya gelen kız çocuğu doğarken kaybederek doğuyor. Neden mi? Çünkü bir babaya "kaç evladın var?" diye sorarsanız sadece "3-4 yada 5" der. "Ne var bunda?" demeyin. Çünkü o çocuk sayısının içinde kız evlat yoktur. İnsan yerine konulmamıştır. Önce "kız"dır diye horlanır. Erkek çocuk aslandır, yiğittir. Her zaman oğlum diye göğüsler kabarır. İşte bir kız çocuğu bu psikolojide büyümeye başlar.

Sonra okul yılları başlar. Tabi okula gönderilirse...

Erkek evlat okuma isteği varsa ve eğer maddi durum iyiyse okutulmaya çalışılır. Ama kız çocuğunun böyle bir isteği bile olamaz. O temizlik yapmayı öğrensin, yemek yapmayı öğrensin, kardeşlerine baksın bu arada da okula okuma yazma öğrensin yeterlidir. Her zaman bir adım geride, her zaman ezik ve çok ağır bir tutuculuk içerisinde hayatına devam eder.

Ve bu kızlarımız büyüyüp genç kız olurken en doğal hakları yaradanın vermiş olduğu bir özelliktir ki karşı cinse ilgi duyuyorlar. Aşık oluyor, seviyor ve seviliyorlar. Ama ne acıdır ki bu da genç kızlarımıza yasaktır. Onlar sevemez, aşık olamaz. Sadece aile büyüklerinin uygun gördüğü kişiyle evlenebilir. Evlendikten sonrada kocasıyla geçinmek zorundadır. Ya geçimini yapacaktır yada koca evinde ölecektir.

Aşık olduğu insanda bunu biliyordur evlenmeden bir kıza bakamaz ona aşık olamaz, onu sevemez. Eğer hissettiği güzel duyguları yoğunsa o zaman samanlık seyran oluyor ve gizli aşk geceleri yaşanıyor.

Tabi evlenme düşüncesi vardır. Hayatı beraber yaşama arzusu vardır. Ama ya evlenilemezse, ya sorun çıkarsa? İşte o noktadan sonra hepimiz gazetelerden okuyor, haberlerde izliyoruz.

Töre cinayetine kurban giden genç kızımız belki ölürken içi huzurludur. Sevdiğine kavuşmuştur onun yani sevdiğinin olmuştur çok mutludur...

Ama ya tecavüzden yada aile içi istismardan dolayı hamile kalmışsa, yada evlendirilip sırf bakire olmadığı için töreye kurban olan genç kızlarımız. Acaba onların içinde nasıl bir kıyamet kopmuştur. İşte bu hiç bilinmeyecek...

 
Toplam blog
: 42
: 4376
Kayıt tarihi
: 16.11.06
 
 

Konya'da yaşıyorum, mühendisim. Ben fazla konuşmayan, daha çok dinlemeyi seven biriyim. Her zaman bi..